El PS apostarà pel vot electrònic com a fórmula per combatre l’abstenció

La formació fa un “balanç positiu” d’un 2019 amb dues conteses electorals i afirma que “DA ha de construir aquesta associació de forces de vegades estranya” per poder-la guanyar

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) apostarà obertament per la introducció del sistema del vot electrònic com a medicina per combatre l’abstenció. La formació aprofitarà la tramitació d’una modificació de la Llei del règim electoral per introduir els canvis que calguin perquè “sigui més fàcil votar, especialment la gent jove”. La presidenta de la formació, Susanna Vela, i el primer secretari, Gerard Alís, han fet l’anunci en el marc d’una compareixença per valorar un 2019 amb dues conteses electorals i del qual han fet “un bon balanç, un balanç positiu”.

Vela ha repassat les diverses iniciatives legislatives i de control a l’executiu que s’han fet des del grup parlamentari socialdemòcrata. I Alís ha repassat l’activitat més política i emmarcada en les recentment celebrades eleccions comunals. El primer secretari socialdemòcrata ha remarcat “el clar creixement” experimentat pel PS tant als comicis generals de l’abril com a les comunals de fa una setmana llarga. I tot i reconèixer cert mal regust de boca per “no haver aconseguit” vèncer en parròquies com Andorra la Vella o Encamp, Alís també ha remarcat que “DA ha de construir aquesta associació de forces de vegades estranya” per poder guanyar.

El partit es referma en situar l'accés a la nacionalitat als 10 anys de residència i permetre el doble passaport mentre un quedi sempre al calaix

De fet, el dirigent del PS ha remarcat que amb el creixement experimentat per la formació que lidera queda clar que és l’única alternativa possible de Govern. Alhora, Alís ha assegurat que el projecte “coherent” que defensa el PS “creiem que és el que el país necessita”. Vela ha assegurat que el partit continuarà treballant amb la mateixa línia, tot mirant d’acostar-se i obrir-se a independents que es vulguin sumar al projecte. “Aquest treball ja el vam començar el 2015”, ha remarcat el primer secretari, que ha destacat que “hem incorporat a les nostres llistes nombrosos independents”

Preguntats per l’abstenció ha estat quan Vela ha afirmat sense embuts que vist com “el vot per correu és un vot que no acaba de funcionar”, s’aprofitarà la modificació legislativa en tràmit per introduir-hi els canvis necessaris per possibilitar el vot electrònic. “Que no sigui dit que el sistema impedeix votar”, ha afirmat la presidenta socialdemòcrata, que ha recordat que el passat 15-D molts joves es van quedar sense poder participar en les comunals per la complexitat del vot per correu i la impossibilitat de poder-se traslladar al Principat vistes les alçades del curs en què esn trobàvem. Tots dos dirigents també han remarcat que caldrà continuar fent pedagogia alhora que han recordat que l’abstenció sol afavorir la dreta.

Alís també s’ha referit a l’accés a la nacionalitat i ha recordat que el PS és partidari de poder permetre la nacionalització a partir dels deu anys de residència. I que aquesta circumstància s’hauria de combinar amb el fet de poder permetre la doble nacionalitat sempre que només s’opti per l’ús d’una nacionalitat. Accedir al passaport als deu anys “facilitaria la integració” i el fet que no es faci renunciar a la nacionalitat d’origen també impulsaria que més ciutadans es nacionalitzin hi puguin participar de la vida política del país.



Gili tenia una llista molt forta; DA es desmunta

Els dos dirigents del PS han estat qüestionats pels resultats d’Escaldes, pel fet de no tenir el comandament sobre tres comuns i, per tant, no poder disposar de la iniciativa legislativa des de les parròquies o per la dimissió de Toni Martí com a militant de Demòcrates. Susanna Vela ha recordat que a Escaldes, el PS tenia “una candidata molt forta” i el conjunt de la llista “era de lluny” també la més potent, amb la qual cosa “no és gens d’estranyar” que gent d’altres formacions acabessin decantant-se per donar el seu suport a l’equip de Rosa Gili. Gerard Alís ha admès la ‘derrota’ de no poder disposar de tres comunals però ha assegurat que la iniciativa legislativa la impulsaran sempre que calgui des del Consell General o buscant aliances amb altres comuns, més enllà del d’Escaldes. Finalment, els dos dirigents socialdemòcrates han evitat de parlar directament de la renúncia de Toni Martí degut al fet que es tracta “d’una decisió interna i personal” però que no era d’estranyar atès “tot un seguit de desavinences” que s’havien anat publicitant gairebé en línia. En una lectura més genèrica, Gerard Alís ha estat més contundent: “DA va néixer com una agrupació d’interessos i de personalismes, i un cop els interessos deixen de convergir es van trencant. El dia a dia així ho demostra”.



 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending