Concòrdia esgrimeix la bandera del “canvi” i del “vot útil”

En l’acte central de campanya, els candidats de la formació defensen que les propostes que porten al programa són “de sentit comú” i “rigor”, al mateix temps que s’erigeixen en garants de la “regeneració de la política”

Cerni Cairat llegeix una de les preguntes formulades via paper en urna pels assistents a l'acte.
Cerni Cairat llegeix una de les preguntes formulades via paper en urna pels assistents a l'acte. G. P.

Els candidats de Concòrdia han celebrat l’acte central de campanya. Prop de 200 persones s’han aplegat al Teatre Comunal d’Andorra la Vella per seguir la presentació dels integrants de la llista, que han volgut aixecar la bandera “del canvi” defensant que “tenim un nou model i noves propostes”. Per això, defensen que donar-los suport diumenge és “un vot útil” També han volgut fugir de l’eix polític tradicional -“no som d’esquerres, no som de dretes”, han assegurat- per situar-se com el partit “del sentit comú” i s’ha aprofitat per criticar els atacs des d’altres formacions.

En la introducció de l’acte, un dels impulsors de Concòrdia Cerni Cairat no s’ha estat de recordar i rebatre alguns dards rebuts des de la seva posada de llarg ara fa vuit mesos. “Ens han dit aprenents de bruixot, encantadors de serps o que donar-nos suport era tirat el vot”, ha indicat. I, en canvi, ha negat que sigui així. De fet, ha posat el focus en la “ironia” que suposa el fet que “altres partits ara comencen a agafar les nostres propostes”. Cairat també ha lamentat que, els darrers temps, “massa sovint el Consell General ha estat ostatge del Govern” i, per això, ha advocat per “tornar a fer” de la cambra parlamentària “la veu del poble”.

Bona part de la trobada ha servit perquè els membres de la formació s’hagin reivindicat com un nou aire en l’escenari polític. “Al llarg de la campanya, hem vist que aportem il·lusió i esperança. Som la regeneració de la classe política i les noves formes de fer. La nostra mirada és necessària per reorientar Andorra”, ha defensat la número 2 de la llista nacional, Núria Segués. D’alguna forma reprenia els comentaris fets per Jordi Casadevall, el 3 de la candidatura, que havia afirmat contundentment que “Concòrdia és el canvi que Andorra necessita”.

Sobre el partit, Casadevall ha volgut negar tant que sigui de dretes com que estigui a l’esquerra de l’eix polític. “Concòrdia és de sentit comú i el benestar de les persones ha de ser la nostra motivació”, ha manifestat. També ha deixat clar que la voluntat és “trobar altres formes de fer política, fent partícips a tots els ciutadans”. I ha avisat que “volem una forma de fer constructiva; només desafiarem la complaença, els debats estèrils i l’immobilisme”.

WhatsApp Image 2023 03 27 at 20.46.23
Cerni Escalé, durant la seva intervenció.

En la seva intervenció, el número 2 d’Andorra la Vella, Miquel Clua, ha advocat per una major democràcia i transparència. Cal, ha defensat, un sistema electoral més proporcional tant al Consell General com als comuns, però a la vegada més consultes ciutadanes i participació al llarg de tot el mandat. “Hem de poder dir si volem torres o no”, ha etzibat.

I d’aquestes construccions ha parlat obertament el cap de llista nacional, Cerni Escalé. “Ens hem begut l’enteniment fent-les al centre de les nostres valls tancades. És una bogeria privatitzar l’accés a les vistes, cobrint amb ombres els parcs públics o restringint els espais de retrobament”, ha lamentat, tot recordant també un dels eixos del programa de Concòrdia: “Andorra són llocs i llars; si els perdem, si malbaratem el territori, si fem fora les persones del país perquè han d’anar a viure a la Seu, perdérem identitat, comunitat i solidaritat”, ha comentat.

Assistents a l'acte de Concòrdia.
Assistents a l'acte de Concòrdia.

Al llarg de l’acte central de campanya, també han tingut protagonisme altres candidats territorials. Ha estat, justament, el número 1 escaldenc, Ramon Tena, qui ha volgut fer una crida de suport. “Si voleu un vot útil, voteu Concòrdia”, ha remarcat. Per la seva banda, el seu homòleg lauredià, Pol Bartolomé, ha posat en relleu “la voluntat de regeneració” de la política que volen aportar des del partit.  

La part final ha consistit en una mena de concurs amb les preguntes que diversos assistents havien anat ficant a una urna. Entre els temes tancats, la bretxa salarial, la dificultat de fer els tràmits per obrir una empresa o els requisits que han de garantir poder ser atès en català. Sobre aquest darrer punt, Clua ha apuntat que una proposta similar a la treballada per Concòrdia la va explicar també el candidat ‘taronja’ Xavier Espot, malgrat que “jo no l’havia vist al seu programa”. La resta de qüestions ha permès fer un repàs pels punts clau de la proposta electoral de la formació com ara la postura davant l’acord d’associació, l’habitatge o la cultura.

WhatsApp Image 2023 03 27 at 21.48.04

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending