Els bombers avaluen el grau d'afectació que ha tingut el foc de la Massana en setze pisos

Comentaris

Els bombers avaluen el grau d\'afectació que ha tingut el foc de la Massana en setze pisos
Els bombers avaluen el grau d\'afectació que ha tingut el foc de la Massana en setze pisos

Els bombers han començat a fer les anàlisis oportunes per establir el grau d’afectació que han patit setze apartaments de l’edifici Tiffany’s de la Massana arran de l’incendi que es va iniciar pels volts de dos quarts de nou del vespre de dimarts. Mentrestant, els veïns podran anar accedint als habitatges, de manera controlada, per poder recollir el material i els objectes que creguin necessaris per fer vida durant uns dies fora de casa. Encara és aviat per saber per saber quan podran tornar a casa els residents de l’immoble. Uns 150 han estat desallotjats, dels quals 35 han passat la nit en establiments hotelers sota la coordinació de Protecció Civil i el comú massanenc.

Les flames s’han donat per extingides per les dues de la matinada. Però la feina dels agents del cos de salvament i extinció d’incendis no ha acabat. Els treballs no han estat gens fàcils ateses les característiques dels immobles i l’elevat volum de fusta existent a la coberta dels habitatges. Pràcticament tota la teulada s’ha cremat. I el foc ha afectat tots els apartaments, els setze esmentats, que quedaven just a sota. Degut a la injecció d’aigua, també s’hauria pogut malmetre algun dels pisos de les plantes inferiors, malgrat que en aquests casos les afectacions serien molt menors. Ara per ara, no es creu que l’incendi hagi afectat l’estructura dels blocs. Tampoc s’han hagut de lamentar danys personals greus, encara que tres agents dels bombers han hagut de ser atesos durant la matinada per inhalació de fum. Dos d’ells han requerit el trasllat preventiu al centre hospitalari per rebre oxigen.

Una vegada s’ha sanejat la zona i s’han retirat els elements cremats que podien suposar un perill -restes de fusta i, especialment, les lloses de la coberta-, el primer pas, més enllà d’acompanyar els veïns per tal que puguin recollir les pertinences necessàries per fer fora dels habitatges durant alguns dies, serà començar a repassar l’estat dels apartaments i determinar l’afectació i, així també, poder establir el temps aproximat que caldrà abans els seus ocupants no puguin tornar a casa. En una segona fase, es mirarà de poder determinar les causes del foc, encara que els responsables dels bombers, amb el seu director Joan Carles Recasens al capdavant, ja han assegurat que serà molt difícil establir amb exactitud què va originar l’incendi. 

L’edifici, en la part on van iniciar-se les flames, ha quedat massa malmès com per poder esbrinar quelcom amb certa certesa. Des d’un primer moment, però, tal com va avançar el ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, va quedar clar que el foc es va iniciar en una de les xemeneies d’un dels pisos de la planta superior, la quarta planta, de l’immoble primerament afectat. Tres hores després d’iniciar-se, les flames van saltar a un segon immoble pràcticament annexe. Les tasques d’extinció han estat complicades i el foc s’ha mostrat molt virulent en algunes fases de la crema. Fins i tot en les primeres hores es va témer un desbordament que, sortosament, es va poder controlar.

Entre quinze i disset bombers han treballat des del primer moment en el control de les flames, primer, i la seva extinció, després. I amb posterioritat, en dur a terme totes les tasques de sanejament i anàlisi de les afectacions. També han estat al peu del canó professionals sanitaris, policies i agents de circulació comunals, un dels quals, de guàrdia anit, presideix la comunitat de propietaris i veïns de l’immoble afectat. També diverses autoritats polítiques i administratives han seguit des del lloc dels fets l’evolució tant de l’incendi com de les tasques per apagar-lo. Diversos particulars i empresaris han facilitat des d’allotjament -que en la majoria de casos no ha fet falta- a queviures i alimentació, especialment aigua. El telèfon 737002 continua habilitat per atendre i donar informació a les persones que directament i indirectament hagin resultat afectades per l’incendi.

Fotografies: Andorra Televisió i arxiu propi

AQUÍ poden veure un video de l'incendi enregistrat per un veí.

Comentaris

Trending