El síndic convida a superar les desigualtats socials i a implicar-se en la construcció del país

El clima electoral marca sense cap mena de dubte la jornada de celebració de la Constitució, amb actes lúdics i festius i la recepció més institucional

-
-
El síndic general, Vicenç Mateu, ha fet probablement el discurs més intimista i personal, i alhora amb menys punxa política, en la recepció institucional del dia de la Constitució. La màxima autoritat d’un Consell General ja dissolt ha convidat a trencar “els anomenats sostres de vidre” i en la part més personal del seu parlament ha fet una crida “als joves i als no tan joves, nascuts aquí o vinguts de terres enllà” a implicar-se en la construcció d’un país que, com va ser els primers anys de la dècada del 1990, viu ara, a parer del síndic, “un moment fundacional”.

Mateu ha fet el seu darrer discurs com a síndic general en el marc d’una recepció clarament marcada pel clima electoral. Amb més presència de persones que no tenen cap càrrec però pretenen tenir-lo -és a dir, integrants de les llistes que concorren als comicis del proper 7 d’abril- i amb l’assistència de diversos representants diplomàtics. La celebració de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí també ha animat més ambaixadors que de costum a visitar el Principat i, per tant també, a acudir a l’acte institucional.

La celebració del dia de la Constitució, però, no s’ha centrat sols en el passamans institucional i el discurs del síndic. Hi ha hagut activitats, emmarcades també en els sisè centenari de la creació del Consell de la Terra, que han dotat de color i música el Consell General i els seus entorns. Per exemple, aquest migdia, l’espectacle ‘Terra’ de l’Esbart Laurèdia amb la música en directe d’El Pont d’Arcalís ha estat un dels plats forts de la jornada igual com les activitats pensades pels infants i la difusió de la feina que fa la institució parlamentària.


Un moment de l'escenificació de 'Terra' a la plaça del Consell. | ESBART LAURÈDIA

 

El síndic general ha centrat el seu discurs, es podria dir, en quatre grans pilars. D’entrada, l’encaix amb la Unió Europea. Després, el moment electoral i la crida a una campanya de confrontació d’idees en positiu que acabarà comportant una renovació notable al Consell General i potser, fins i tot, ha deixat dit, la primera dóna síndica. Després ha remarcat la necessitat d’eradicar les desigualtats socials (sense fer cap mena de referència a l’avortament ni res per l’estil). I en últim terme, posant-se com a exemple i tot donant les gràcies a totes aquelles persones i institucions que ha tingut al costat durant els vuit anys que ha estat en el càrrec, ha demanat a les noves generacions que “feu el país vostre i vulgueu-ne fer un país millor”.

La campanya electoral, l'acord d'associació amb la UE, els sostres de vidre i la implicació de les noves generacions tot agraint el suport rebut mentre ha estat al càrrec, eixos del parlament de Vicenç Mateu

Sobre el moment electoral, Mateu ha desitjat que “la campanya serveixi per debatre i defensar idees i models de país i deixi de banda els enfrontaments més agres i els atacs personals. Que la legítima confrontació ideològica i de propostes polítiques tingui sempre en compte la seva finalitat última: oferir solucions al servei del país, oferir solucions al servei de les persones”. I ha augurat que “de les llistes presentades, se’n desprèn que hi haurà, molt possiblement, una gran renovació al Consell General, donant pas a una nova generació d’andorrans i d’andorranes que volen servir el país des de la representació institucional”. També ha pronosticat un parlament “més plural”.

Sobre les negociacions amb Europa, que hauria de servir per deixar “enrere el tradicional replegament d’Andorra” i per això ha qualificat de “moment fundacional” l’actual moment, el síndic general ha manifestat que “el futur acord d’associació amb la Unió Europea és un dels reptes més importants que tenim avui damunt la taula. La Unió Europea és l’horitzó per a moltes de les nostres empreses, per als professionals i també per a una bona part dels estudiants. El futur Govern i el futur Consell General hauran de treballar perquè l’acord que finalment s’assoleixi sigui el millor acord possible, generador d’oportunitats i de noves perspectives per al conjunt dels andorrans”. Això sí, també ha remarcat que cal mantenir les especificitats pròpies.


Brindis institucional després del discurs del síndic general, al centre. | CONSELL GENERAL

Quant a la igualtat de tota mena, que ha de ser “un dels grans principis inspiradors de l’acció de l’Estat”, Mateu ha afirmat que “tenim encara molta feina a fer per trencar els variats topalls invisibles però reals, els anomenats sostres de vidre: el de gènere, el del color de la pell, el de l’origen, el de la diversitat funcional, el de l’orientació sexual, el de les generacions, el de l’extracció social o laboral, fins i tot el de l’edat. Esforcem-nos com a societat perquè els sostres de vidre esdevinguin únicament sostres o barreres mentals; esforcem-nos individualment, perquè lluny de quedar-nos en l’ostentació de la debilitat, en l’autocomplaença d’un victimisme en el que fàcilment arrela el ressentiment, esforcem-nos -cadascun de nosaltres- perquè puguem traspassar els límits als quals potser ens veiem confinats”.

Finalment, ha parlat en primeríssima persona per valorar la seva experiència al capdavant de la institució legislativa (“servir Andorra des de la Sindicatura del Consell General ha estat una lliçó única i un privilegi extraordinari”) i després de recordar que ell és un andorrà de primera generació que mai no hauria pensat arribar al càrrec que ha ostentat aquests darrers vuit anys ha reclamat la implicació de les noves generacions en la construcció del país sense temors. “No us penseu que això o allò no és per a vosaltres. No espereu tampoc que ningú us doni el tret de sortida o el permís per participar; impliqueu-vos sense esperar res a canvi, esforceu-vos per conèixer qui som i d’on venim, per conèixer les nostres arrels, la nostra cultura i la nostra parla, les tradicions i la història del país, per mirar el món des de la vall del Valira; deixeu de banda prejudicis, feu el país vostre i vulgueu-ne fer un país millor. El millor país del món.”

Comentaris (4)

Trending