El maig del 2020 es començarà a sancionar els propietaris dels gossos que no hagin passat la prova d’ADN

A partir de l’1 de setembre es podran sotmetre els animals a les analítiques, que hores d’ara encara no està clar qui les haurà de pagar

-
-
A partir de l’1 de setembre i durant vuit mesos es podran sotmetre els gossos a les proves d’ADN per dipositar aquest en un registre que permetrà detectar els cans caganers i els amos descuidats. Després d’aquest termini, és a dir, a partir del primer de maig del 2020, es començaran a aplicar sancions. Per ara, no s’ha establert ni quina serà la multa pecuniària (a Escaldes, per exemple, es fan pagar 60 euros si t’enxampen sense recollir la tifa de la mascota) ni qui haurà d’assumir la despesa de la prova veterinària durant els vuit mesos ‘de gràcia’.

El comú d'Escaldes-Engordany adjudicarà aquest dilluns vinent, en nom de les set corporacions comunals, el servei a una empresa externa perquè sigui l'encarregada de fer l'anàlisi dels excrements dels cans que hi hagi al carrer. Aquest és un pas ja gairebé definitiu per l'entrada en funcionament del control de les tifes a través de la identificació de l'ADN del gos. El projecte, que va començar a caminar ja fa gairebé més de dos anys, pretén sancionar aquells propietaris que no recullin els fems dels gossos de la via pública. 

Al pas de l'adjudicació del servei a l'empresa també se li ha unit la immediata modificació del reglament pertanyent a la Llei de tinença i protecció d'animals per part del Govern en funcions, on s'afegirà l'obligatorietat dels propietaris de fer la prova d'ADN al ca i inscriure'l al registre perquè d'aquesta manera les proves als excrements determinin de quin gos són. La modificació del reglament entrarà en vigor a partir de l'1 de setembre però les sancions no es posaran fins passats vuit mesos d'aquesta data

Fins a mitjan 2020 els amos de gossos tindran l'obligació d'anar al veterinari a fer fer les anàlisis a les mascotes

“Durant aquest temps el propietari del gos tindrà el temps necessari per fer-li la prova perquè quedi registrat l'ADN”, ha explicat la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. “Fins a mitjans del 2020 els propietaris tindran l'obligació d'anar al veterinari a fer la prova”, ha resumit en les declaracions recollides per l’agència ANA. Un cop passat aquest termini les sancions entraran en funcionament. El que encara queda per determinar és la quantitat econòmica que s'imposarà així com si aquesta prova inicial per conèixer l'ADN del ca serà sufragat pel propietari o l'administració. 

Sigui quina sigui la decisió final “s'intentarà” que sigui consensuada per tots els comuns, perquè l'ajuda i la sanció econòmica sigui la mateixa independentment de la parròquia. “Encara no s'ha arribat a cap acord per intentar trobar un punt comú entre tots”, ha exposat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó. Malgrat que no s'ha volgut avançar quina seria una possible sanció, actualment l'ordinació d'Escaldes-Engordany preveu una multa de 60 euros per aquell propietari que s'enxampi sense recollir un excrement.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending