El PS porta al ple del Consell General el debat sobre el vial de la Massana

La formació presenta deu reserves d’esmena al text final del pressupost, que es votarà dijous vinent a la cambra legislativa

Un instant de la sessió.
Un instant de la sessió.

El pressupost per al 2020 es votarà dijous vinent al Consell General. I tot fa pensar que, una vegada més, serà un debat llarg. Entre altres coses perquè, abans de discutir sobre el text en la seva totalitat, es faran debats parcials via les reserves d’esmenes -10 en total- que s’han presentat des del grup socialdemòcrata. Des de la formació es vol defensar que els diners previstos per a l’heliport, un cop descartat el projecte de Tresoles, es destinin a impulsar una infraestructura que consideren clau com és la desviació de la Massana i a garantir la finalització del vial de Sant Julià.

Des del PS, el president del grup, Pere López, ha remarcat que la d’aquestes dues carreteres “al nostre entendre, és una inversió més prioritària que d'altres partides com l'heliport o el museu de l'automòbil”. Per això, es vol que les partides de la instal·lació aeroportuària i bona part de la del museu es desviïn per, d’una banda, assegurar la finalització en les millors condicions de la desviació laurediana i, de l’altra, fer els primers passos per al vial massanenc.

Des del PS també demanen que una part dels 11,4 milions d’euros que Govern volia destinar a estudis i projectes d'inversió per l'heliport vagin destinats a altres estudis i projectes més sostenibles i socials. Per exemple, dotar de més recursos al departament d'Estadística, costejar els estudis per a definir un projecte per a la construcció de l'equipament per allotjar l'Arxiu Nacional d'Andorra i fer els estudis pel nou centre de Salut Mental d'Andorra.

Totes aquestes peticions es van fer via esmena al projecte del pressupost, però van ser refusades durant el treball del text a la comissió de Finances. Des del grup socialdemòcrata es vol ara portar el debat al ple, una tàctica que, en certa forma, pot incomodar dos dels grups que donen suport a  Govern. Així, Ciutadans Compromesos haurà d’explicar per què no dona suport dotar una partida pel vial de la parròquia on va guanyar la territorial mentre que –Liberals també va defensar aquesta infraestructura a les llistes parroquials de d’Acord de la Massana i Ordino.

Amb altres de les reserves d’esmena, el PS demana més recursos pel Servei d'Atenció Domiciliaria i denuncia que aquest no té prou personal: “Més de 300 persones es beneficien d'aquest servei, i hem de preveure que cada cop seran més”, alerta López. “És imprescindible dotar de més recursos al SAD i garantir que Andorra pot cobrir totes les demandes que existeixen”.

Des del PS tampoc comparteixen la disminució de la partida d'accessibilitat. "Volem un país sense barreres arquitectòniques i no podem compartir que Govern vulgui treure 194.000 euros d'aquesta dotació”, ha explicat el president del grup socialdemòcrata. En aquest sentit, proposen reduir en 300.000 euros la dotació del departament d'Ordenament Territorial del projecte de pavimentació de la xarxa viària per millorar la mobilitat i l'accessibilitat d’espais, edificis i  equipaments públics. “És una prioritat i és molt important que es debati al Consell General perquè els arguments que es van donar en comissió siguin coneguts per les persones afectades”, explica López.

La formació també porta al ple la discusió sobre els beneficis d'Andorra Telecom i FEDA o la dotació de més recursos al Servei d'Atenció Domiciliària

Des del PS proposen també moderar la despesa dels estudis i treballs tècnics del pressupost del Fons de Reserva Jubilació, els treballs realitzats per empreses, estudis i treballs tècnics de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) i els treballs realitzats per assessoraments jurídics del pressupost de l'AREB, doncs consideren que l'increment de la despesa en aquest subconcepte no és justificat.

Un altre debat ja habitual serà el que fa referència als beneficis de les dues societats públiques, FEDA i Andorra Telecom. Des del PS es lamenta que es destinen de forma íntegra a finançar els dèficits generats pel Govern, amb imports que se situen anualment entre els 30 i els 40 milions d'euros quan seria perfectament possible baixar les tarifes bàsiques mantenint la viabilitat, rendibilitat i la política d'inversions de les dues companyes.

Etiquetes

Comentaris

Trending