El govern portuguès avalua tornar a establir a Andorra un consolat 

El secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses assegura que fa dos anys que s’està analitzant reobrir un servei que es va tancar, amb l’ambaixada, el 2011

El secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses, José Luís Carneiro.
El secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses, José Luís Carneiro.
El govern de Portugal està avaluant la possibilitat d’obrir al Principat una oficina consular, un consolat com el que hi va haver fins al 2011 integrat en l’ambaixada de la qual els portuguesos residents a Andorra també gaudien en aquell moment. El secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, José Luís Carneiro, ha explicat que fa dos anys que s’està analitzant aquesta opció i que ara s’està pendent d’algunes reunions i contactes per acabar de prendre una decisió.

"És un tema que ha estat objecte d'avaluació per part de l'oficina consular de carrera amb seu a Barcelona. En pocs dies, el cònsol general també tindrà una trobada amb la nostra comunitat a Andorra, ja que aquest diàleg s’ha estat el desenvolupant els últims dos anys. Després d'aquesta avaluació, considerarem la decisió”, ha afirmat Carneiro durant una visita a l’oficina consolar de Rio de Janeiro, al Brasil, el declaracions recollides per l’agència de notícies Lusa.

El secretari d'Estat portuguès va insistir que aquesta "és una decisió que s'ha de ponderar perquè no són de l'exclusiva voluntat de l'Estat portuguès. No obstant això, esperarem el desenllaç d’aquesta avaluació i d'aquest diàleg, que es durà a terme pel cònsol general a Barcelona i també l'opinió de l'ambaixador de Portugal a Madrid", va declarar càrrec institucional portuguès.

El diputat socialista elegit pel cercle d'Europa, Paulo Pisco, amb molts lligams al Principat, va defensar dilluns la necessitat que Andorra, sense ambaixada des de fa gairebé set anys, torni a tenir una oficina consular que permeti "centrar-se més en la comunitat portuguesa" i la converteixi en "més forta i cohesionada”. Pisco va fer èmfasi en el fet que l'establiment de l'oficina consular donaria "més dignitat a la representació diplomàtica" en un territori on la població portuguesa "representa un 12% (del global) i està molt ben integrada".

La representació diplomàtica a Andorra la proporciona l'ambaixada de Portugal a Madrid i, com és sabut, al Principat existeix un consolat honorari, amb José Manuel de Silva al capdavant i depenent directament del Consolat General de Portugal a Barcelona, que té poders excepcionals respecte de qüestions relacionades amb el registre civil, notaria, registre de votants i l'emissió de documents de viatge. Paulo Pisco ha recordat que "la comunitat portuguesa és la segona més important d'Andorra, a continuació de l’espanyola", i deixant de banda, és clar, els nacionals. El diputat portuguès també ha deixat clar que els emigrants portuguesos van obtenir "en el passat molts drets a causa de la intervenció diplomàtica”.

Etiquetes

Comentaris

Trending