El Tribunal de Comptes 'pidola' dos-cents mil euros que li falten al pressupost

Comentaris

El Tribunal de Comptes \'pidola\' dos-cents mil euros que li falten al pressupost
El Tribunal de Comptes \'pidola\' dos-cents mil euros que li falten al pressupost

El 'nou' Tribunal de Comptes comença coix. Després dels mesos i mesos que ha costat renovar-ne els seus membres, un cop s'ha posa en marxa, l'organisme designat pel Consell General se n'ha adonat que un cop ja tenia el pressupost aprovat... li falten 200.000 euros per fer la feina. I segons diverses fonts parlamentàries, ara va de pressa i corrents a veure qui i com es pot fer perquè l'òrgan de control pugui disposar d'aquella partida pressupostària. 

A banda de la renovació dels membres vist que els tres integrants del tribunal havien arribat al final del seu mandat, un dels debats que hi va haver, una de les propostes que es van posar sobre la taula, va ser la d'ampliar el nombre de components de l'organisme. Passar de tres a cinc. Els motius que podien justificar aquesta ampliació de personal eren relativament senzills: amb l'entrada en vigor de la denominada 'regla d'or' i la vigència de la llei de partits, el tribunal tindrà un volum de feina major que fins ara. Després de donar-hi voltes, els grups parlamentaris, que al capdevall són els qui trien els membres de l'organisme i en marquen les directrius fonamentals, van acabar decidint que no era una bona cosa l'ampliació. Però, segons les fonts consultades, que es desestimés l'increment de personal no volia dir que s'impedís un augment de recursos econòmics o materials per fer front a les necessitats detectades.

Sia com vulgui, el Tribunal de Comptes va aprovar el seu propi pressupost i el va trametre on s'esqueia. Però no va tenir en compte finalment l'increment de feina que tindrà (per exemple, si cal sol·licitar més treballs externs). Ara, una vegada l'òrgan s'ha posat plenament en marxa després de la renovació dels seus components, el president de l'organisme i únic membre que continua de l'anterior equip, Francesc Pons, hauria detectat que, en xifres rodones, hi ha dos-cents mil euros que ballen. Dos-cents mil euros que li calen i no s'han previst. Conseqüentment va sol·licitar al Consell General si, d'alguna manera, es podia encabir a través del pressupost d'aquell una partida que després es pogués transferir cap al tribunal. Però des de la direcció del poder legislatiu ja se li hauria comunicat que no hi havia manera. Que no era possible.

La problemàtica es va exposar també en la darrera reunió de la comissió legislativa de Finances. I no està gens clar quina pot ser la solució. Les fonts consultades han explicat que es planteja la possibilitat de promoure alguna esmena. Però no és gens fàcil. Les previsions comptables es poden esmenar, però si s'inclou una partida nova, en principi se n'ha de treure alguna altra d'existent. I 200.000 euros, malgrat que no és una quantitat molt alta, tampoc no és irrellevant. I encara més si es té en compte, per exemple, que el pressupost de l'organisme per aquest 2015 era de 821.000 euros. Per tant, s'estaria sol·licitant un increment pressupostari del 25%.

Fotografia: Agència de Notícies Andorrana (ANA)

Comentaris

Trending