Prorroguen els contractes de lloguer dels temporers

El decret estableix la possibilitat d’exempcions total o parcials de la renda per aquells que acreditin dificultats econòmiques

-
-

El Govern ha adoptat noves mesures per protegir els treballadors temporers que s’han quedat atrapats a Andorra a conseqüència de la crisi del coronavirus. En primer lloc, es podran prorrogar els contractes de lloguer dels habitatges on estiguin vivint i, a més, si acrediten una situació econòmica complicada, podran demanar una exempció total o parcial de la renda. A més, els permisos de residència s’allarguen fins al 15 de maig.

Aquestes decisions s’han adoptat mitjançant la publicació de dos decrets al BOPA. El primer és el que permet la pròrroga dels contractes de lloguer, que estableix com a “una mesura de caràcter humanitari excepcional i transitòria”. El text amplia el temps d’arrendament “fins que el Govern decideixi altrament per decret” i “com a màxim fins al 31 de maig”.

L'executiu ha allargat fins al 15 de maig els permisos de residència per a tot el col·lectiu

Per acollir-s’hi, els temporers hauran d’acreditar que no ha pogut tornar al seu país “per causa del tancament de les fronteres o de les restriccions sorgides en els mitjans de transport a escala internacional” provocades per la pandèmia de la Covid-19. Ho hauran de fer amb una declaració jurada i també hauran d’acreditar documentalment que tenen l’autorització d’immigració de la temporada d’hivern i una còpia del contracte d’arrendament.

El decret estableix que els arrendadors no podran desnonar els llogaters. L’única excepció és si pot acreditar que amb anterioritat a la publicació de la normativa acrediti que “ja havia convingut un contracte d’arrendament relatiu al mateix habitatge amb una tercera persona”.

A banda, per aquells temporers que es troben en dificultats econòmiques, s’estableix la possibilitat de demanar l’exempció total o parcial de la renda. Hauran de demostrar que no disposen d’ingressos suficients per pagar el lloguer -entre aquests, no es comptaran els diners necessaris per a les despeses del viatge de retorn-. La petició d’exoneració l’haurà de resoldre favorablement el Govern, que definirà si és total o parcial. En aquests casos, els comuns es faran càrrec del cost dels serveis bàsics de llum, aigua i calefacció i l’executiu de les despeses en concepte de danys i desperfectes a l’habitatge una vegada exhaurit l’import de la fiança dipositada.  

L’altre decret allarga l’autorització dels temporers que, de fet, ja s’havia prorrogat fins al 2 de maig. Es donarà dues setmanes més de marge. Això també implica que es continuarà disposant de cobertura sanitària.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending