Els bombers temen la "inseguretat jurídica" que consideren que genera la nova llei reguladora del cos

Comentaris

Els bombers temen la \"inseguretat jurídica\" que consideren que genera la nova llei reguladora del cos
Els bombers temen la \"inseguretat jurídica\" que consideren que genera la nova llei reguladora del cos

Una part important dels bombers lamenta “la inseguretat jurídica” que genera la nova llei que regula el funcionament del cos. La normativa, de nova creació, ha estat aprovada aquest dijous al Consell General amb els vots favorables del grup demòcrata i dels dos consellers del grup mixt que queden al marge del PS. L’aprovació de la llei deixa sentiment agredolç en els agents d’extinció d’incendis i salvament. “Millor tenir una llei que no tenir-ne cap, però no és del nostre grat”, han assegurat fonts sindicals, que s’han queixat també, que no s’ha fet amb el consens dels integrants del cos. Molts dels arguments exposats pels agents coincideixen amb els usats a l’hemicicle pel grup parlamentari liberal, que va votar en contra de la normativa.

Les fonts sindicals consultades han mostrat la seva preocupació per la “desmotivació de la plantilla”, que al seu parer evidencia el fet que davant d’un dia tan important, el de l’aprovació de la llei del cos, una fita esperada des de fa molts anys, no hi va haver representació dels agents dels bombers a la cambra parlamentària. Una vegada assentada la premissa que “millor una llei que cap”, les fonts consultades hi afegeixen que l’articulat aprovat amb el suport dels demòcrates i d’SDP més la consellera independent Sílvia Bonet “no dóna la seguretat jurídica que busquem. Ho deixa tot per reglamentar i en mans de la direcció”. Aquest tot serien aspectes com ara la jornada laboral o les assegurances.

La representació sindical dels uniformats també lamenten que s’hagi fet la llei “sense consens dels bombers. Igual que ha passat amb les esmenes dels partits polítics. Se’n van presentar 55 de les quals tan sols se n’han aprovat tres de presentades per la majoria demòcrata i tres més de les fetes pels grups de l’oposició”. Les fonts sindicals consultades consideren “més greu encara” que per elaborar els reglaments “no es preveu en cap moment la participació dels sindicats” i que el text es remet solament al Codi de relacions laborals i a la Llei sindical. “Ara entenem també aquest pas vist els esborranys presentats per DA sobre lleis laborals. Es mira d’eliminar la representació sindical”.

Posicionament polític

La llei dels bombers s’ha aprovat el mateix dia que les modificacions fetes en el text legislatiu que regula el funcionament i les prerrogatives d’un altre cos especial, en aquest cas del dels penitenciaris. La llei dels bombers va obtenir disset vots a favor, set en contra (dels liberals) i tres abstencions (dels consellers del PS). Mentrestant, els canvis duts a terme sobre la normativa que regula el cos de zeladors sols ha obtingut el suport del grup majoritari a la cambra. La resta hi van votar en contra.

El grup liberal va votar en contra dels dos projectes de llei dels cossos especials debatuts aquest dijous -el referent a la policia ja s’havia aprovat amb anterioritat- en considerar que “s’ha perdut una gran oportunitat” de modernitzar els cossos uniformats amb “el màxim consens possible”. El president suplent del grup, Jordi Gallardo, va explicar durant la sessió del Consell General que no s’ha aconseguit el consens en “temes que considerem bàsics” com ara el fet que “es deixi a l’arbitri” de la direcció del cos la regulació interna i projecció dels seus membres, fet que genera “una gran inseguretat jurídica”.

De la seva banda, el conseller general socialdemòcrata Gerard Alís va reiterar les crítiques expressades ara fa uns mesos als textos. Per una banda, el fet que “s’imposa un règim disciplinari excessivament dur i sever que no valoritza la tasca dels cossos”. Per l’altra, va denunciar que “la reforma té un rerefons economicista i hi ha arbitrarietat en el proveïment de places” que, ha alertat, pot comportar “la politització dels cossos”. Al seu entendre, “els textos no només no posen en valor la tasca dels cossos especials” sinó que, fins i tot, “la menyspreen”.

Comentaris

Trending