El ball de cadires complica la plataforma escaldenca amb Gili i Dolsa al capdavant

El PS i SDP només aniran junts a Sant Julià i potser a la Massana en una candidatura on haurien de confluir totes les sensibilitats distintes a Ciutadans Compromesos

Rosa Gili té problemes amb el repartiment de cadires.
Rosa Gili té problemes amb el repartiment de cadires. COMÚ D'ESCALDES

Tenir major o menor protagonisme dins la candidatura està sent hores d’ara un veritable problema per mirar de tancar una plataforma escaldenca on s’haurien d’integrar, juntament amb les cares principals de l’actual majoria comunal, sensibilitats socialdemòcrates amb el suport, també, de Concòrdia. L’entorn de Rosa Gili ha avaluat aquest dissabte l’estat de la qüestió i encara no hi ha res en clar. El PS demana més protagonisme del que inicialment se li concedia i mentre la cònsol hauria ofert certes esperances al seu antic partit, ara és el propi equip de Gili el que no veu clar fer concessions.

En fi, com en la majoria de parròquies més enllà de les candidatures que lidera Demòcrates, encara hi ha molt bacallà per tallar. I a Escaldes, pràcticament més que enlloc. Rosa Gili espera per aquest diumenge una posició més clara si cal del PS. No ha transcendit com estan les diferències lligades a la demanda d’impagament interposada pels socialdemòcrates davant la Batllia. Però sí que és clar que malgrat haver escenificat un trencament de relacions, els contactes, d’una manera o altra, persisteixen.

Els socialdemòcrates han celebrat aquest dissabte al matí un congrés a porta tancada. I tancada a pany i forrellat. S’havien d’acordar estratègies. I no ha transcendit res de res. Silenci absolut.

Els socialdemòcrates han celebrat aquest dissabte al matí un congrés a porta tancada. I tancada a pany i forrellat. S’havien d’acordar estratègies. I no ha transcendit res de res. Silenci absolut. I com que cada cop hi ha menys personal a controlar, més fàcil és de saber on hi ha fuites. Per tant, res a dir. Però sí és clar que el PS només pot anar junt amb els que van ser els seus socis per les generals, Progressistes-SDP, en dues parròquies. A Sant Julià és clar que hi haurà candidatura socialprogressista. I aquest diumenge hi hauria d’haver avenços importants.

A la Massana és l’altra parròquia on socialdemòcrates i progressistes podrien confluir. Això sí, en una plataforma molt àmplia que aglutinaria totes les sensibilitats distintes a Ciutadans Compromesos. S’està articulant un tots contra on el grup capitanejat per Guillem Forné i el moviment Participa porta la batuta. Però és justament la presència de Forné la que suposa algun que altre problema perquè els socialdemòcrates s’impliquin del tot. Si l’actual conseller comunal de Cultura no estigués en l’equació, l’acord ja seria un fet. Per a Participa, que Forné estigui en la candidatura i, segurament, que la lideri, és condició si ne qua non. Concòrdia faria costat a la candidatura.

ENCAMP

Com també donarà suport a la candidatura que s’està articulant a Encamp amb, en aquest cas, Agrupament Encampadà al davant. La formació actualment a la minoria comunal ha vetat en bloc la presència d’SDP en la llista de confluència. I el PS no hi ha dit pas que no. Susagna Venable té molts números de liderar aquest moviment, encara que es busquen altres noms. La primera secretària socialdemòcrata Marta Pujol podria ser un dels noms del PS, encara que no és senzill des d’un punt de vista personal i professional.

Pujol (PS) i Venable (AE), abans de votar el passat abril.

Relacionat

Masjoan, Venable o Pujol, aspirants a liderar la plataforma transversal a Encamp

El fitxatge de Joan Sans per part d’UP+Demòcrates porta, en part, el fet de trencar l’entorn socialdemòcrata i bloquejar, en certa manera, el pas a Pujol. Sans és el superior jeràrquic de Pujol al departament de Política Lingüística. Certament, el PS encara té altres opcions per situar en llocs destacats. Però no tants una vegada els actuals consellers David Ríos i Enric Ribas no estaran enlloc. En la candidatura hi entrarà Elisa Montané. I els dos militants més destacats que té Concòrdia a la parròquia: Sergi Esteves i Jordi Cantons. També figuraran en la llista però en llocs difícilment elegibles el docent Toni Torres, ben vist tant pel PS com per Concòrdia i l’actual consellera comunal Esther Vidal. S’estaria buscant el suport de la família Alís. Però no acaba de quallar la presència del fill gran de l’excònsol Miquel Alís, també Miquel de nom.

En fi, que malgrat que no està tancat del tot, a Encamp hi ha més feina feta que a la Massana -quant al fet de poder fer una gran confluència- i més encara que a Escaldes. Ara mateix a la parròquia de Rosa Gili tot està obert i molt obert. Ara bé, no sembla que en cap cas SDP entri en l’equació, com tampoc hi entra a Andorra la Vella. En les dues parròquies centrals els progressistes podrien acabar acompanyant els demòcrates. A la capital sembla clar, a Escaldes queda més lluny.

Marc Latorre.

Relacionat

Marc Latorre es perfila com la quota d’SDP en el pacte amb Demòcrates a Andorra la Vella

Clar del tot és que Rosa Gili i Joaquim Dolsa lideraran la llista. Siguin sols o acompanyats. El PS ja accepta que els actuals cònsols encapçalin la candidatura. Fa quatre anys ja la van avalar i li van donar nom. Però ara mateix exigeixen tenir números més elevats dels que inicialment els havien ofert. I resulta que Gili ja havia promès algunes places que ara pretenen els socialdemòcrates per fer reeixir l’acord. I quan la cònsol ha obert la porta a moure noms, posicions i números a la llista, se li han revolucionat alguns dels seus. Magda Mata i Valentí Closa, consellers actuals, haurien de repetir. I haurien d’anar amuntet.

Falta una setmana laboral, per dir-ho així, i el més calent és a l’aigüera. De fet, Gili compta amb el suport de Concòrdia. Però la formació que lidera qui va ser el secretari general comunal en l’estrena de la cònsol en el càrrec encara no ha acabat de decidir si posarà la marca o si només farà costat a l’alternativa a Demòcrates per darrere. Hi ha bacallà per tallar i amb aquest maremàgnum de coses és fàcil entendre que l’elector cada cop més opti per quedar-se a casa. Tants dubtes, tantes mescles i tants ensurts de darrera hora, maregen.

Comentaris (16)

Trending