El 'furtiu del COEX' o l'enèsima polèmica en el món de la caça

Comentaris

El \'furtiu del COEX\' o l\'enèsima polèmica en el món de la caça
El \'furtiu del COEX\' o l\'enèsima polèmica en el món de la caça

De caçadors n’hi ha de moltes menes. És clar. I de professionals de l’àrea de conservació i explotació de carreteres (COEX), també. Fins i tot hi ha una gran diversitat de caçadors que alhora treballen al COEX. L’última versió, que ha indignat diversos col·lectius, és el ‘furtiu del COEX’. Els banders van caçar el cap de setmana passat, justament, un home que havia abatut no feia massa estona un isard al vedat d’Enclar. A la reserva nacional. El fet d’enxampar-lo i d’haver caçat allà on no tocava li suposarà una sanció important. Hores d’ara, però, diverses fonts han lamentat com s’està volent cobrir un fet que va més enllà del que seria, que ja és greu, un simple acte de furtivisme en matèria de caça.

L’home va ser localitzat pels banders en les proximitats de la carretera que va cap a Ós de Civís. Una carretera general, per tant. El riu d’Ós, justament, és el que fa de trenca del vedat d’Enclar. Del que no hi ha dubte és que l’infractor, lauredià resident a Ordino de 50 anys, és un treballador del COEX (de llarga carrera, un parell de dècades... més que menys) que, alhora, és caçador. Consumat, conegut… i reincident en les males arts de la caça segons diverses fonts consultades. Tampoc no hi ha dubte que l’home va abatre un isard on no tocava i sense cap mena d’autorització. La peça, com aquell qui diu, la duia als dits quan va ser descobert pels agents del cos de banders.

Els dubtes plantejats per algunes fonts comencen amb l’indret des del qual hauria disparat l’animal. I si hi havia o no hi havia la distància de seguretat escaient o si es pot considerar que estava fent servir l’arma en el que s’hauria de considerar un nucli urbà. Però el gran interrogant és si el caçador, el ‘furtiu del COEX’, justament anava amb un vehicle retolat del departament o no hi anava. Fonts que haurien presenciat l’acció de caça furtiva han assegurat que, sense cap mena de dubte, el caçador va esdevenir-ho de forma espontània perquè segons abans d’agafar l’arma amb què va abatre l’isard estava fent tasques en matèria de conservació de carreteres. Les fonts oficials consultades han preferit evitar aquesta qüestió.

Testimonis

Segons els testimonis que, ells, asseguren haver vist la reacció de l’home, aquest estaria realitzant, el cap de setmana passat, una de les guàrdies que compleix per raó de la seva tasca professional. I ho faria amb els equips i els mitjans disposats per part del COEX. L’home estaria carregant sal procedent d’una sitja-magatzem que hi hauria a tocar les antigues instal·lacions de la ITV, a la carretera d’Ós, quan va divisar l’animal i va deixar la sal per agafar el rifle. 

Justament, segons alguns dels comunicants, des d’alguns àmbits de l’administració s’estarien fent mans i mànigues per mirar de diluir l’afer. La pugna entre caçadors, que quedi clar, és molt dura. Entre colles de caçadors, en moltes ocasions, més encara. I, fins i tot, encara que menys, entre alguns departaments de l’administració. El que està clar és que la polèmica està servida i el món de la caça, al Principat, és un món de poder i tibantors. 

En tot cas, les fonts consultades, que ni han afirmat ni han desmentit que el caçador furtiu pilotés en el moment dels fets cap vehicle ‘institucional’, sí que han explicat que en el cas que l’acció s’hagués estat duent a terme mentre l’home estava de servei no són els banders els qui han de ‘jutjar’ res. Poden constatar, això sí. A tot estirar, o a molt estirar, aquest fet, d’haver estat així, podria derivar en l’obertura d’un expedient laboral amb les conseqüències que eventualment hi poguessin anar associades.

Quant a la infracció comesa, les fonts consultades han explicat que els banders estan instruint el cas però han donat per fet que la proposta de sanció que es farà anirà associada a la consideració d’una infracció molt greu taxada en l’article 41.4 de la Llei de la caça, el que suposarà una multa econòmica de 3.000 euros més la retirada del permís de caça i la inhabilitació per tres anys abans no pugui tornar a fer les proves pertinents per obtenir de nou l’autorització.

Comentaris

Trending