El Partit Socialdemòcrata (PS) celebra haver pogut mantenir el sentit i la responsabilitat d’Estat -els tres consellers que acudiran a l’hemicicle en representació de tot el grup votaran a favor del projecte- i, alhora, haver pogut forçar prou la màquina per aconseguir que el Govern hagi introduït més coses del que inicialment es pensava en la denominada llei òmnibus. López ha reconegut, també, que “el Govern ha tingut molt clar que volia que la llei passés per unanimitat”, d’aquí que hagi mostrat més cintura i flexibilitat que en altres ocasions.
Per als socialdemòcrates hi ha quatre grans punts que s’han inclòs a la llei gràcies a la seva ‘posició de força’ -l’exoneració dels lloguers de les empreses que hagin hagut de tancar per la crisi; que els treballadors, passi que passi, puguin fer un mínim de 21 dies de vacances efectives durant el 2020; que es faci una convocatòria exprés d’ajuts a l’habitatge si hi comencen a haver dificultats per pagar lloguers entre les famílies, i que se suprimeixin alguns dels requisits que ara es demanen; i que la prestació econòmica per desocupació involuntària sigui més directa del que ho és fins ara- i una petició que no han aconseguit: que l’Estat es faci càrrec, a fons perdut, d’aquells salaris als quals els sigui manifestament impossible arribar per part d’algunes empreses.
Pere López: “Si es compara el document de la CEA amb el projecte de llei finalment entrat a tràmit s’ha avançat molt. No hem arribat on voldríem, però de les propostes presentades pel PS s’han adoptat moltes coses”
López farà incidència dilluns davant el Consell General de les seves suposades consecucions i d’allò que hauria volgut i el cap de Govern, Xavier Espot, s’ha mantingut intransigent a acceptar. El líder parlamentari socialdemòcrata explica que “caldrà veure” si “n’hi haurà prou” amb els crèdits tous i el fet que l’Estat assumeixi la CASS patronal per evitar acomiadaments. Pere López temm que hi haurà empreses que quan facin números, abans d’haver-se d’embrancar en crèdits i documentació i altres coses, preferiran tancar. Espera que això no passi. Però és per aquest motiu que el PS ha posat sobre la taula una mesura, a nivell de salaris, similar a la que s’ha adoptat a Portugal.
En aquest sentit, el PS ha plantejat aquests dies que en casos justificadíssims, demanant tota la documentació necessària i més, el Govern assumís a fons perdut els salaris dels treballadors de determinades empreses. Una fórmula hauria estat la de Portugal, segons López. Amb l’acord del treballador, i abans de perdre l’ocupació, plantejar una rebaixa del salari del 33% i al seu torn que l’empresa es fes càrrec d’un altre 33% i l’Estat completés la tercera part restant. Els grups de la coalició governamental s’hi hauria mostrat totalment en contra.
I davant d’aquesta oposició, el PS s’ha tancat en banda amb el tema dels lloguers per a les empreses. Aquells establiments que han hagut de tancar obligatòriament per la crisi queden alliberats de pagar el lloguer dels mesos que duri el tancament per la pandèmia. López és contundent en afirmar que s’ha de fer passar el missatge que els treballadors han d’entendre que aquesta exoneració de lloguers per als empresaris és una mesura a favor de poder pagar els salaris. Que així s’ha d’entendre.
Per a Pere López també és molt important que els treballadors puguin tenir garantits 21 dies de vacances, que permetrà sobretot als assalariats residents, si ho volen, poder tenir dies per tornar als seus països d’origen tant durant l’estiu com per Nadal. Inicialment, la idea era repartir els dies de vacances i no s’hauria garantit cap dia mínim. Per al líder del PS al Consell General, aspectes com l’acceptació de la reducció de les condicions, les clàusules, per poder rebre la prestació econòmica de desocupació evidencia “que en aquest país ens falten coses”, en relació a una prestació d’atur contributiva pura i dura. López, però, admet que “d’això ja en parlarem més endavant”.
Comentaris (10)