Els deu 'manaments nefastos' dels demòcrates segons el filtre del PS

Comentaris

Els deu \'manaments nefastos\' dels demòcrates segons el filtre del PS
Els deu \'manaments nefastos\' dels demòcrates segons el filtre del PS

El Govern demòcrata està conduint el país “a la deriva” a partir d’una “gestió caòtica” molt sovint fonamentada i basada en saltar-se la llei per fer valdre els seus propis interessos. Aquest podria ser un resum, a parer dels parlamentaris del Partit Socialdemòcrata (PS) del primer any de la segona legislatura taronja. la formació liderada al Consell General per Pere López ha sintetitzat en deu qüestions el catàleg de mals usos i mals costums de l’executiu que encapçala Toni Martí. Un executiu que “no té projecte” i sí molta improvisació a tenor d’allò que exposen López, Gerard Alís i Rosa Gili, els tres representants del PS a la cambra parlamentària i integrants del grup mixt.

Les aventures del ministre Cinca per Panamà i l’Àfrica de l’or i els diamants més altres afers que tampoc no han ajudat a difondre una bona imatge internacional del país (el ‘cas BPA’ o el ‘retorn’ a la llista de paradisos fiscals de la UE); l’enèsim intent mai assolit de reformar la sanitat; la mala gestió a la CASS amb pèrdues milionàries en el fons de pensions que no han estat explicades fins ara; empreses que se suposa que havien d’exemplificar l’obertura i la diversificació econòmica i que han d’abaixar la persiana gairebé abans d’obrir-la perquè el Principat no disposa del marc normatiu necessari; la ‘desprotecció’ del patrimoni cultural amb la benzinera de la Margineda com a principal obra d’art; la improvisació en infraestructures que haurien de ser claus (l’heliport o més recentment l’estació d’autobusos); el pla Engega que serveix per alimentar empreses concretes i poc més; les pensions insuficients que no tenen remei; l’agència tributària sota mínims de personal i que perdona sancions en funció de paràmetres de dubtosa credibilitat; i el deficient servei que ofereix Andorra Telecom constitueixen el decàleg socialdemòcrata. Els deu manaments ‘taronges’. Deu manaments nefastos, per ser exactes segons el PS.

La relació de desencerts, a parer dels parlamentaris, demostra que l’executiu que lidera Martí “no té projecte”, pren “decisions sense seguir la llei” i està portant el país “a la deriva”. Els representants del PS al Consell General han volgut remarcar la sensació d’equivocacions constants que dóna el Govern i han preparat la recopilació amb la intenció “d’objectivar una mica”. La sorpresa, ha afirmat López, ha arribat un cop completat el document. “Encara ens ha fet veure que la sensació de desgavell, de gestió caòtica, errònia i irrespectuosa amb la legislació és fins i tot més gran que la que havíem imaginat a l’inici”, ha comentat el conseller socialdemòcrata. 

El decàleg repassa els diferents àmbits on la gestió dels ‘taronges’ deixa molt a desitjar i abasta des del deteriorament de la imatge internacional d’Andorra generada per l’aparició del ministre de Finances, Jordi Cinca, als papers de Panamà i les revelacions sobre les antigues activitats empresarials o la gestió amb escassa transparència de tot l’afer BPA a una reforma sanitària que continua sense tirar endavant. En relació a aquest punt, Gili ha lamentat que “l’última legislatura, amb 22 consellers, no van fer res de res i, en aquesta continua estant tot igual”. 

El document també critica la pèssima gestió a la CASS, que contrasta amb les retallades patides pels usuaris i de la qual lamenta les pèrdues de fins a 25 milions d’euros sofertes pel fons de reserva. Un altre punt denunciat és que empreses que volen establir nous sectors d’activitat, com ara Bio Valira, no puguin tirar endavant en estar aturada la legislació necessària.

La formació també es mostra decebuda per la desprotecció del patrimoni cultural, evidenciada amb el permís atorgat per construir una benzinera al costat del pont de la Margineda; la improvisació amb infraestructures claus com l’heliport o l’estació nacional d’autobusos o la mala planificació en projectes vinculats al medi ambient, com es pot comprovar amb un pla de residus “obsolet” i que “no compleix els objectius” o amb els defectes en la reglamentació del pla Engega dels quals s’han aprofitat diverses empreses. Completen el decàleg d’errades de DA la negativa a situar el salari mínim en el 50% del mitjà, amb les negatives conseqüències que això comporta tant als treballadors que el perceben com als beneficiaris de les prestacions que depenen d’aquesta dada, el deficient servei ofert per Andorra Telecom o els pocs recursos que té l’agència tributària. Sobre aquest darrer punt, Alís ha explicat que “tot ve per una voluntat política de DA; el model fiscal volgut és aquest: un marc fiscal homologable però sense donar recursos i mitjans a l’Estat per perseguir als que incompleixen i no contribueixen”. 

Un cop analitzat el decàleg d’errors, López ha deixat clar que “estem molt preocupats”, ja que “les darreres sessions han evidenciat un Govern a la defensiva, que no pot donar respostes, atrapat en els seus propis errors i amb una manca de lideratge i de projecte polític”. El parlamentari ha remarcat que “des de l’àmbit més gran al més petit”, l’executiu de Toni Martí “està instal·lat en les errades contínues” i demostra “una gestió caòtica”. El conseller general del PS ha posat en relleu la inquietud perquè “s’està situant el país a la deriva” i “no veiem ni capacitat de resposta per canviar la forma de fer” ni, de fet, ganes de fer-ho, ja que “hi ha una manca de respecte al Consell General i sembla que als ministres no els preocupa no complir les lleis”. També ha alertat que “com que tot s’està fent en base a pedaços, en el futur apareixeran nous errors”.

Comentaris

Trending