El Govern creu que ha endarrerit fins d’aquí a una setmana el pic de l’epidèmia

Benazet entén que les mesures han aconseguit retardar el moment crític però avisa que s’ha d’estar preparat perquè el nombre de casos creixerà els propers dies

Benazet ha tornat a comparèixer per via telemàtica.
Benazet ha tornat a comparèixer per via telemàtica.

El Govern creu que ha aconseguit frenar l’expansió del coronavirus. Com a mínim, entén que s’ha retardat l’arribada del pic de malalts. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que avança que aquest arribaria en una setmana. Tot i  això, ha avisat que caldrà estar preparats perquè els propers dies es poden incrementar els casos. Per ara, es mantenen els 74 actius de dijous al vespre, dels quals 3 presenten un estat greu.

El titular de Salut ha explicat que “estem retardant el pic respecte al previst” gràcies a les mesures adoptades els darrers dies. Tot i això, ha alertat que “hem d’estar preparats perquè els propers dies es poden incrementar els casos”. Aquest pic podria arribar “en una setmana”. Per això, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) té “un pla de contingència en tres fases”, de les quals “ara estem a la primera, amb pocs pacients ingressats i pocs a l’UCI”, però ha volgut recordar que “aquestes xifres, a altres països, han crescut ràpidament”.

Per ara, es mantenen 74 casos actius -a més del jove que va ser donat d’altra ja fa dies-. D’ells, 60 estan al seu domicili perquè són lleus. 12 més estan a l’hospital, dels quals els que més preocupen són un pacient d’uns 50 anys que ha desenvolupat una pneumònia greu i un altre de més de 80. A banda, hi ha un tercer infectat a planta amb una patologia respiratòria prèvia que, de fet, ja era molt greu i que feia que estigués ja “en fase de final de vida”. En l’aspecte optimista de la balança, hi ha la previsió que, en les hores vinents, entre tres i quatre dels ja afectats podrien ser donats d’alta i que diversos professionals sanitaris ara aïllats per haver tingut un contacte amb un infectat estan a punt de superar la quarantena sense haver presentat símptomes i, per tant, podran reincorporar-se a la feina aquest cap de setmana.

L'hospital començarà un assaig clínic per mirar de trobar un tractament contra la malaltia amb una combinació de fàrmacs

Pel que fa als residents del centre sociosanitari El Cedre, hi ha dos que han tingut ja un diagnòstic positiu i onze més als quals se’ls ha fet proves per presentar una “clínica sospitosa”. Tots ells estan ubicats a la cinquena planta de la residència, mentre.

Benazet ha avançat que l’hospital iniciarà en poc temps un assaig clínic per mirar de combatre el Covid-19, seguint indicacions dels experts del mateix centre i de l’epidemiòleg Oriol Mitjà. En concret es farà servir hidroxicloroquina, un element usualment emprat per combatre l’artritis reumatoide, combinada amb un antibiòtic, l'azitromicina. El titular de Salut ha explicat que “estem intentant proveir-nos” de la primera substància.

Tot i això, el ministre, que segueix confinat a casa seva després d’haver tingut fa dies contacte amb una persona que ha desenvolupat la malaltia, ha insistit, una vegada més, que davant el coronavirus no hi ha millor tractament que “quedar-se a casa”. I ha advertit contra els “insolidaris” que no respecten aquesta instrucció deixant clar que “si algú el transmet, tindrà morts a la seva consciència”.

Així, ha defensat que “la millor estratègica no és l’ús de medicaments; és no interaccionar amb les persones i fer un distanciament social”. Serà així com millor es lluitarà contra el virus. “Si ens comportem com hem començat a comportar-nos i evitem la transmissió de persona a persona, podrem retardar el pic. Com més coses fem, més l’aplanarem”.

També ha insistit en el fet que “omplir despenses amb un model búnquer no està justificat”, ja que “ningú passarà un mes tancat sense poder proveir-se d’aliments”. Per tant, ha demanat que “es vagi a comprar una persona per família i agafar només el necessari”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending