Els accionistes majoritaris de BPA formalitzen la petició perquè l’AREB aturi el procés de resolució

Comentaris

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) han formalitzat el requeriment pel qual exigeixen a l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) que no prengui “noves decisions ni noves mesures, pel que fa a la resolució, que poguessin condicionar una bona solució o que vinguessin a perjudicar els interessos dels clients i els accionistes de l’entitat”. La petició s’ha fet efectiva a través d’una carta signada pels germans Higini i Ramon Cierco i tramesa al president del consell d’administració de l’AREB, Albert Hinojosa.

El requeriment té com a base la retirada del ‘Notice of Findings’ anunciada pel FinCEN divendres de la setmana passada. Una retirada que deriva de la proximitat d’una sentència judicial de la cort del districte de Columbia, als Estats Units, en relació a la demanda interposada per la família Cierco contra la nota que l’agència dependent del departament del Tresor americà havia fet pública el 10 de març del 2015. Una nota que en la demanda civil instada als Estats Units es considera il·legal, una situació que el FinCEN mai no ha rebatut durant el procés judicial.

Ja el mes de maig de l’any passat, els assessors legals dels accionistes majoritaris de BPA al Principat van impugnar judicialment la decisió de l’AREB de posar en marxa la resolució de l’entitat bancària intervinguda. A principi d’aquest any, i vist el caire que estava agafant el plet legal civil que es dirimia als Estats Units i en el marc del qual el jutge James E. Boasberg sol·licitava al FinCEN arguments i proves que l’agència mai fins ara no ha aportat, ja es va requerir a l’AREB que aturés el procés.

Ara s’insisteix novament amb el reforç del fet que el ‘Notice’ ha quedat sense efecte. Per aquest motiu es requereix formalment l’AREB perquè “no procedeixi a l’aprovació de cap traspàs d’actius, passius, drets o obligacions de BPA vers Vall Banc”. Alhora, també es demana a l’AREB que reconsideri la destitució dels membres del consell d’administració de BPA. I aquesta petició s’emmarca en el fet que la substitució dels integrants de dit consell es va dur a terme en virtut d’una comunicació, la del FinCEN, que hores d’ara ja no existeix. 

En el cas que no es doni compliment a les demandes dels legítims propietaris de BPA, aquests adverteixen en el requeriment a l’AREB que es reserven el dret d’interposar tantes accions com s’escaiguin per la via judicial contra l’agència estatal andorrana i contra tots i cadascun dels seus membres del consell d’administració, tal i com ho preveu la Llei 8/2015, del 2 d’abril, que oficiosament s’ha vingut a nomenar com a ‘Llei BPA’ o ‘Llei AREB’.

Accionistes minoritaris

Justament, una vegada ja formalitzat el requeriment sol·licitant l’aturada del procés de resolució -una circumstància que es va donar durant la jornada de dimecres-, els accionistes majoritaris de BPA han promogut una trobada amb la resta de socis de l’entitat bancària per tal d’exposar-los l’evolució de l’afer. D’aquestes reunions se n’han celebrat periòdicament des que va esclatar la crisi. L’objectiu principal d’aquesta trobada, a la qual ha assistit una nodrida representació dels accionistes minoritaris, era valorar la retirada del ‘Notice’ per part del FinCEN i repassar els terminis de prescripció, a parer dels assessors legals, en referència a eventuals accions jurídiques a dur a terme. I, especialment, en relació a les possibles demandes econòmiques pels perjudicis ocasionats per la intervenció de BPA. En aquest sentit, la reclamació al Govern, encara en fase administrativa, dels accionistes majoritaris segueix el seu curs.

Comentaris

Trending