Acció Feminista celebra l’aposta per despenalitzar l’avortament però exigeix que pugui ser al país

Les activistes han analitzat els diferents programes electorals i les candidatures que presenten les formacions que concorren als comicis del 2-A “amb perspectiva de gènere”

Comentaris

Taula comparativa eleborada per Acció Feminista.
Taula comparativa eleborada per Acció Feminista. ACCIÓ FEMINISTA

“Acció Feminista celebrem que la majoria dels partits incloguin la despenalització de l’avortament al programa electoral, treure del Codi penal un dret humà és una gran passa pels drets de les dones al nostre país. No obstant això, creiem que aquests drets no seran plenament assolits fins que les dones no puguem decidir plenament sobre el nostre propi cos al nostre país.”

És un de les reflexions que fa el col·lectiu presidit per Laia Farré després d’analitzat “amb perspectiva de gènere” tant els programes com les candidatures que presenten cadascuna de les formacions que es concorren a les eleccions del 2 d’abril. Segons que expliquen les activistes en un comunicat, l’objectiu de l’avaluació programàtica “ha estat analitzar i investigar quines són les propostes que presenten les diferents candidatures en matèria d'igualtat de gènere als programes electorals, ja que aquests representen el full de ruta i els compromisos polítics que adquireixen, amb l'electorat, els partits polítics que es presenten als pròxims comicis. I que, en cas d'arribar al Govern, hauran de desenvolupar”.

Taula dones programes (1) (1)

Per poder dur a terme aquesta anàlisi de les propostes, Acció Feminista ha “desgranat els diferents programes electorals, analitzant concretament aquelles iniciatives que tenen com a objectiu assolir la igualtat de gènere en la societat, posant especial èmfasi en l'educació, en l'àmbit laboral, en la conciliació i coresponsabilitat, en la bretxa salarial; així com, en les accions previstes per combatre la violència de gènere i en la despenalització i legalització de l'avortament. Perquè com vam dir durant el manifest del 8 de març: ‘No volem més drets que els homes, volem els mateixos drets’.”

Acció Feminista d’Andorra demana “la despenalització i legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs i poder fer-ho al nostre país, de manera universal i gratuïta”. Per aquest motiu, en la seva anàlisi, “s’ha diferenciat entre els partits que aposten per la despenalització i legalització, els que sols inclouen al programa la despenalització i els que no inclouen cap de les dues opcions anteriors. Amb aquests criteris, cinc de les sis candidatures asseguren treballar per la despenalització de l’avortament i sols dos el despenalitzaran i legalitzaran amb una llei de terminis.” És des d’aquesta perspectiva que celebren l’aposta majoritària per despenalitzar l’avortament però van una mica més enllà i n’exigeixen la legalització per tal que l’esmentat dret es pugui exercir plenament al Principat.

TAULES PROPOSTES GÈNERE EG 2023 (1) (arrastrado)

Acció Feminista també ha analitzat la representativitat de les dones a les llistes electorals. Els criteris usats són “el percentatge global de dones en les llistes i el lloc que ocupen les candidates, partint de la base de la possibilitat que tenen d'obtenir un escó, fixant-se en els cinc primers llocs de la llista nacional i en els números u i dos de les territorials. I és que a la Llei d'igualtat entre homes i dones, aprovada durant la darrera legislatura, indica que les llistes electorals han de ser paritàries, en qüestió de gènere, i la llei s’ha de complir i desenvolupar”.

Comentaris (9)

Trending