El nombre d’accidents laborals es disparen i contribueixen al dèficit de la branca general de la CASS

Les despeses en matèria de prestacions sanitàries i econòmiques van superar els 150 milions d’euros, molt per sobre dels 118 milions d’ingressos

-
-
L’increment accentuat d’accidents laborals que hi va haver durant el 2018 han contribuït a mantenir un forat molt important en la branca general de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Mentrestant, la branca de jubilació continua generant superàvits en un any que tots els indicadors, per bé o per malament, van anar a l’alça. El consell d’administració de la parapública ha aprovat aquest dimecres els comptes de l’exercici passat. 

Les cotitzacions de la branca general van pujar un 5,9%, situant els ingressos globals en 118,5 milions d’euros. Les despeses també van créixer, en aquest cas un 2,9%. Mentre les prestacions sanitàries van ser de 95,8 milions, les econòmiques es van quedar en 54,6. Tot plegat fan unes despeses de 150,4 milions que comporten, per tant, un dèficit de 32 milions en xifres rodones, segons les xifres facilitades per la parapública.

La CASS ha constatat un augment significatiu de més del 8% dels accidents laborals entre l’any passat i el 2017. D’aquí que el consell d’administració hagi mostrat la seva preocupació davant d’aquest fet i considera que s’ha de reflexionar sobre les mesures a prendre amb l’objectiu de disminuir la sinistralitat laboral, una situació que els sindicats han anat denunciant els últims temps.

Quant a la branca jubilació, els ingressos per cotitzacions de la branca jubilació van incrementar-se un 5,1% respecte l’any 2017. Els ingressos per cotitzacions dels assalariats i treballadors per compte propi van arribar als 134,9 milions d’euros, als quals cal sumar-los els 3,5 milions provinents de les prestacions econòmiques de la CASS (pensions i baixes) i els 4,5 milions que transfereix el Govern per finançar pensions no contributives.

Pel que fa a les despeses de la mateixa branca, les pensions contributives van enfilar-se un 10,7% fins a situar-se en 91,8 milions mentre que les no contributives són dels poquíssims apartats que sofreixen una davallada (del 4,9%) fins a quedar en 4,5 milions. La rebaixa és producte de la nova legislació de serveis socials i sociosanitaris el Govern es fa càrrec directament de les pensions no contributives: pensions de solidaritat de la gent gran.

Durant el 2018 i respecte de l’any anterior, es van incrementar el nombre d’assalariats ( 3%) fins a quedar situats en 43.770, van pujar també el nombre d’autònoms ( 3,8%), que van arribar als 6.492 i els assegurats indirectes van quedar establerts en 17.107. El nombre de pensionistes a càrrec de la branca general va créixer un 1,3% en relació al 2017, amb 2.671 pensionistes al desembre: 2.291 pensionistes d’invalidesa, 334 pensionistes d’orfenesa i una pensió de reversió d’ascendents. A la branca jubilació, l’augment del nombre de pensionistes en relació al 2017 va ser del 3,3%, havent-se registrat 12.767 pensionistes al desembre: 11.156 pensionistes de jubilació i 17 capitals de jubilació; 3.064 pensionistes de viduïtat de les quals 77 de temporals.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending