El PS es planta: exigeix una major rebaixa de lloguers i moratòria per a les hipoteques

La negociació parlamentària per buscar un consens sobre la segona llei de mesures econòmiques  es complica amb retrets entre la majoria tripartida i l’oposició

La roda de premsa s'ha fet per videoconferència.
La roda de premsa s'ha fet per videoconferència.
La negociació parlamentària per buscar un consens sobre la segona llei de mesures econòmiques  està sent complexa. Les posicions entre la majoria tripartida i, sobretot, l’oposició socialdemòcrata estan molt allunyades. Per això, entre altres coses, la tramitació urgent del paquet de mesures que han d’estar en vigor per al mes de maig s’està allargant més del compte. De fet, l’ampli nombre d’esmenes presentades pel Partit Socialdemòcrata (PS) ja feia presagiar certa complicació. Però en alguns moments la situació està sent tensa.

Els socialdemòcrates no estan disposats a baixar del burro en dues qüestions que consideren línies vermelles absolutes: la rebaixa dels lloguers ha de ser major al 20% que fixa el projecte de llei (el PS voldria que el percentatge anés cap al 40%) i els bancs han d’accedir a una moratòria de les hipoteques com en major o menor mesura, asseguren els dirigents socialdemòcrates, s’ha fet en altres països de l’entorn. Per al PS, “moratòria i lloguers són la clau per no carregar massa les empreses i els petits autònoms”, asseguren les fonts consultades, que en certa manera acusen els dirigents de la majoria de vetllar per interessos particulars i per erigir-se en defensors de la banca.

En aquest sentit, fonts properes a la majoria tripartida ho neguen en absolut i asseguren que “sempre s’ha optat per la corresponsabilitat”. En aquest sentit, asseguren que en essència, el projecte de llei presentat pel Govern i en el qual ja hi han treballat representants parlamentaris de la coalició des de l’inici, “garanteixen en major o menor mesura una contribució de tots els estrats socials i econòmics”. Però no és pas aquesta la visió del PS. Tot plegat manté força enrocada la negociació si realment es vol assolir un consens per donar un missatge d’unitat a la població.

Però els socialdemòcrates consideren que és la majoria que ha d’afluixar. O en cas contrari, asseguren les fonts, haurà de passar el corró. Les fonts socialdemòcrates consultades veuen que els crèdits que ara concedeixi la banca als empresaris amb l’aval governamental poden acabar sent una espasa de Dàmocles per als empresaris, especialment quan acabi la garantia pública. I que llavors la banca acabarà fent negoci producte d’una crisi que ara per ara és imprevisible.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending