24 nous casos de coronavirus eleven els positius fins a 188

A l’hospital de Meritxell hi ha ingressades 33 persones, de les quals sis a l’UCI que es mantenen estables igual que tres malalts més amb símptomes compatibles

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

El nombre de casos de coronavirus ascendeix a 188. Aquesta és la dada facilitada pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha posat en relleu que, d’ells, hi ha 183 actius, ja que dues persones van morir i tres més han estat donades d’altra. La dada suposa 24 més que la feta pública dimarts al matí i permet afirmar a Govern que “tenim una corba de contagis força aplanada”.

Benazet ha actualitzat les estadístiques de l’epidèmia, que revelen que al país s’han registrat 188 casos positius. D’ells, 183 actius, dels quals 33 ingressats a l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell. Quatre d’aquests pacients provenen de la residència sociosanitària el Cedre.

Pel que fa als malalts ingressats la unitat de cures intensives (UCI), n’hi ha sis, tots ells intubats i ventilats mecànicament. A banda, hi ha tres persones més a aquesta zona amb símptomes compatibles, però pendents, encara de resultats. Tots ells, ha explicat Benazet, es mantenen estables. Dels ingressats a planta, alguns han millorat i es preveu en els propers dies poder donar alguna alta més.

Pel que fa al Cedre, hi ha nou residents que han donat positiu en les proves. A banda, catorze més es troben pendents de resultats, ja que han presentat símptomes. En total, de fet, s’està esperant les anàlisis efectuades a 31 persones.

Benazet aifrma que "tenim una corba que hem aconseguit aplanar bastant"

Del total de positius, hi ha 48 que són sanitaris. Sobre aquest col·lectiu, Benazet ha remarcat que una seixantena que es trobaven en quarantena per haver mantingut contacte amb alguna persona infectada ja han acabat el període de confinament i, per tant, es podran reincorporar al seu lloc de feina. Una xifra similar s’espera que ho pugui fer la setmana vinent.

Amb aquestes dades sobre la taula, Benazet ha volgut llençar un missatge optimista. “Tenim una corba que hem aconseguit aplanar bastant. Pensàvem que patiríem més però no és així gràcies al comportament cívic i solidari de la població”, ha comentat. Tot i això, ha deixat clar que encara queda molt camí a recórrer. “Que el sistema es pot col·lapsar és obvi, però tenim un marge important abans d’arribar-hi”, ha indicat, tot apuntant que “hi ha un ventilador cada 3.900 habitants, que és una bona xifra”. I encara es vol incrementar més fins a arribar a un cada 2.600.

El ministre de Salut ha insistit en la necessitat de continuar amb les mesures d’aïllament i distanciament social. Tenim un sol hospital, però ben dimensionat per a la població que tenim. Si no arriben a controlar l’epidèmia amb les mesures de confinament, tindrem un desbordament més gran; s i funcionen bé, serà menor”, ha manifestat.

Un altre motiu per a cert optimisme és l’arribada de material de protecció. “El tenim garantit per gairebé tota l’epidèmia”, ha assegurat el titular de Salut. A aquest se suma el que s’està fabricant de forma casolana. “Ja arriben a les 2.000 mascaretes, dirigides a qui ha de participar en garantir els serveis mínims i es distribueixen de forma ordenada. És una bona iniciativa, que ens ha donat al·lè i respir en moments en què semblava que el material trigaria més a arribar”, ha apuntat.

Amb relació al tractament que s’està aplicant als pacients, Benazet ha indicat que, per ara, s’està tractant amb azitromicina i, sobretot, hidroxicloroquina a aquells pacients amb símptomes importants. El problema s’està trobant amb aquest segon fàrmac. “Per ara ens arriba, però l’estratègia que volem seguir i, per això, estem lluitant amb força per garantir que en tinguem més, és arribar a tots els malalts, inclosos els lleus, i als seus contactes. Fer un tractament massiu”, ha explicat el ministre de Salut.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending