El PS s’erigeix en l'única opció de canvi

Pere López acompanyat de Jaume Bartumeu i dels candidats territorials inicien la campanya electoral amb la penjada de cartells a Andorra la Vella i fan una crida al vot útil per canviar el rumb del país

Pere López i Pere Baró en l'enganxada de cartells a Andorra la Vella
Pere López i Pere Baró en l'enganxada de cartells a Andorra la Vella E.P.

El Partit Socialdemòcrata ha començat la campanya electoral amb tota una declaració d'intencions: defensen que són l'única opció real de canvi i que donar el vot a qualsevol altra formació és córrer el risc que acabi servint per perpetuar l'hegemonia de Demòcrates. Així ho ha dit Pere López, cap de llista del PS, en l'enganxada de cartells a Andorra la Vella. Aquest mateix missatge l'han repetit tots candidats de les territorials.

L'enganxada de cartells ha començat per al PS de manera simultània a tres parròquies: Encamp, Ordino i Andorra la Vella. A la capital és on s'han concentrat els pesos pesants de les dues formacions que concorren plegades a aquestes eleccions: PS i Progressistes SDP. L'ex cap de Govern i progressista Jaume Bartumeu ha acompanyat la candidata a la territorial, Marian Sanchiz, que va de número dos del tiquet. També hi ha hagut una bona representació de la llista Nacional amb el candidat a cap de Govern, Pere López, la número dos, Judit Salazar, i Pere Baró que és quart. Susanna Vela, la segona a la candidatura, ha acompanyat a Marta Pujol en la penjada de cartells a Encamp.

Els candidats del PS + SDP  a Andorra la Vella amb Jaume Bartumeu
Els candidats del PS + SDP a Andorra la Vella amb Jaume Bartumeu

Tots els candidats tenen clar el missatge a passar durant aquesta campanya i és erigir-se com l'única opció de canvi segura. És més, tot i els resultats de l'enquesta política publicada aquesta setmana on Demòcrates sortien com a favorits, els socialdemòcrates estan convençuts que una majoria de la població vol un canvi perquè "no vol continuar amb l'actual situació de pèrdua de poder adquisitiu, de dificultats per l'habitatge, i per la manera com s'està gestionant el diner públic", ha argumentat Pere López.

Tots aquests electors, diu López, "ho hauran de tenir molt en compte a partir de demà quan es pot començar a votar a la batllia". Per això creuen que part de la campanya consistirà a fer molta pedagogia sobre com funciona el sistema electoral especialment a les territorials. "El sistema és majoritari i, per tant, qui vulgui el canvi s'ho haurà de pensar molt bé per no votar una opció que al final acabi donant suport als mateixos de sempre. Nosaltres som els únics que garantim el canvi. Som l'única alternativa".

Pere Baró, Judit Salazar i Pere López arribant a la penjada de cartells a Andorra la Vella
Pere Baró, Judit Salazar i Pere López arribant a la penjada de cartells a Andorra la Vella
En les territorials els socialdemòcrates es veuen amb opcions a totes les parròquies i lamenten no haver pogut tancar una llista a Canillo. Confien a aconseguir la victòria a Andorra la Vella on ja van guanyar fa 4 anys amb D'Acord. A Quim Miró, que ja va encapçalar la llista les passades eleccions generals, li agradaria "tornar a tenir Andorra la Vella com una capital, ja que els darrers anys s'ha perdut una mica".

A Escaldes-Engordany, on també van obtenir un conseller les passades eleccions, es veuen amb possibilitats. "Si realment es vol un canvi, el que no es pot fer és dispersar el vot i, per tant, és DA o nosaltres". Així s'ha expressat Elisabet Zoppetti, candidata de la territorial d'Escaldes-Engordany.

Tampoc no descarten donar la sorpresa a la Massana. "El darrer mandat han passat coses a la parròquia que han generat malestar en la població com l'heliport, el desviament de la carretera general, i algunes decisions d'urbanisme poc clares", ha assenyalat Pere López. A Sant Julià de Lòria, amb un escenari polític canviant, creuen que pot passar de tot, però a l'hora de repartir-se els vots orfes d'Unió Laurediana defensen que la seva proposta per les negociacions amb la Unió Europea són més pròximes als postulats d'Unió Laurediana que els de Demòcrates i Liberals. El candidat, Gerard Alís, ha reiterat que la parròquia "és la gran oblidada dels governs de DA" i per això volen aconseguir més inversió per la parròquia.

A Encamp i Ordino el PS es presenta amb coalició amb formacions parroquials. A Encamp amb Agrupament Encampadà i a Ordino amb X'Ordino. Dues aliances que Demòcrates a criticat i que Pere López defensa perquè comparteixen l'oposició als comuns on governa Demòcrates i pateixen "la manera de ser frontista de DA que és amb mi o contra mi".

Marta Pujol ha plantejat a Encamp "la necessitat de prioritzar el diàleg, la cerca del consens i els valors democràtics al Consell General, davant la manca de transparència i d'entesa que hem vist en els governs i les majories de les últimes legislatures". A Ordino, Jean Michel Armengol ha criticat Demòcrates perquè "ha començat la campanya fa dies" i ha insistit que Grífols serà la seva màxima prioritat. Considera que la gestió que s'ha fet és "simptomàtic de la forma d'actuar del Govern de DA i Liberals". Sobre l'habitatge ha indicat que cal buscar solucions realistes i duradores i "no mesures electoralistes de darrera hora".

La campanya electoral que avui ha començat de manera oficial serà pel PS l'oportunitat de presentar propostes en positiu, ja que el debat i la crítica consideren que ja s'ha produït durant tota la legislatura.

 

Comentaris (4)

Trending