Els comuns estudien impulsar una planta de fabricació d’estelles per a biomassa

La instal•lació es gestionaria a través d’una mancomunitat i permetria no haver d’importar un material que es pot obtenir perfectament a Andorra

-
-

Els comuns estudien impulsar la creació d’una planta de producció d’estelles per no haver d’importar aquest material, clau per al funcionament de les instal·lacions de biomassa. La fórmula emprada seria mitjançant la formació d’una mancomunitat entre les tres corporacions. Per ara, alguna d’elles, com ara la d’Ordino, ja han reservat una partida del pressupost per si el projecte acaba tirant endavant.

Les estelles són elements similars als pèl·lets, tot i que una mica més grans. Es tracta del material que s’empra per produir energia a les instal·lacions de biomassa i es fabriquen a partir de la fusta d’arbres. Actualment, són diversos els comuns que en necessiten per algunes de les seves instal·lacions energètiques. Un exemple seria el d’Ordino, per alimentar la nova caldera del centre esportiu.

El comú d'Ordino ja ha destinat 30.000 euros per a una mancomunitat amb què es tiraria endavant el projecte

Per ara, però, aquest material en bona part dels casos s’ha d’anar a buscar fora. No deixa de ser una contradicció quan, si alguna cosa hi ha a Andorra en quantitat són boscos on es pot aconseguir molt material per a la fabricació d’aquest combustible, molt més ecològic que el gasoli o, fins i tot, la mateixa electricitat. El tema es va parlar durant les reunions de cònsols i es va acordar buscar una possible fórmula.

Aquesta passaria per la creació d’una planta de fabricació d’estelles al país, on hi ha abundant matèria primera. Seria gestionada per les corporacions parroquials a través d’una mancomunitat, una fórmula que va obrir en el seu dia l’aprovació l’any 2017 de la Llei de col·laboració entre l’administració general i els comuns i entre els comuns. El text, justament, facultava la possibilitat de crear aquest tipus d’entitats conjuntes.

Per ara, tot està en estudi. Entre altres aspectes que s’han d’acabar d’analitzar figura, evidentment, el lloc on s’instal·laria la planta de fabricació. Tot i això, ja hi ha algun comú, com el d’Ordino, que al seu pressupost ha reservat una partida per si es decideix tirar endavant el projecte. En concret, els comptes de la corporació van contemplar 30.000 euros per a la creació d’una possible mancomunitat. Per tant, entre les set administracions parroquials s’hauria d’aportar, en un inici, un capital de 210.000 euros.

Comentaris (1)

Trending