Els argentins atrapats a l’estranger denuncien un atac als seus drets

Els grups de ‘varados’, entre ells el d’Andorra, envien una carta al president, Alberto Fernández, on li avisen que “com més temps triguem a tornar, més vulnerables serem”

El perfil a Instagram.
El perfil a Instagram.

L’escrit, que s’ha compartit als diferents comptes de ‘varados’ -el d’Andorra ja compta amb més de 300 seguidors- està dirigit directament al mandatari, que va decidir la suspensió dels vols que havien de permetre el retorn dels milers d’argentins que es trobaven a l’estranger quan va esclatar la crisi del coronavirus, entre ells uns 2.200 al Principat. Lamenten, en primer lloc, que a l’hora de posar-se en contacte amb les delegacions diplomàtiques, “la major part dels grups o no van tenir resposta o les contestes que van arribar no tenien cap certesa” i denuncien que ja acumulen “més de dues setmanes sense saber quan tornarem”, fet que, avisen, deixa a molts d’ells “en situació de vulnerabilitat”.

La carta apunta que, tot i “ser conscients” que les mesures adoptades “són necessàries per protegir la població”, posen en relleu que s’han produït “restriccions de drets” a través de decrets i no pas de lleis, com hauria de ser seguint la Convenció Americana de Drets Humans (CADH). Entre ells, citen el dret a l’accés a la salut, a l’habitatge i a l’alimentació però, especialment, el de poder ingressar al seu país d’origen. I això, sense passar pel parlament de l’Estat andí.

El grup d'Instragram 'varadosendorra' ja compta amb més de 300 seguidors des de la seva creació la setmana passada

A més, remarquen que “cap situació, per extrema que sigui, pot ser un argument vàlid per soscavar drets humans”. Entenen que la mesura adoptada, la d’impedir el retorn dels argentins, no és “raonable” ni “proporcional”.

Un altre punt criticat és el Programa d’Assistència d’Argentins a l’exterior, ja que veuen que planteja “un escenari incert”. Així, apunten que es donarà suport a aquells que es trobin “en una situació de vulnerabilitat” però “no es detalla com es farà aquesta ponderació ni com es determinarà” si algú es troba o no en necessitats. Tampoc, lamenten, es preveu una revisió periòdica de l’estat de cada argentí.

De fet, avisen que “com més es retardi el retorn al país més s’aprofundirà la nostra condició” i que “el temps ens transformarà a tots en persones en situació de vulnerabilitat”. A més, s’alerta que no tots tenen un accés senzill a les ambaixades o consolats” i es reclama que “s’arbitrin els mitjans necessaris per a la distribució i de medicaments per a qui els requereixin”.

La carta està signada pels diferents grups de ‘varados’. Entre ells, el d’Andorra, que es va crear ara fa uns dies i ja compta amb més de 300 seguidors.

Comentaris (1)

Trending