El Govern amplia el permís dels temporers que no puguin marxar del país fins al 2 de maig

L’executiu tenia organitzats ja tres vols pel retorn cap al país andí, anul•lats ara arran de l’aturada “unilateral” del procés de repatriació, i ara es tem que “el retorn s’allargarà”

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

El Govern allargarà fins al 2 de maig el permís de residència dels temporers que no puguin trobar forma de retornar al seu país. La mesura es pren un cop vist que el retorn al seu país d’origen es retardarà després que l’executiu d'Argentina hagi suspès l’operació de repatriació, almenys durant quinze dies. De fet, el portaveu, Eric Jover, ha explicat que ja es tenien tancats tres vols per aquest col·lectiu que, ara, han quedat anul·lats. També es contactarà amb els comuns perquè estiguin preparats per ajudar aquells que necessitin manutenció i amb propietaris i empreses que els han tingut contractats perquè els garanteixin allotjament.

Des de fa dies el missatge de l’executiu als temporers era clar: se’ls volia ajudar, però el més convenient era agilitzar el retorn al seu lloc d’origen. Amb els argentins, però, això no serà possible, com a mínim en un termini breu de temps, després que el govern de la Casa Rosada anunciés que aturava el procés de repatriacions fins que la situació desfermada pel coronavirus fos “més manejable”. Toca doncs, un pla B.

De fet, el pla A ja estava avançant. Jover ha revelat que s’havien organitzat tres vols: dos d’Iberia des de Madrid el 27 i el 29 de març i un altre, d’Air France, des de Tolosa, també el 29. Tots tres, però, han quedat anul·lats arran de l’anunci del president argentí, Alberto Fernández. A Jover se li ha notat que la decisió els ha agafat per sorpresa i no ha amagat un cert malestar pel fet que hagi estat “unilateral”.

29 nacionals o residents han pogut tornar a Andorra gràcies a les gestions d'Exteriors i 11 més tenen bitllets per fer-ho en les properes hores

El portaveu de l’executiu ha indicat que “estem en contacte amb les màximes autoritats” per “intentar que com més aviat millor ens puguin obrir l’espai aeri per repatriar aquesta gent”. Tot i això, ha apuntat que “aquest període de quinze dies ens fa témer que el retorn s’allargarà”.

Per tant, toca passar al pla B. I aquest suposa, en primer lloc, garantir la situació legal dels prop de 2.000 argentins que, es calcula, encara estan al país. Per això, ja s’ha ordenat que tots els permisos de residència s’allarguin fins al 2 de maig. A banda, s’assegura a aquestes persones que gaudiran de cobertura sanitària.

A banda, s’ha demanat als comuns que puguin facilitar ajudar i la manutenció si així ho necessiten i ho sol·liciten. En una altra línia, també es parlarà tant amb els propietaris dels immobles on han viscut al llarg de la temporada d’hivern i amb les empreses que els han tingut contractats. “Han d’exercir la corresponsabilitat i ens han d’ajudar a mantenir la gent allotjada fins que puguin tornar al seu país”, ha remarcat Jover.

El ministre portaveu també ha fet una crida perquè els nacionals andorrans o els residents al país que es trobin encara a l’estranger intentant arribar al Principat contactin a través del número d’emergències consulars ( 376 324 292). Així, “els podrem fer l’acompanyament que necessiten per tornar”.

Pe ara, Jover ha explicat que ja s’ha solucionat la situació de 29 persones. 11 més tenen bitllets vàlids per tornar en les properes hores mentre encara s’està gestionant el retorn d’uns altres 16. “La nostra obligació és fer costat a nacionals i residents”, ha afirmat.

Comentaris (4)

Trending