El grup demòcrata assegura que un acord amb la UE "serà profitós per al país"

Comentaris

El grup demòcrata assegura que un acord amb la UE \"serà profitós per al país\"
El grup demòcrata assegura que un acord amb la UE \"serà profitós per al país\"

El grup parlamentari demòcrata considera que l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) “serà profitós per al país” i “permetrà el progrés d’Andorra alhora que en respectarà l’essència”. La formació ‘taronja’ “reitera el compromís amb el procés engegat i qualifica d’essencial per al futur del país aquesta negociació”, la que manté l’executiu amb responsables de la UE per intentar arribar a una entesa sobre l’associació del Principat a Europa.

DA ha reaccionat de manera fulminant després que l’Altaveu publiqués que un catedràtic d’economia experts en temes internacionals i immers durant molts anys en el moll de l’ós de la comissió europea havia desaconsellat la firma del pacte que el Govern ‘taronja’ està negociant. Segons diverses fonts, el nerviosisme que hi ha a les files demòcrates, amb diferents fronts d’una importància cabdal oberts i cap sense una resolució clara, és evident. I qualsevol element que no va en la línia traçada treu de polleguera el nucli dur del principal conglomerat polític del país.

En un comunicat, la formació nega haver “encarregat i, òbviament, no disposa d’un informe que desaconselli la firma de l’acord amb la Unió Europea que està negociant el Govern”. Segons diverses fonts, també de DA, l’afirmació continguda en un comunicat emès com a resposta a aquest bloc no deixa de ser un formalisme. I seria tan cert com ho és que el gros de la formació considera que no hi ha cap més camí que arribar a una entesa amb la UE. També és veritat que hi ha un sector que veu amb recel les contrapartides o imposicions que Europa estableix.

En el marc dels contactes que ha fet la formació, i segons que han assegurat fonts properes a DA, en els assessoraments que requereix el grup parlamentari s’hauria sol·licitat el parer de Francesc Granell, que va aterrar a Brussel·les de la mà d’Ernest Lluch, ministre espanyol a mitjan dècada de 1980, just quan Espanya va ingressar a la Comunitat Econòmica Europea (CEE). El parer de Granell seria just aquell sobre el qual ha informat l’Altaveu. Abans de signar un acord d’associació que imposa criteris molt rígids, el jurista i catedràtic en economia aplicada expert en qüestions internacionals hauria aconsellat apostar pel desenvolupament d’un acord com el de cooperació, signat el 2004 i infrautilitzats fins ara.

Ningú no amaga, segons les diverses fonts, que en aquell pacte acordat l’abril de l’esmentat any i signat el novembre del mateix exercici pel llavors titular d’Exteriors, Juli Minoves, una de les persones que més hi va treballar, des de la seva responsabilitat diplomàtica, va ser l’actual consellera general demòcrata i presidenta de la comissió legislativa d’Exteriors Meritxell Mateu. Altres fonts han assegurat que hi ha components dins el propi grup parlamentari que sense defugir la necessitat d’un acord d’associació consideren que l’acostament hauria de ser més progressiu, més pausat, i sense la celeritat i el ritme que sembla haver-se imposat l’executiu.

Comentaris

Trending