El ministre de Salut assegura que per ara no s’ha hagut de restringir cap tractament

L’informe del comitè de bioètica estableix que en cas de col·lapse recursos com la ventilació mecànica s’han de reservar per a les persones amb més possibilitats de superar el coronavirus

-
-
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat aquest dilluns que “no s’ha restringit cap recurs a cap persona” malalta de coronavirus atès que ara per ara el centre hospitalari no ha arribat a la saturació i encara “tenim gran marge de ventilació mecànica”. No obstant, ha tornat a reconèixer, existeix un document elaborat el Comitè Nacional de Bioètica que estableix un seguit de recomanacions, de pautes, que caldria aplicar en cas de col·lapse. Martínez Benazet ha fet vots perquè no s’hagi d’arribar a l’extrem d’haver d’aplicar les pautes fixades pel comitè.

L’informe emès durant el mes de març, i tal i com va avançar l’Altaveu, segueix en gran mesura les directrius que s’han fixat a Espanya i no tenen l’edat com un criteri únic encara que sí que hi té a veure. Com ha detallat aquest dilluns més àmpliament ‘Diari d’Andorra’, l’informe esmentat estipula que en cas de col·lapse, els recursos sanitaris menys recurrents, com els equips de respiració artificial, s’hauran de prioritzar per aquells casos que tinguin, des del punt de vista terapèutic, més possibilitats de reeixir. I que s’hauran de reservar per a aquelles persones que tinguin encara més etapes vitals per poder passar.

Martínez Benazet, però, s’ha mostrat en certa manera recelós a parlar massa obertament de la qüestió perquè “no hem esgotat cap dels recursos del nostre sistema sanitari” tot i reconèixer que els sanitaris estan treballant amb molta més pressió i estrès. El ministre ha remarcat que les darreres hores l’UCI no ha vist incrementada la seva ocupació. També és cert que, malauradament, dues persones que estaven en aquesta unitat han acabat perdent la vida. 

Mala gent

El titular de Salut sí que ha estat molt contundent amb aquelles persones que incompleixen el confinament recomanat. I tot i que s’ha mantingut cautelós respecte de la decretació de l’estat d’alarma, tot i admetre que es podria aplicar en cap moment, ha titllat de “mala gent” persones com dues que ha pogut veure en algunes de les moltes imatges que corren aquests dies per les xarxes socials i els grups de telefonia, fent bicicleta de muntanya. Martínez Benazet ha remarcat que conductes com aquestes “són intolerables”.

Comentaris (2)

Trending