El sindicat dels mestres està disposat a portar a Estrasburg les limitacions al dret de vaga

El SEP espera una bona resposta a la protesta ciutadana convocada per aquest dimecres a la tarda i celebra que tots els sindicats de l’administració i molts col·lectius privats hi donin suport

Rètols durant la protesta del 17 de desembre, un dels quals exigint el dret de vaga.
Rètols durant la protesta del 17 de desembre, un dels quals exigint el dret de vaga.
“Pinta bé”, però l’assistència que hi pot haver és la gran X, el gran interrogant. Ho diu el secretari general del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), David García. L’organització sindical és la promotora de la concentració social i ciutadana convocada per aquest dimecres a la tarda per protestar contra la retallada de drets en general. El sindicat que aglutina una immensa majoria de docents del país està disposat a portar davant el Tribunal Europeu de Drets Humans les limitacions legislatives que s’han imposat per poder exercir el dret de vaga a través de les Llei de seguretat pública o del conveni col·lectiu.

Molts dels sindicats de l’administració pública i d’altres del sector privat o mixtos com la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) o el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) estan molt preocupats pels condicionants legals que amb efectes a 1 de gener s’han imposat per poder organitzar mobilitzacions. Ho ha exposat, per exemple, el president del Sindicat del personal adscrit a l’administració general (Sipaag), Lluís Anguita, només iniciar l’assemblea general extraordinària celebrada per aquest col·lectiu aquest dimarts per avaluar accions en vista a demà i dijous, quan està previst que s’aprovi la nova Llei de la Funció Pública.



Aquesta retallada de drets sindicals, com opinen els col·lectius representants dels treballadors, és un dels motius que porten a convocar la protesta d’aquest dimecres a les 7 de la tarda a la plaça que ocupa l’espai on estava prevista la construcció de ‘The Cloud’. I les limitacions que s’imposen s’acabaran combatent “sí o sí” als tribunals. Així ho assegura el secretari general del SEP que es fa seves unes paraules del seu homòleg de l’USd’A, Gabriel Ubach, quan tot sovint recorda que Demòcrates per Andorra (DA) ostenta la majoria absoluta amb “només un 35% dels vots emesos, no pas del de tots els ciutadans amb dret a vot”.

Els col·lectius sindicals troben fora de tota lògica que es pugui governar amb majoria absoluta amb el 35% dels vots emesos i que per convocar una vaga calguin la meitat dels afiliats

Davant d’aquest percentatge, la nova legislació aprovada exigeix que si un col·lectiu pretén promoure una vaga, ha de tenir el suport de la meitat dels seus afiliats. “En un col·lectiu petit es pot arribar a aconseguir, però en un de gran, aquestes condicions són, a la pràctica, impedir el dret de vaga”, diu García, que posa com a exemple de col·lectiu ampli el SEP, que difícilment tindria la força necessària -o com a mínim costaria molt- si mai volgués promoure una vaga del tipus que fos en el món de l’educació.

Per això que el secretari general de l’organització revela ara que l’assemblea de l’entitat va acordar fer els passos necessaris per instar la millor demanda possible a nivell intern, a nivell nacional, “conscients” que la discussió acabarà fora del Principat. I ferms, també, assegura García, que molt probablement s’haurà de portar la causa a Estrasburg. El SEP està ara en el procés d’anàlisi de la situació i de recerca dels millors assessors jurídics. Està decidit a promoure l’acció legal en solitari, però sobre, també, a qualsevol suport.

L’èxit de la protesta

El secretari general del sindicat de mestres és conscient que com més col·lectius avalin el qüestionament legal de les limitacions relatives al dret de vaga, molt millor. Com molt millor és que la majoria sinó tots dels sindicats de l’administració fan costat a la protesta d’aquest dimecres i també la majoria dels partits de l’oposició i altres agents socials del país. “Si aconseguim ser els mateixos o més que el 17 de desembre serà tot un èxit”, afirma David García, que situa la xifra d’assistents a l’acte del passatge Biscariet en 1.500 persones tot i que ell personalment defensa que n’hi havia algunes més.

Els promotors de la concentració a la plaça de ‘The Cloud’ considerarien que seria tot un èxit arribar a aplegar el mateix nombre de persones que el passat 17 de desembre, unes 1.500

Sap que no és fàcil mobilitzar el personal i és conscient que la nova regulació legal impedirà dur a terme alguna acció que potser s’hagués dut a terme. En qualsevol cas, el SEP serà l’encarregat d’obrir el torn d’intervencions i llavors qualsevol col·lectiu o organització que ho consideri oportú, seguint un ordre i un concert, es podrà dirigir als assistents. La convocatòria és a les 7 de la tarda malgrat que es preveu que els discursos no s’iniciaran fins a 2/4 de 8. La intenció és que per escalfar l’acte es reparteixi un caldo calent.

La voluntat dels promotors inicials és aconseguir allargar la protesta, almenys, fins a les 8 de la tarda. I amb el tancament de molts establiments comercials, que llavors més treballadors del sector privat s’apleguin a la concentració, que es preveu que sigui amb els assistents vestits tant foscos com puguin. Negres, de dol. Per enterrar la democràcia. No es descarta que l’escenografia pugui comptar amb una caixa funerària real i que es reparteixin ciris, espelmes, per dotar de llum i color l’acte.

El debat al Consell

Sobre allò que pot passar durant la discussió de la Llei de Funció Pública i la seva reforma al Consell General no hi ha cap previsió. A títol personal, els sindicats tenen clar que hi haurà funcionaris que s’acostaran fins a la seu parlamentària. Alguns, fins i tot, que s’acostaran fins als espais reservats al públic en la part superior de l’hemicicle. “Què pot passar? No se sap pas. No hi ha una convocatòria col·lectiva ni res que se li assembli. Però no es pot descartar res de res”, asseguren les fonts. 

El secretari general del SEP, David García, durant la seva intervenció en la concentració ciutadana del 17 de desembre davant el passatge Biscariet. | ALTAVEU

 

L’entrada en vigor amb efectes retroactius de la Llei de seguretat publica i d’altres amb incidència sobre la possibilitat de fer vaga o d’organitzar protestes públiques hauria enganxat amb els pixats al ventre els sindicats. Fonts properes a funcionaris de l’administració general asseguren que les direccions afins sense embuts al Govern i al partit que li dóna suport estan fent molta pressió i, fins i tot, intimidant els subordinats perquè desisteixin d’assistir a qualsevol acte de protesta per la situació i el malestar social que viu el país i, més encara, contra la reforma de la Funció Pública.

El secretari general del SEP assegura no estar-ne al corrent. Però sí que reconeix que en una recent trobada mantinguda amb el ministre d’Educació, Eric Jover, aquest hauria mostrat una posició molt tancada i desafiant en què hauria manifestat que en funció del suport que tinguin les properes mobilitzacions -referint-se al suport que els mestres puguin arribar a donar durant la protesta d’aquest dimecres, per exemple- potser tindrà menys força i menys ganes de defensar com hauria de fer la Llei del cos de l’educació.



El Sipaag s'obre a tots els treballadors de l'administració general

El Sindicat de personal adscrit a l'administració general ha celebrat aquesta tarda de dimarts una assemblea general extraordinària per tal que els afiliats donessin suport a totes les iniciatives que la junta directiva ha anat adoptant les darreres setmanes i, especialment, per acordar l'adhesió a la concentració d'aquest dimecres a la plaça de 'The Cloud'. El malestar general que es viu ha anat fent créixer el nombre d'associats al col·lectiu sindical, que avui també ha convocat aquells treballadors de l'administració que no estiguessin afiliats però hi volguessin dir la seva. Fins avui, una mica de dos-cents treballadors tenien 'carnet'. Durant la trobada d'avui s'han aconseguit algunes noves afiliacions i, a més a més, com estava previst en l'ordre del dia, s'ha acordat la modificació dels estatuts del sindicat que fins ara només acceptava funcionaris per afiliar-se i des d'ara també acollirà qualsevol tipus de personal amb contracte laboral amb l'administració excepte els de naturalesa únicament i exclusivament política. Els detalls concrets, però, s'han d'acabar de treballar. I els assessors jurídics de l'entitat haurien de proposar fins a quin punt es pot donar l'obertura per afiliar-se per tal que en una futura i prompta nova assemblea es torni a debatre la qüestió.

La taula presidencial en l'inici de l'assemblea del Sipaag. | ALTAVEU


 

Comentaris (3)

Trending