El jutge que reclama a Andorra més dades dels Pujol envia l'hereu a la presó fart de les seves 'piruetes'

Comentaris

El jutge que reclama a Andorra més dades dels Pujol envia l\'hereu a la presó fart de les seves \'piruetes\'
El jutge que reclama a Andorra més dades dels Pujol envia l\'hereu a la presó fart de les seves \'piruetes\'

El jutge de l’Audiència nacional espanyola José de la Mata ha decidit enviar a la presó de manera incondicional el fill gran de l’expresident de la Generalitat de Catalunya. Jordi Pujol Ferrusola ja està en tràmits d’ingressar de manera provisional al centre penitenciari de Soto del Real, a Madrid.  La tercera vegada que Jordi Pujol júnior ha comparegut davant De la Mata ha estat definitiva. Ja aquest matí el fiscal anticorrupció havia sol·licitat l’empresonament de l’investigat. Després d’una aturada per aclarir unes dades en relació a uns informes econòmics elaborats per la policia espanyola, el jutge no ha tingut dubtes. Presó comunicada però sense possibilitat d’eludir-la amb una fiança i atribució dels delictes de tràfic d’influències, blanqueig de capitals, delicte fiscal i falsedat documental. Els darrers informes policials haurien arribat a la conclusió que l’hereu dels Pujol havia aconseguit moure gairebé 30 milions d’euros d’ençà del 2012, quan ja estava sota investigació (formalment llavors, quan ja estava imputat).

De la Mata fa temps que té la mosca rere l’orella. El jutge de l’Audiència vol saber d’una vegada per sempre d’on caram procedien els diners que, en molt bona part, van passar per Banca Reig i Andbank, abans que una porció molt petita acabés anant a parar a Banca Privada d’Andorra (BPA) com a pas previ a la seva regularització davant l’hisenda espanyola. L’argumentació de la deixa, de l’herència, ja fa molts temps que ha quedat desvirtuada. Més encara amb les ingents quantitats de diners que van transcendint, molt lluny dels encara no cinc milions d’euros que Pujol pare va reconèixer que la família havia tingut a BPA. Per això De la Mata ha cursat les darreres setmanes noves ampliacions de la comissió rogatòria original activada al seu dia per Pablo Ruz. 

El titular del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència espanyola vol totes les dades de què disposi Andorra. Això és, totes les dades de tot l’històric de què disposi Andbank -aquell que des la cúpula de l’entitat del Centre de Negoci es va reconèixer que els Pujol havien demanat que es destruís-. Tampoc no es descarta que la investigació al Principat s’ampliï a altres entitats on els Pujol haurien pogut invertir també en productes financers (com les làmines opaques) o, fins i tot, que es reclamin dades de la gestora en fallida Valora, que inicialment va ser participada per Andbank i Fibanc i que hauria servit, presumptament, com a ascensor de diners en metàl·lic. De l’avinguda Diagonal de Barcelona cap al Principat. 

Mentre De la Mata espera l’arribada de totes aquestes dades que ha demanat recentment -i és possible que en vagi demanant encara més, perquè l’interès continua sent, més enllà de conèixer el volum exacte i la destinació final, també i sobretot l’origen dels diners, que a Andorra hi haurien arribat en gran part en efectiu-, aquest dimarts, i com ja estava previst, el jutge havia citat Jordi Pujol Ferrusola perquè li expliqués com és que estan ja investigat encara havia mogut, suposadament, molts diners. La sospita policial és que Júnior pretenia posar ‘a cobert’ una part del seu patrimoni abans que eventuals condemnes associades a multes molt quantioses suposessin haver de liquidar aquell el patrimoni que se li acabés trobant. 

El gran dels Pujol hauria intentat ‘distreure’ aquells diners amb negocis ficticis i altres instruments financers de dubtosa legalitat que De la Mata vol analitzar minuciosament i evitant que Pujol faci i desfaci més. D’aquí l’empresonament. De fet, aquest matí, i a petició dels fiscals que porten el ‘cas Pujol, el magistrat ja havia segrestat tots els dispositius electrònics -tauletes, mòbils…- de què disposava Jordi Pujol Ferrusola perquè no es pogués comunicar amb presumptes testaferros o col·laboradors als quals, se sospitava, podria donar noves instruccions en relació a la gestió del patrimoni.

Comentaris

Trending