Es crea un registre per als treballadors que hagin estat acomiadats

L’executiu recorda que les empreses que hagin fet fora treballadors per la via no causal no es podran acollir als ajuts de la llei òmnibus, com ara els crèdits tous, que es podran tornar en un termini d’un any

El ministre Eric Jover, durant la roda de premsa.
El ministre Eric Jover, durant la roda de premsa.

El Govern crearà un registre al qual es podran apuntar totes aquelles persones que hagin patit en els darrers dies un acomiadament. Des de l’executiu es vol tenir la màxima informació i, si s’escau, analitzar si s’ha efectuat de forma correcta. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, ha recordat que la llei òmnibus impedirà poder suspendre el contracte als assalariats al·legant la crisi del coronavirus i que, a més, les empreses que hagin fet fora algú per la via del comiat no causal no podran acollir-se als ajuts que incorpora el text. Entre ells, fins a 130 milions en préstecs a interès zero i que es podran retornar en un any, termini que, a més, serà prorrogable.

Jover ha explicat que aquest registre serà telemàtic. S’hi podrà accedir via la web del departament de Treball o el lloc especial creat pel Govern arran de la crisi del coronavirus. “Ens podem trobar amb casos puntuals de gent que perdi la feina. Volem ser amatents a aquestes circumstàncies i que se’ns pugui informar del perquè i poder analitzar si el procés s’ha realitzat en condicions correctes”, ha apuntat el ministre.

El portaveu de l’executiu ha volgut recordar que la llei òmnibus no prohibeix l’acomiadament, però sí que incorpora disposicions que, al seu entendre, han d’ajudar a preservar al màxim els llocs de treball i els salaris dels empleats. En primer lloc, recorda que s’estableix que no es podrà suspendre el contracte de feina al·legant la crisi del coronavirus com a causa de força major. Per tant, “si es vol acomiadar algú, s’ha de fer amb el règim normal, amb indemnització plena”. I, a més, en segon lloc, per poder beneficiar-se de les mesures, caldrà demostrar que no s’ha fet fora ningú amb aquesta fórmula.

Jover deixa clar que no s'ha de tenir por que la partida de crèdit s'esgoti, ja que, "és important" i, si cal, s'ampliarà

Entre aquests ajuts, hi ha el programa de crèdits a interès zero. Fins a 130 milions, 60 per a despeses de funcionament, salaris inclosos, i 70 per afrontar quotes de préstecs o hipoteques. Aquests diners es podran tornar en el termini d’un any que, a més, es podria prorrogar si fos necessari. “Ja tenim gairebé a punt el decret”, ha indicat Jover tot recordant que “serem avaladors d’aquestes operacions i donarem suport a les empreses”.

El titular de Finances ha deixat que “no em preocupa que es puguin esgotar aquests diners”. En primer lloc, ha comentat, pel fet que és una partida “molt important”. I, en segon, pel fet que “si mai estan a punt d’acabar-se, farem els passos que siguin necessaris per ampliar-los”.

Sobre altres mesures a prendre en el futur, com ara la de regular la possibilitat de fer expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) demanada des de la CEA, Jover ha dit que, per ara, no està sobre la taula. “La nostra voluntat és garantir els llocs de treball sense disminució de les retribucions”, ha afirmat, tot admetent que la posició podria canviar “si la crisi s’allarga molt”, ja que, llavors, “emprendrem noves mesures”. Sobre la proposta concreta de la patronal, “estem disposats a estudiar-ho però ara per ara no volem aplicar aquest element”.

Jover també ha avançat que ja es treballa en un paquet de noves mesures a aplicar un cop s’hagi donat per acabada l’emergència sanitària. “Volem preparar un pack de reactivació econòmica, ja que serà necessari que donem un cop de mà per accelerar al màxim el procés per aconseguir com més ràpidament millor la normalitat econòmica”, ha comentat.

Comentaris (3)

Trending