El trencaclosques dels 'Papers de Panamà' permet furgar en 490 societats lligades a Andorra

Comentaris

El trencaclosques dels \'Papers de Panamà\' permet furgar en 490 societats lligades a Andorra
El trencaclosques dels \'Papers de Panamà\' permet furgar en 490 societats lligades a Andorra

El trencaclosques dels ‘Papers de Panamà’ ja és consultable a la xarxa. Des d’aquest dilluns es pot furgar, encara que no totalment, en els detalls de 490 societats que, constituïdes pel despatx d’advocats panameny Mossack-Fonseca, el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ per la seva denominació en anglès) lliga al Principat d’Andorra. Només un exhaustivíssim creuament de dades pot aportar llum a tot plegat. 

Cal deixar clar que la constitució de societats a Panamà no suposa cap il·licitud. És clar que en alguns casos -no ho seria per als ciutadans andorrans- es tracta d’eines per evadir controls fiscals. En d’altres potser es va més enllà però això ho han de determinar els tribunals de justícia on i quan s’escaigui. Moltes de les societats que figuren en la base de dades, referents a Andorra i en general, ja estan dissoltes. I és que el col·lectiu periodístic va tenir accés a centenars de milers d’arxius informàtics relatius als 40 anys d’exercici de Mossack-Fonseca, el principal creador probablement del món de societats ‘offshore’.

Per moltes raons -sobretot de caràcter legal- no tota la informació documental disponible per a l’ICIJ s’ha abocat a la xarxa. Sols d’aquesta manera es pot entendre, per exemple, que lligat a Mariette Holdings no hi aparegui l’actual ministre de Finances, Jordi Cinca, l’únic que des de fa moltes setmanes va admetre públicament haver estat l’apoderat d’una de les societats que apareixien en els esmentats ‘Papers’ panamenys. 

La informació abocada, però, incideix especialment en quatre variables: la societat ‘offshore’; els seus accionistes o beneficiaris directes -cal recordar que aquesta tipologia de societats en moltes ocasions no tenen accions nominals si no que són al portador per la qual cosa cosa els socis no apareixen amb noms i cognoms-; els intermediaris -és a dir, qui ha promogut l’activació de la societat i ha enllaçat el seu titular amb el despatx legal que ha constituït l’entitat-; i les adreces on hi apareixen registrades d’alguna manera o altra les esmentades societats o els seus titulars.

Múltiples jurisdiccions

Les societats lligades a Andorra que apareixen als ‘Papers de Panamà’ estan repartides sota l’aixopluc de múltiples jurisdiccions vinculades a un suposat moviment financer opac. Panamà per suposat. Però també moltes més places: Nevada, Uruguai, Illes Verges Britàniques, Hong Kong, Bahames, Costa Rica, Niue, Seychelles, Samoa… Hi apareix, s’ha dit, Mariette Holdings igual com hi apareixen tres societats més lligades al Grup Orfund: Forster Holdings, Rodel International Corp i Monser Inc. Totes quatre societats , ara ja inactives i majoritàriament dissoltes, van ser constituïdes amb la intermediació d’una de les firmes més actives al Principat segons les dades recollides en la base de dades de l’ICIJ: el despatx Ramentol Pujol.

L’esmentat bufet, que simplement feia la seva feina d’intermediació, i que ho va fer segons els ‘papers’ en 79 ocasions, hauria treballat en alguns casos per compte de bancs. Com també ho va fer i, si cal, ho fa, la mercantil IGMASA Management, que liderada per l’assessor financer Ignasi Maestre, va promoure fins a 157 societats. La segueix amb 94 intermediacions la firma C&M Internacional, ubicada a l’edifici Eland d’Andorra la Vella. Després dels esmentats Ramentol Pujol (79) hi apareix BPA Serveis amb 51 intermediacions per compte de clients de l’entitat bancària intervinguda; la suspesa KPS International Corporation (42) i Augé Grup amb 29 aparicions. Els ‘Papers de Panamà’ esmenten fins a 22 intermediaris diferents.

Unes quantes més, fins a 41, són les adreces andorranes on es registren o societats o algunes de les persones que hi tenen vincles. En aquest apartat, guanya de carrer l’entitat bancària Andbank, que en la seva seu social del carrer Manuel Cerqueda d’Escaldes hi aixopluga fins a disset ‘offsshores’. I 55 són els accionistes o beneficiaris directes que vinculats estretament amb Andorra tenen relació amb alguna o amb algunes de les societats constituïdes al llarg de la seva història per Mossack-Fonseca. Són allò que es denomina tècnicament i en la base de dades ‘officers’. Del creuament de dades poden aparèixer, lligats a societats vinculades a Andorra, molts més socis. Encara que, s’ha dit ja, en moltes ocasions es tracta de societats amb accions al portador.

D’‘officers’ n’hi ha diversos. Uns quants d’establerts formalment al Principat (inclosos alguns homes i dones de negocis o consultors financers que passen desapercebuts). Entre els menys anònims les cares visibles del Grup Júlia, amb la difunta Júlia Bonet i les seves filles Anna Maria, Melania i Maria Immaculada Zamora Bonet, accionistes d’una societat ja dissolta (Starting Marketing Limited Company) i d’una altra d’activa (Meian Holding Limited). Altres noms que apareixen en aquesta llista d’’officers’ són els d’Olga Codina Roquet com a beneficiària de CBA Consulting, Business and Advice o Viiyanti Arjan Hotchandani, accionista d’Haysville Investments LTD, una societat registrada a Hong Kong, i que encara avui opera sota jurisdicció de les Illes Verges britàniques.

Ja havia transcendit que dos dels residents passius més ‘glamourosos’ del país també eren a la llista. Es tracta de Carmen ‘Tita’ Cervera, la baronessa Thyssen, i el seu fill Borja. Registrats en un domicili de l’avinguda del Fener 15-17 d’Andorra la Vella, són accionistes juntament amb alguna desena més de persones d’una societat (Nautilus Limited) domiciliada al seu torn a Madrid. Hi ha un altre ‘officer’ lligat al Principat també amb ressò i llinatge aristocràtic (Charles Fitz James Graham-Watson) i tres noms més, entre molts d’altres, amb una certa requesta.

Per exemple, el patró del RCD Espanyol -el club futbolístic barceloní- José Suñer Humet-Torrelles, que és accionista de la societat encara activa lligada a les Seychelles i a Hong Kong Big Sea Development. També el narrador esportiu i especialista especialment en futbol Javier Pérez-Sala, titular de la societat IEP SA, activa encara sota jurisdicció de Samoa. I, finalment, i per als amants del paper cuixé potser els farà gràcia saber que qui també va ser titular d’una societat creada a Panamà via Andorra fou -perquè la societat no és activa, no per una altra cosa- el ‘gossip’ Domingo Zapata. 

Tres o quatre dades per alimentar la curiositat d’aquest ‘quarantaanyer passat’ nascut a Mallorca. De ‘broker’ va passar a esdevenir un artista plàstic i visual (cridaner) de primer ordre. Instal·lat al Miami americà, Zapata, Domingo, va pintar sobre el cos de Sofia Vergara o a retratat pictòricament personatges com Johnny Deep, Lady Gaga o Eva Herzigova. I ha tingut vincles sentimentals amb Vicky Martín Berrocal, Lindsay Lohan (a la foto anterior força somrients tots dos) i Scarlett Johansson. Per cert, si a l’actriu l’han vist algun dia a l’Hermitage de Soldeu… sí, era ella. Però vaja, que la qüestió anava de Panamà i de societats ‘offshore’. La que va tenir Zapata via Andorra es deia Blueberry Group Services Corp.

I per si en volen saber més, molt més, els ‘Papers de Panamà’. Tots per a vostès.

Comentaris

Trending