El Govern es posa en marxa rumb a Brussel·les 

La primera reunió del nou gabinet ministerial de l’era Espot servirà per posar al dia tots els ministres de les negociacions amb la UE i, probablement, per acordar una pròrroga a la firma de l’acord marc

-
-
La primera reunió del nou consell de ministres serà monogràfica. La temàtica a tractar? L’estat de les negociacions amb la Unió Europea (UE). Per això el cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut que juntament amb els onze ministres amb disposició de prendre possessió de càrrec avui (queda vacant la plaça de Cultura i Esports malgrat que ja té titular, Sílvia Riva) prometés també la seva nova responsabilitat el nou secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

La immensa majoria dels nous ministres han jurat el càrrec, encara que alguns, com per exemple els nous titulars de Finances, Èric Jover, o de Salut, Joan Martínez Benazet, han optat per prometre. L’acte s’ha desenvolupat a l’Auditori Nacional, a Ordino, i els jardins de la Casa-Museu d’Areny Plandolit han acollit les fotografies oficials. Espot ha demanat a tots els ministres “no perdre la diversitat” i la pluralitat que representen com a gabinet en ser pràcticament el primer executiu de coalició de la història del Principat i, també, i aquí sí el primer de tots, el primer Govern paritari.

Després de l’acte estricte de jurament, Espot ha explicat que el primer consell de ministres, que se celebrarà dimecres que ve, 29 de maig, se centrarà en la qüestió de la UE. I ha admès la possibilitat de demanar una pròrroga a la Comissió Europea per poder guanyar un temps abans de firmar l’acord marc sobre les negociacions. Aquest acord, tal com ha reconegut també el nou cap de Govern, Brussel·les preveu que se signi durant el mes que ve i és “un document resum de poc més de dues pàgines que fixa les línies mestres”

El consell de ministres es reunirà oficialment per primera vegada dimecres que ve, 29 de maig; cinc dies després, el 3 de juny, ja hi ha una trobada a Brussel·les on es podria demanar ajornar la firma de l'acord marc

Espot ha explicat que cap de les parts està obligada a firmar l’esmentat acord i que pretenen com es pretén avançar en l’acord d’associació amb la UE a través d’un pacte d’Estat pot arribar a ser prudent demanar un ajornament de la signatura. En qualsevol cas, això s’haurà d’avaluar ja en el proper consell de ministres per, pràcticament, adoptar ja una decisió. I és que el 3 de juny ja hi ha una primera reunió negociadora a Brussel·les. I seria en aquest marc en el qual es podria sol·licitar l'ajornament.

Més enllà d’això, tots els ministres, especialment, és clar, aquells que arriben de nou al Govern, han demanat un temps prudencial per situar-se abans de fixar-se les primeres prioritats. El nou ministre de Presidència, Jordi Gallardo, ha anunciat que en els propers quinze dies es pretén establir el full de ruta prioritari del primer mig any d’executiu. Gallardo ha estat més prudent quan se li ha demanat sobre una de les carteres sota tutela liberal, la de Funció Pública, però la nova responsable de la matèria, Judith Pallarès, tot i admetent que s’ha de dialogar i analitzar tot, també ha deixat clar que més enllà dels canvis legislatius als quals el Tribunal Constitucional obliga ha afirmat que “intentarem tornar a recuperar alguns dels aspectes que els liberals defensem”.Els ministres -tots excepte Sílvia Riva, que jurarà més tard- han anat exposant les seves primeres impressions després de l'acte de jurament pròpiament dit, d'un petit refrigeri, i mentre s'acabaven de fer les fotografies oficials però de caràcter més íntim. Els pares, els fills, la parella... Tots, a l'interior de la sala soterrània de l'Auditori Nacional, la mateixa que va acollir, per exemple, la compareixença de Mariano Rajoy en la única visita oficial d'un president de govern espanyol al Principat, han escoltat les paraules que els ha dedicat el cap de Govern.

Espot ressalta que "s'ha traslladat a l'executiu la pluralitat del Consell General" i que "el Govern d'entesa és la bona fórmula"

Espot ha destacat que "s'ha traslladat al Govern la pluralitat del Consell General" i ha tornat a remarcar que la ciutadania "és sàvia i ha sabut donar la resposta adequada". És a dir, que no hi hagués majoria absoluta i que calguessin els pactes. "El Govern d'entesa és la bona fórmula", ha afirmat el màxim responsable de l'executiu, que ha recordat als seus companys de gabinet que, des d'aquest dimecres, ja no són els ministres demòcrates, liberals o de CC; que són els ministres del Govern d'Andorra. Això sí, sense "perdre la diversitat" perquè "la unitat només es pot construir des de la diversitat".

El màxim mandatari governamental ha encoratjat els nous ministres a escoltar "més enllà de les crítiques", i tot ressaltant la variada procedència de cadascun d'ells, ha assegurat que es tracta de "les persones adequades" per tirar endavant els reptes fixats, que han d'estar regits per "la inclusió i la sostenibilitat". Espot ha elogiat "el compromís, la vocació de servei i la valentia" dels companys de gabinet.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending