PS SDP+ vol punxar “el globus” immobiliari limitant la inversió estrangera i les segones residències

La coalició socialdemòcrata ha fet un acte simbòlic a l'equador de la campanya amb la participació de tots els candidats al lloc que per ells millor simbolitza la situació que estem vivint en matèria d'habitatge: al costat de les torres d'Escaldes

Pere López, acompanyat dels candidats, punxa globus a Escaldes
Pere López, acompanyat dels candidats, punxa globus a Escaldes

Tots els candidats de les llistes territorials i de la llista nacional de PS SDP+ s'han trobat aquest diumenge al matí a un parc infantil del Prat del Roure, al costat de les torres d'Escaldes. L'objectiu era posar de manifest que el tema més urgent per a ells és desinflar la bombolla immobiliària i ho han escenificat punxant els globus que portaven per l'ocasió.

Pere López, cap de llista de la candidatura nacional, ha recordat que la candidata de la territorial Demòcrata, Trini Marín, va ser la cònsol que va aprovar el pla urbanístic que ha permès tirar endavant les torres i li agradaria pensar que “tots aquells que s'han queixat de les ombres que provoquen aquestes construccions i també la pèrdua d'identitat que suposen, ho tindran en compte a l'hora d'anar a votar”.

Per revertir la situació actual del mercat immobiliari on els preus estan disparats i “la gent treballadora ha hagut de marxar del centre i fins i tot busca lloc on viure fora d'Andorra”, López diu que cal “petar aquesta bombolla” i proposa limitar la inversió estrangera en aquest sector, tornant a la llei anterior a l'obertura econòmica del 2008. Això vol dir limitar a un sol habitatge per als estrangers no residents. D'altra banda, també creu que cal posar un límit a les segones residències. “Ha d'haver-hi un càlcul per cada una de les parròquies, ha d'haver-hi una limitació que ha d'acabar afectant els futurs projectes i a la reconversió de projectes perquè el primer que cal assegurar és que hi ha pisos per la gent que viu i treballa al país”, ha explicat López.

López crtica DA i Liberals per  haver permès  que “tots aquests projectes de luxe destinats a inversors amb caràcter especulatiu s’hagin beneficiat de tota mena d’ajudes per part dels estaments públics”

Una altra de les mesures que proposen és que no hi hagi cap mena d'ajut públic ni rebaixa d'imposició per aquells propietaris que no lloguin l'immoble amb un preu assequible, tampoc de cap Pla Renova ni similar. I és que López ha criticat durament el Govern de DA i Liberals per haver permès que “tots aquests projectes de luxe destinats a inversors amb caràcter especulatiu que han convertit l’habitatge en un producte d’inversió i no en un dret de les persones, s’hagin beneficiat de tota mena d’ajudes per part dels estaments públics; reducció de les sessions, reducció dels impostos, o sigui que s'han posat totes les facilitats perquè aquests projectes immobiliaris i especulatius poguessin tirar endavant”. El cap de llista socialdemòcrata ha afegit que això podria tenir sentit si almenys “hagués revertit en terrenys de cessió o en ingressos en impostos amb els quals s’haguessin pogut fer polítiques públiques, però no ha estat el cas”. 

PS SDP+ es comprometen, a més, a estudiar fórmules de reduccions d’impostos pels propietaris que posin al mercat de lloguer els immobles en consonància amb l’índex de preus de referència que volen aprovar per llei i que serà la garantia que els pisos són assequibles. 

López també s’ha referit a l’abús que s’ha fet de la figura del treballador temporal subcontractat en especial en el sector de la construcció, tot i que assegura que no és l’únic. Creu que és uns dels episodis més tristos d’aquesta legislatura i caldria limitar els permisos de treball temporal per evitar que es reprodueixin les “situacions indignes” que han viscut els obrers peruans.  També s’ha mostrat preocupat per l’actitud que ha mantingut l’executiu en tot aquest afer: “Ens genera molt malestar un govern que davant una realitat coneguda com aquesta, l’hagi negat de manera reiterada i hagi fet ulls clucs davant el que estava passat”.

 

 

Comentaris (12)

Trending