La presentació abans d’hora del programa de Demòcrates enrareix l’arrencada de la campanya

Les formacions que componen la principal oposició a DA han recriminat l’acció i s’ha assegurat en alguns casos que no s’ha respectat la Llei i que s’ha fet cas omís a les recomanacions de la Junta Electoral

Els representants de Demòcrates presentant el programa electoral del partit.
Els representants de Demòcrates presentant el programa electoral del partit. Albert Sanjuan

L’ambient a menys de dos dies de l’arrencada de la campanya electoral està, com a mínim, enrarit. El principal motiu ha estat la presentació del programa per part de Demòcrates aquest matí, fet que ha generat sorpresa entre les formacions que componen la principal oposició al partit que encara governa en funcions. En alguns casos, s’ha assegurat que no s’ha respectat la Llei Electoral i que s’ha fet cas omís a les recomanacions de la Junta en un cas de similars característiques.

Des del Partit Socialdemòcrata s’ha fet una dura crítica a l’acció duta a terme per DA. S’ha assegurat que la presentació del programa s’ha fet “violant el manual de procediments per les Eleccions General del 2 d’abril del 2023”, i que va ser el Govern que el candidat de Demòcrates, Xavier Espot, presideix en funcions va distribuir a les candidatures. Així mateix, també indiquen que s’ha fet cas omís a les recomanacions fetes per la Junta Electoral en aquest sentit.

“La campanya electoral s’inicia el dia 19 de març del 2023 a les 15 hores i s’acaba el dia 31 de març a les 24 hores”, s’indica des del PS que s’inclou al manual de procediments. S’ha remarcat que, el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, en ser preguntat per l’Altaveu sobre “l’evident irregularitat” de la presentació del programa, el candidat de DA ha manifestat que ja es va “fer el mateix fa quatre anys”. Per tant, asseguren que “amb una mà, com a cap de Govern en funcions, distribueix a les candidatures que es presenten a les eleccions generals un Manual de Procediment d’obligat compliment i amb l’altra mà ell mateix conculca el que pretén fer respectar als seus adversaris electorals”.

Pel que fa a les recomanacions fetes per la Junta Electoral recentment davant la petició de Concòrdia de celebrar una presentació de llistes, assenyalen que s’ha fet cas omís. Per tant, des del PS remarquen que “els candidats de DA han ofert així una perfecta mostra del seu capteniment prepotent amb aquesta actuació renyida amb el respecte a les formes democràtiques”. Acusen de “jugar brut”, i que el Govern en funcions està duent a terme “anuncis electoralistes, com la subvenció de les hipoteques per l’habitatge presentada dimecres passat i la signatura d’un conveni amb el comú d’Escaldes per una promoció d’habitatges”.

Meritxell López, Xavier Espot i Carles Enseñat

Relacionat

DA presenta el programa electoral dos dies abans de l’inici de la campanya

Aquest punt també ha estat durament criticat per Andorra Endavant. La candidata, Carine Montaner, ha afirmat que “surten amb idees de la màniga per guanyar vots, però ningú s’ho creu”. Ha refermat que les accions portades a terme per Demòcrates, no únicament amb la presentació del programa, sinó també des del Govern en funcions, “són un insult a la intel·ligència del poble”. Montaner, a més, ha posat en dubte fins a quin punt les propostes presentades són pròpies, “és curiós que tinguin aquestes idees després que nosaltres entreguem les professions de fe plenes de plantejaments”.

Per últim, des de Concòrdia la sorpresa també ha estat majúscula. Han estat el partit polític afectat per les decisions de la Junta Electoral, i han rebut amb certa indignació el moviment dut a terme per Demòcrates. Des del si de la formació s’està duent a terme una anàlisi de la situació per veure quina és la millor resposta, no únicament a la presentació del programa, sinó també a les accions que s’han fet des del Govern en funcions. Malgrat això, consideren que les conseqüències seran mínimes.

De l’afer, de fet, s’ha parlat en una reunió que ja estava programada per altres motius aquest vespre. I a la sortida, el cap de llista a Escaldes, Ramon Tena, ha volgut expressar de forma clara l’enuig de la formació en declaracions a Altaveu. La trobada ha valorat possibles accions davant la Junta Electoral, però també s’ha descartat perquè “no és el nostre estil”. Això sí, s’ha exigit que “la campanya es plantegi d’una altra forma”.

El candidat de Concòrdia, de fet, no s’ha volgut referir únicament a l’acte de presentació del programa electoral per part de DA, sinó a una “acumulació” de situacions que han vist les darreres setmanes. De fet, ha afegit a la llista dues compareixences més d’aquest divendres: la protagonitzada per Espot amb diferents entitats representants del sector turístic i el conveni amb el comú d’Escaldes per col·laborar en la construcció dels pisos socials a l’avinguda del Pessebre. “Fa setmanes que van prenent decisions i tancant acords que hipotequen el futur govern, sigui quin sigui i el que hem vist avui és la gota que vessa el got”, ha apuntat Tena. Al seu entendre, “la sensació és que DA fa temps que fa campanya amb recursos públics”.

Comentaris (23)

Trending