El SAAS substituirà el consell directiu per un consell d’administració àgil i transversal

El ministeri de Salut presentarà un projecte de llei el setembre que, entre altres, busca agilitar les moltes contractacions i adquisicions derivades de l’activitat hospitalària

-
-
El consell directiu del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) desapareixerà. El ministeri de Salut està treballant en un projecte de llei de modificació de l’actual legislació, que preveu presentar a tràmit parlamentari el setembre, que busca, entre altres coses, que la gestió burocràtica hospitalària -sobretot en relació a compres i contractacions diverses- sigui més àgil però, alhora, pugui ser controlada de manera transparent.

Segons que ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que aquest dimarts va comparèixer davant els grups parlamentaris que donen suport al Govern, la normativa actual és del 1986 i “no s’adapta a la situació actual de gestió del SAAS”. El consell directiu del SAAS, si ho aprova el Consell General, serà substituït per un consell d’administració molt transversal que tindrà més una feina de control que no pas de gestió executiva.

L’actual consell directiu fa pràcticament de direcció. “Tot ha de passar per aquest organisme”, recorda el titular ministerial, que afirma que fins i tot la compra més petita l’ha de validar un ens que acaba fent “l’acció de governança molt farragosa”. En el futur consell d’administració que es preveu hi haurien d’haver integrants del ministeri de Salut, del departament d’Innovació i Tecnologia del ministeri d’Economia, representació dels pacients i professionals de la salut que no tinguin incompatibilitats. També hauran de formar part de l’esmentat consell d’administració representants de tots els grups parlamentaris.

La proposta legislativa fixarà un temps mínim de dedicació de la intervenció general de l'Estat als afers del SAAS per poder accelerar diferents processos

Martínez Benazet ha recordat que el SAAS és “l’empresa del país que fa més contractació pública” entesa en un sentit ampli. És a dir, no només contracta personal. També fa contractes i acords comercials, mercantils, d’altra naturalesa. Compres de material, per dir-ho d’una altra manera. Qualsevol despesa ha de ser autoritzada per la intervenció general de l’Estat via intervenció delegada, però aquesta delegació no té una dedicació exclusiva al SAAS.

La nova llei preveu establir que la intervenció de l’Estat hagi de dedicar un temps mínim de 40 hores al mes a resoldre qüestions del SAAS. El ministeri considera que fixant un mínim es podran accelerar molts processos, una circumstància que, al cap i a la fi, és el que es pretén i el que es busca.

Finalment, i en relació amb el funcionament de la gestió hospitalària, el ministeri de Salut també fixarà per normativa -cal veure quin rang normatiu se li dóna, però- la comissió mixta entre el propi ministeri, la CASS i el SAAS. Aquesta comissió pràcticament no havia funcionat fins ara, tenint una funció més figurativa que operativa. Ara, la situació es vol revertir. De fet, ja s’han celebrat dues trobades de treball amb el nou ministeri i aviat hi haurà la tercera. L’objectiu d’aquest comissió de treball és que les dues parapúbliques prestadores de serveis implementin amb facilitat aquelles línies estratègiques que el ministeri dicta. 

 

-

Relacionat

Martínez Benazet anuncia canvis en la Llei del SAAS per fer-lo més eficient i transparent

Comentaris

Trending