El nou director del SAAS, defensor de les aliances amb el sector privat, va declinar l'octubre venir al país

Comentaris

El nou director del SAAS, defensor de les aliances amb el sector privat, va declinar l\'octubre venir al país
El nou director del SAAS, defensor de les aliances amb el sector privat, va declinar l\'octubre venir al país

Qui serà nou director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, va descartar l’octubre passat, quan el Govern ja li havia buscat pis, traslladar-se al Principat tal i com havia pactat amb l’executiu. Piqué preferia acceptar una proposta que li havia de fer l’Hospital Clínic de Barcelona una vegada acabava el seu mandat com a director general del centre en arribar a l’edat de jubilació. Els moviments polítics a Catalunya han fet que Piqué reactivés els seus contactes a Andorra, on rellevarà Lluís Burgués com a màxim responsable del SAAS. Qui serà nou home fort de la sanitat andorrana s’ha caracteritzat per abraçar-se fermament amb el sector privat.

El nou ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, que ha jurat aquest dilluns el càrrec, ha confirmat els primers canvis en l’estructura sanitària. La sortida de Burgués ha agafat de sorpresa, segons que ha pogut comprovar l’Altaveu, molts dels professionals mèdics que, d’altra banda, estaven força contrariats amb la gestió duta a terme pel metge al capdavant del SAAS i, especialment, pel caràcter amb el que ha realitzat la seva tasca. La incorporació de Piqué es rep amb expectació. El director general ‘in pectore’ del SAAS és llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona el 1975 i doctor en Medicina per la mateixa institució l'any 1982, va començar l'etapa professional a l'Hospital Clínic, com a metge adjunt del servei de gastroenterologia, la seva especialitat mèdica. Va ser cap d'aquest servei des del 1996 fins al 2005 i, després, va ocupar el càrrec de director mèdic del Clínic fins al 2008, quan va accedir a la direcció general on ara s’acaba de jubilar.

L’executiu encapçalat per Toni Martí va començar a negociar amb Piqué el juny de l’any passat amb la intenció inicial de convertir-lo en director assistencial del SAAS, càrrec que estava vacant. Després d’un temps de converses, va acabar acceptant la proposta andorrana. Però a principi d’octubre, quan ja estava tot llest perquè pogués aterrar al Principat, es va fer enrere perquè tenia una proposta del Clínic que va assegurar que li interessava més. No obstant això, estava pendent de com quedava el trencaclosques polític català. Finalment, el poder que ha anat agafant l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el fet que la CUP doni suport al govern català i el seu suport parlamentari sigui cabdal haurien fet repensar a Piqué la seva idea de continuar a Catalunya. I va reactivar la via andorrana.

Colau i la CUP

És clar la defensa de Colau dels serveis públics, inclosa la sanitat, i encara és més clara la lluita per a una sanitat pública i de qualitat de la CUP, una formació que els darrers anys s’ha encarregat de denunciar els principals escàndols en matèria de corrupció que, amb epicentre a Reus, han acabat esquitxant les principals estructures de la sanitat pública catalana, amb desenes de càrrecs sanitaris imputats per la justícia. Una de les apostes de Piqué, Barnaclínic, la vessant privada de Clínia, ha estat objecte de debat parlamentari en més d’una ocasió. De fet, una de les frases de qui serà nou director general del SAAS és que “s’han de trencar les barreres entre la sanitat pública i la privada”. Una frase que es conclou amb una pregunta: “¿Per què no anar junts?” Alguns experts han assegurat que, a diferent escala, aquest mateix model es podria importar al Principat.

En tot cas, el nou ministre de Salut, Carles Álvarez, llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Navarra i que ha exercit de farmacèutic durant més de 25 anys, confia plenament en Piqué com a la peça clau per implementar el nou model que creu més adient per a la sanitat andorrana. I l’home que està convençut que podrà dur a terme la reforma de la salut pública. Álvarez ha agraït, això sí, els serveis prestats per Lluís Burgués, a qui ha qualificat durant l’acte de jurament de gran professional, però ha considerat que ara és el torn d’un altre expert per impulsar la proposta sanitària que es vol dur a terme. També hi haurà relleus al consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). La sortida d’Albert Pla deixa sense metges l’òrgan rector de la parapública. No és ni molt menys la primera vegada que no hi ha cap professional de la sanitat entre els components del consell d’administració. Pla serà rellevat pel joier Enric Bartumeu, casat amb una farmacèutica com el nou ministre, que fins al 31 de desembre va ser el conseller major del comú de Sant Julià de Lòria.

Álvarez ha assegurat que abans que els costos vetllarà per la qualitat de l’atenció sanitària. Però tot seguit també caldrà controlar, i molt, la despesa. El cap de Govern, Toni Martí, ha expressat la plena confiança amb el nou titular ministerial. Martí ha reconegut que Álvarez té encomanada una de les carteres més complexes de l’executiu, amb una reforma pendent que requereix rigor i sentit de l’equilibri. Una reforma que, segons paraules del cap de l’executiu, “té una doble dimensió molt clara: d’una banda, el dret inalienable de les persones a gaudir d’una cobertura sanitària de qualitat; i, de l’altra, la necessitat de reduir el dèficit creixent”.

Comentaris

Trending