El PS vol enterrar l'heliport a Tresoles i donar vida a la desviació de la Massana

El grup socialdemòcrata proposa en les esmenes al pressupost pel 2020 transferir 10,9 milions previstos per a la instal•lació a una partida que permeti començar el futur vial ja aquest any

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

El Partit Socialdemòcrata vol que els diners que el Govern destina a l’heliport de Tresoles en el projecte de pressupost per al 2020 es dediquin a començar a construir, ja aquest mateix any, la desviació de la Massana. És l’objectiu d’una de les 32 esmenes presentades al text. Altres propostes de modificació també persegueixen impulsar un parc tecnològic, reforçar la lluita contra el canvi climàtic o millorar el vial de Sant Julià a la vegada que es redueix el cost del museu de l’automòbil.

Des de la formació socialdemòcrata, com ha explicat el president del grup, Pere López, s’entén que, després d’un moment inicial on “hi havia una diferència de criteri entre una part i una altra de Govern” però que, ara, “no hi ha voluntat de tirar endavant” l’heliport a Tresoles. Per això, i recordant que “d’Acord ho duia al programa tant de la Massana com d’Ordino” i que “és un projecte que fa consens a totes dues parròquies”, es considera que ara cal accelerar amb la desviació. Per això, deixen a zero la partida de la instal·lació aeroportuària que tanta polèmica ha aixecat a Escaldes-Engordany i transfereixen fins a 10,9 milions d’euros al projecte per tirar-la endavant. “Hi ha dificultats de trànsit molt importants i és una necessitat a les Valls del Nord. El que sorprèn és que no es reculli en el pressupost de Govern més enllà d’una petita partida per a estudis”, ha argumentat el conseller general.

No seria pas l’únic projecte que es beneficiaria, segons l’esmena socialdemòcrata, d’aquest canvi de partides. 150.000 euros més anirien destinats als estudis per a la construcció d’un centre de salut mental. Des de la formació es recorda que és una vella reivindicació dels familiars d’afectats per aquest tipus de patologies. “Volem que hi hagi prou recursos per fer els estudis necessaris per trobar la ubicació”, ha manifestat el parlamentari.

Un altre projecte que, a l’entendre del PS, disposa d’una partida excessivament elevada és el museu de l’automòbil. López ha recordat que “Es va presentar amb un pressupost inicial de 6 o 7 i arriba a pràcticament a doblar-se”, ha denunciat López. Per això, l’esmena presentada manté els diners inicials previstos i la resta es transfereixen a una partida per millores a la desviació de Sant Julià. “Tot i les inversions fetes, les cues continuen, i per tant, entenem que caldrà mes recursos”, ha indicat.

Des del PS també es toca una partida del ministeri d’Afers Socials en un moviment que, almenys de sortida, sembla contradictori. Concretament és la que destina 60.000 euros a l’aportació de capital al futur fons público-privat per a l’habitatge. Es deixa únicament en mil euros i els 59.000 restants es transfereixen al Servei d’Atenció Domiciliària. Susanna Vela ha remarcat que l’aportació al fons és una partida ampliable i, per tant, “Govern podrà finalment destinar el que consideri oportú”. En canvi, ha lamentat que els 60.000 euros previstos inicialment són “clarament insuficients”.

En aquest àmbit, des del PS s’han referit a la proposta dels grups de la majoria per destinar 4,5 milions d’euros en tres anys per a la construcció de pisos socials. “Estem desconcertats amb quina és la línia que vol seguir Govern amb relació a l’habitatge social”, ha apuntat López, tot indicant que “és erràtica” i incidint en el fet que “potser té a veure amb el fet que no veuen clar el projecte del fons i entenen que ara cal anar cap aquí”. El conseller general ha avançat que “si se’ns explica bé, donarem suport a qualsevol iniciativa que sigui bona”.

Pel que fa a altres esmenes, la formació repeteix algunes ja tradicionals, com ara les que volen reduir la despesa en assessoraments o treballs externs de diferents entitats públiques o les comissions bancàries del fons de reserva, així com la disminució dels beneficis d’Andorra Telecom que es transferiran al Govern. També s’aposta per incrementar les dotacions per millorar l’accessibilitat dels edificis públics o la de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, així com per impulsar la recerca d’una ubicació per a un Arxiu Nacional i per a un parc tecnològic.  

En global, López ha defensat que les 32 esmenes presentades persegueixen que “el pressupost sigui més sostenible, més social i amb una política d’inversions més productives per a l’economia del país”. També ha lamentat que el projecte legislatiu, tal com va ser enviat pel Govern al Consell General, “no permet afrontar el futur perquè alguns dels temes que estan a l’agenda com el canvi climàtic o la diversificació de l’economia no hi tenen cabuda”.

Comentaris

Trending