Els quatre nous positius obliguen a tractar els casos lleus de coronavirus a domicili

L'hospital té ingressades cinc persones diagnosticades i n'atén una sisena com si també tingués la malaltia: la dona de 87 anys, els seus dos fills i el gendre -dos dels quals mestres-, una professional del SAAS i un turista de Madrid allotjat en un hotel

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

No tots els afectats pel coronavirus seran atesos a l’hospital de Meritxell. L'increment de casos positius i el fet que això ampliï la xarxa de contactes que podrien estar contagiats obliga a modificar el protocol d'atenció. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que la voluntat és que els casos que presentin símptomes lleus no vagin al centre sanitari i que facin el tractament al seu domicili, amb un seguiment telefònic. Així ho ha explicat durant la roda de premsa d’aquest matí, on ha confirmat que les darreres hores s'han diagnosticat quatre nous casos de Covid-19 i un cinquè que es tracta com si ho fos perquè els resultats de les analítiques no són clars.

Entre dissabte al vespre i aquest matí han arribat els resultats de les proves realitzades als pacients sospitosos. Vinculats a Andorra ja hi ha set positius i un vuitè cas que es tracta com si ho fos. Un, el jove ingressat la setmana passada i ja donat l’alta i amb la malaltia superada. L’altre, la dona de 87 anys que continua evolucionant favorablement. Les anàlisis han confirmat que el seu fill, la seva filla també són positius. El gendre es tracta com si tingués el virus malgrat que els resultats de les proves que se li van fer no són clars. L'altre positiu conegut avui és el del turista que es trobava allotjat en un hotel d'Andorra la Vella i que va venir amb un grup de 44 persones procedents de Madrid, i una infermera del SAAS. El setè cas seria l’home que va patir un infart a les pistes del Pas de la Casa i al qual se li ha diagnosticat la malaltia quan es recuperava a l’hospital de Sant Pau.

La confirmació d’aquests casos fa incrementar el nombre de persones que, per haver mantingut contacte amb els infectats, es troben sota observació. Ja són un centenar, entre els quals s’inclou ara set písters i set sanitaris que van estar prop del turista del Pas. Alguns d’ells són treballadors del SAAS que estan aïllats. La bona notícia és que fins a quatre de les proves realitzades han donat negatiu. Dels quatre nous casos confirmats dos estan a l'hospital i dos més romanen confinats als seus domicilis. Hi ha ara mateix dinou casos de sospita, dels quals només un està a l'hospital. Si hi ha més confirmacions o casos sota observació que comencen a presentar símptomes, s'incrementaran de molt les noves sospites. De fet, hores d'ara encara no se sap què coi passa amb l'hotel on estava allotjat el turista que ha donat positiu. L'establiment està hores d'ara aplegant tots els clients de la cadena i al 50% d'ocupació, una situació inconcebible perquè la normativa decretada pel Govern obliga a només ocupar el 33% de l'aforament.

El ministre fa una crida a deixar de fer activitats de risc: "més que fer randoneé, si algú té temps i es troba bé, que es posi a disposició de la comunitat"

Davant de tot plegat, Salut entén que cal aplicar ja un protocol diferent. A partir d’ara, no tots els casos de coronavirus es tractaran a l’hospital. Els lleus s’hauran de quedar a casa. El ministre, Joan Martínez Benazet, ha explicat el nou protocol. “Si algú té símptomes lleus, ha de trucar el seu metge de capçalera. Si són és greus, al 116. En els dos casos, se li donaran indicacions. Si cal, un equip del SASS anirà protegit al domicili”, ha apuntat, tot deixant clar que “si la malaltia no és greu, es tractarà a domicili, amb trucades diàries de control”.

Sobre aquest punt, el titular de Salut ha posat en relleu que “no té sentit que qui té símptomes lleus es passegi per l'hospital i pugui expandir la malaltia”. De fet, ha recordat que “el 80% d’afectats passaran el Covid-19 com una grip” i, per tant, “hem de concentrar esforços en el 20% restants”.

Benazet ha volgut remarcar, per enèsima vegada però de ben segur que no l’última, el missatge de “quedar-se a casa”. Un cop més, ha recordat que “el virus no camina sol sinó que necessita cames i, per tant, ens hem de moure el mínim possible”. Preguntat sobre si el Govern es planteja retirar la cobertura sanitària a les persones que, malgrat la situació, continuen fent activitats de risc, el titular de Salut ha apuntat que  “és difícil de fer legalment”, però sí que ha volgut fer una crida: “la gent ha d’entendre que si estan a casa no és perquè tinguin vacances, sinó per una emergència global que ha portat a molts països a una situació molt crítica”.

Per tant, ha remarcat, “no pot ser que una part de la població es prengui això com una festa”. I ha apuntat que “qui tingui temps lliure i estigui bé es pot posar a disposició de l’administració en cas que manquin recursos”. Així, “més que anar a fer randoneé, el que cal és donar un cop de mà a la comunitat”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending