Espot admet que “hi ha una insatisfacció que hem de saber llegir” però defensa el sistema electoral

El líder demòcrata celebra les victòries a Andorra la Vella i Escaldes i adverteix que potser cal una reflexió al tomb del vot judicial i al vot per correu

Xavier Espot durant l'entrevista a RNA
Xavier Espot durant l'entrevista a RNA

El cap de Govern ‘in pectore’, Xavier Espot, reconeix que “hi ha una insatisfacció” ciutadana que “hem de saber llegir”. Ho ha dit després dels resultats electorals de diumenge i d’aconseguir una majoria absoluta que li atorga un sistema electoral que, tot i les crítiques que ha rebut, el líder demòcrata ha defensat a capa i a espasa perquè “és just” i “ponderat”. Espot ha celebrat els triomfs a Andorra la Vella i Escaldes i adverteix que potser cal una reflexió al tomb del vot judicial i al vot per correu.

El president demòcrata i candidat a la reelecció, ara mateix conseller general electe i futur cap de Govern de nou, ha recordat que són moltes les persones que han votat a d’altres candidatures arreu del territori i, per tant, això s’ha de saber llegir perquè suposen “tocs d’alerta” i “senyals de preocupació”. Una alerta i una preocupació, però, que encara més haurien de saber interpretar, ha assenyalat, dirigents polítics com Jaume Bartumeu, un dels grans dirigents de l’aliança socialdemòcrata tot i no ser candidat.

En una entrevista a Ràdio Nacional d’Andorra (RNA), Espot ha passat molta estona defensant un “sistema electoral que és just, que és ponderat, que és normal que es faci primar el territori d’una manera ponderada” perquè sinó hi hauria parròquies com Canillo, per exemple, que es quedarien sense representació quan “Andorra es constitueix a l’origen com una federació de parròquies”. El líder taronja ha explicat també que sempre la força més votada és la que acaba tenint més escons, amb la qual cosa “tan dolent no deu ser” la fórmula electora.

“Es un sistema just i que obliga els partits polítics a picar pedra a tots i cadascun dels set territoris”

“Tenim un sistema electoral que és molt més proporcional del que sembla, el partit més votat és sempre el que ha tingut més escons”, ha remarcat encara dient que si no hi haguessin correccions com la que té a veure amb les parròquies, es podria arribar a la “ingovernabilitat”. De fet, les ponderacions, ha dit, existeixen en el 90% dels països democràtics per poder facilitar la governabilitat.

Espot ha destacat també que “si nosaltres tenim el resultat que tenim no és només perquè som la força més votada” sinó també perquè “és veritat que som una força política que tenim capacitat per tenir representació a totes les parròquies” i s’han sabut vertebrar “aliances de manera coherent i ben explicada” i “hem sabut llegir” la situació i el sistema electoral. “Es un sistema just i que obliga els partits polítics a picar pedra a tots i cadascun dels set territoris”, ha afirmat el dirigent demòcrata tot deixant clar que ningú no impedia a les altres formacions presentar-se allà on creguessin i amb els pactes que consideressin.

“No es pot voler governar Andorra des d’Andorra la Vella o d’Escaldes”, ha afirmat Espot celebrant, això sí, que Demòcrates hagi pogut guanyar a totes dues parròquies. Una perquè és la capital i és complexe d’imposar-se i, l’altra, perquè és la parròquia del cap de Govern i on hi ha el “graner demòcrata”. En tot, cas ha atribuït el mèrit a les dues candidates territorials. A la capital “gran part del mèrit el té la senyora Conxita Marsol, que malgrat crítiques té un suport popular molt important”. I vèncer a Escaldes “és una gran satisfacció i la Trini Marín ha demostrat estar arrelada al territori i ser estimada per la parròquia”.

GRIFOLS I LA PARTICIPACIÓ

En un breu repàs parroquial, Espot ha reconegut “un cert vot de càstig” a Ordino per la qüestió de Grifols. Però lluny de fer autocrítica, el candidat demòcrata ha afirmat que “haurem de seguir picant pedra” per rebatre “aquestes intoxicacions que han calat en una part de la ciutadania” i explicar que el del centre de recerca en immunologia és un “bon projecte, que enriquirà i reforçarà la parròquia d’Ordino”. “No suposa cap risc i sí moltes oportunitats”, ha tornat a remarcar.

El cap de Govern ‘in pectore’ també s’ha referit al nivell de participació per assegurar que “globalment les xifres no són dolentes” i per indicar que “cada cop que s’incrementa el cens de població baixa la participació i aquest cop no ha estat així”. Ara bé, ha admès que no és suficient i que caldrà fent pedagogia de la importància d’acudir a les urnes cada cop que hi ha cita electoral tot i que “la participació depèn de la nostra capacitat de poder de convocatòria”, referint-se al fet que els polítics facin atractives les conteses electorals.

Espot s’ha referit també a la necessitat d’una “reflexió al tomb del vot per correu, molta gent ha tingut problemes” perquè tot i els canvis que s’han fet per a la cita de diumenge passat el sistema continua sent “excessivament rígid”. I també ha obert la possibilitat de fer canvis al tomb del vot judicial, tot i que en aquest cas ha afirmat que “no sé si s’imposa una reflexió” malgrat que no sempre s’entén que es pugui votar quan encara no es coneixen els programes en profunditat.

SOBTAT PELS RESULTATS DEL PS

Xavier Espot també ha analitzat els resultats de la resta de formacions que es van presentar i, sobretot, li ha sobtat el resultat que ha tret PS SDP+. “La derrota ha estat molt estrepitosa perquè dos partits que superaven el 36% dels vots fa quatre anys ara s’han quedat només amb el 20%”, ha expressat. Considera que “en algunes parròquies com a Ordino es van equivocar d’aliats i pensava que hi hauria més frec a frec entre ells i nosaltres”. El guanyador de les eleccions també ha tingut paraules per al president de Progressistes-SDP i excap de Govern, Jaume Bartumeu, perquè “ha tingut nul·la capacitat d’autocrítica a diferència del PS que ha obert un procés de reflexió”.

Durant l’entrevista també ha parlat del pamflet anònim que va aparèixer en els darrers dies de campanya. Manifesta que estan valorant les accions judicials a emprendre i si aquestes poden tenir recorregut. 

Comentaris (28)

Trending