La deficient gestió ‘taca’ el vot judicial

El Govern defensa la “robustesa” del sistema, que entén que pot ser millorable, i que rep múltiples crítiques no només de ciutadans sinó de diferents juristes que qüestionen les condicions en què es fa el procés

El vot judicial estava pensat per fer-se a la Sala Magna de la Seu de la Justícia, però, finalment, es va fer al vestíbul del recinte.
El vot judicial estava pensat per fer-se a la Sala Magna de la Seu de la Justícia, però, finalment, es va fer al vestíbul del recinte. Toni Solanelles

Les xarxes socials són traïdores. Les condicions amb què s’ha fet el procés del vot judicial aquesta darrera contesa electoral no han variat en excés des que es va posar en marxa. Però lluny d’anar a millor, la deixadesa ha portat a un deteriorament de la gestió que diferents imatges han fet evidents a la llum pública. Tots els consultats -diferents juristes- no dubten pas que hi hagi manipulacions però, certament, admeten que “el sistema és molt millorable”. Amb la boca petita també ho reconeix el Govern, que defensa la “robustesa” del procediment.

Segurament ha estat la denúncia de la candidata d’Andorra Endavant, Carine Montaner, la que més ha contribuït a posar el debat sobre la taula. Montaner dubta de la validesa del vot judicial, directament. Per ara, però, no consta que hi hagi cap sol·licitud a la junta electoral perquè s’hagi de pronunciar sobre la matèria. Cap dels consultats no creuen que hi hagi alteracions, però sí anomalies que jurídicament podrien ser molt qüestionables i que, sobre el paper, posen en dubte la cadena de custòdia dels vots. I això va lligat directament amb les imatges que van difondre les xarxes socials de la policia de diversos agents acostant-se als comuns a dur els sufragis dins de capses de cartró reaprofitades.

Un agent de policia portant els vots judicials al comú d'Ordino.

Relacionat

El sindicat policial arremet contra Montaner per comparar els agents a repartidors de la compra

Aquesta és una de les mancances. La més visible i que pot ‘tacar’ la custòdia dels vots perquè evidentment les caixes no estan precintades de forma gaire correcta si és que ho estan d’alguna manera. Però d’incorreccions, per dir-ho així, n’hi ha moltes més. Vegin. El dipòsit judicial dels vots l’hauria d’assegurar, en principi, un batlle. Doncs cap dels electors que han acudit a la Seu de la Justícia les darreres setmanes segur que no va veure cap jutge en les taules de la gestió del vot. Curt i ras. No hi van ser.

Ni batlles ni secretaris judicials no han estat ni en permanència ni pràcticament mai en l’espai destinat al vot judicial al vestíbul de la Seu de la Justícia. Com a molt de manera testimonial han aparegut si han pogut o volgut a donar una manera de benedicció exprés. Els comandaments màxims de gestió del vot judicial han estat oficials i administratius. Els batlles només van actuar, llavors sí amb tot el pes i dedicació, el dia de la jornada electoral, supervisant el punteig i introducció dels sufragis a les urnes.

vot judicial2
Un dels agents que va custodiar els vots fins a Sant Julià, en una de les imatges que hann animat la polèmica.

Els vot judicials es quedaven les nits en seu judicial dins d’una caixa forta que no era d’alta seguretat. A diferència d’anteriors ocasions, a les instal·lacions de les Columnes, la sala on en aquesta ocasió s’han quedat els vots no hi havia càmera de seguretat, element que sí que hi havia a l’antiga Batllia i que garantia que permanentment es pogués veure qualsevol moviment que succeís a l’entorn dels sobres que contenen els sufragis.

VALORACIONS

Aquest dimecres el ministre portaveu, Cesar Marquina, ha estat preguntat per la qüestió com ja es va preguntar en un programa radiofònic al cap de Govern, Xavier Espot. Tots dos han defensat el procés tot i admetre que hi ha aspectes millorables. El portaveu governamental ha explicat que “el procés s’ha dut a terme de manera habitual sense cap incidència”. Davant d’això, Marquina ha posat de relleu “la confiabilitat i la robustesa” del sistema i ha assegurat que crítiques com les de Carine Montaner “no tenen raó de ser”.

“La fórmula és molt millorable però no és il·legal”, conclouen la majoria de juristes consultats, que lamenten la deixadesa amb que es gestiona el vot judicial i estan a l’expectativa de si hi ha alguna consulta a la junta electoral

Més encara: Marquina ha recordat que una institució (ODIHR) dependent de l’Organització de la Seguretat i la Cooperació Econòmica (OSCE) del Consell d’Europa va avalar el procediment electoral i va considerar que no hi havia cap motiu per dubtar d’Andorra i, per tant, no va demanar cap supervisió. Per al ministre portaveu, que ha reconegut que “tot sistema i tot procés és millorable”, ha deixat clar que la fórmula actual del vot judicial gaudeix de “consistència, fiabilitat i transparència”.

No hi estan gaire d’acord diversos juristes consultats més enllà dels que s’han expressat a la xarxa. Juristes de l’entorn demòcrata han assegurat que s’han queixat moltes vegades del sistema i de la seva manca de garanties en l’assegurament de la cadena de custòdia. Advocats electors han assegurat que van acudir a la seu judicial “i allí de batlles no em vaig veure ni un. Caldrà veure què passa”.

Hi ha consens en què “el sistema és molt millorable” i que certament no hi ha cap batlle que rebi els vots -“no sabem si és que no els paguen prou o què”- quan la legislació estableix que ho han de fer perquè és un dipòsit judicial i no n’hi ha prou amb de tant en tant donar una volteta per la sala i donar-hi el vistiplau. “La fórmula és molt millorable però no és il·legal”, conclou un altre dels juristes consultats. Ara el dubte és saber si es posarà el sistema contra les cordes i la junta electoral s’haurà de mullar.

Etiquetes

Comentaris (50)

Trending