El fred i la neu dificulten l’extinció del foc a l’hotel du Col

El 70% de l’edifici està destrossat i aquesta matinada ha col•lapsat el sostre davant la impotència dels bombers, que han de lluitar també contra les baixes temperatures i el vent

Les flames devoren l'edifici de l'hotel du Col.
Les flames devoren l'edifici de l'hotel du Col.

Una cinquantena de bombers continuen treballant en les difícils tasques per a l’extinció de l’incendi que des d’ahir a la tarda està consumint l’edifici que havia albergat l’hotel du Col, al port de Puymorens. Els efectius desplaçats no només tenen les flames com a rivals sinó també les baixes temperatures i la neu que cau a la zona amb força. L’antic establiment hoteler hauria quedat ja destruït en un 70%.

El foc es va declarar dissabte, passats dos quarts de cinc de la tarda, a l’edifici, que es troba a 1.920 metres d'altura al costat de la carretera RN-320. A la zona s’hi van desplaçar fins a 50 bombers de les casernes de la Guingueta d’Ix, SAllagosa, La Tor de Carol, Font Romeu així com efectius de l’Arieja. L’elevat risc d’esfondrament que presenta l’antic hotel ha fet que s’hagi descartat la possibilitat d’entrar a l’interior i, per tant, es treballa des de l’exterior, però sota unes condicions climatològiques fortament complicades.

En primer lloc, per la neu que ha caigut durant la nit. En segon, especialment, per les baixes temperatures, que han arribat en alguns moments a glaçar l’aigua de les bombes, i les fortes ràfegues de vent, que han impedit poder desplegar carpes que protegissin els bombers. A darrera hora de la matinada, es calculava que el 70% de l’edifici estava ja destrossat i, de fet, el sostre i algun pis ha col·lapsat. Per ara, no s'ha de lamentar cap víctima.

Pel que fa a les causes del foc, les primeres investigacions indiquen que podria ser humà. I és que l'edifici portava temps sense electricitat però hi havia un grup de persones que l'utilitzaven per viure i que podrien haver intentat encendre una foguera per protegir-se de les baixes temperatures d'aquest dissabte.

L’edifici que durant gairebé 70 anys va albergar l’hotel du Col, un dels de més encant de la zona, tenia uns 1.200 metres repartits entre tres plantes i un àtic, així com 25 habitacions. Es va inaugurar el 1937, poc després de l’obertura de les pistes d’esquí de Porta, sobre la qual tenia una vista privilegiada. De fet, vinculat al bon funcionament de l’estació, va funcionar amb èxit durant moltes dècades fins que, coincidint amb els problemes econòmics del domini, que van forçar el tancament d’algunes de les pistes i remuntadors, va començar també a patir dificultats fins al seu tancament el 2003.

Etiquetes

Comentaris

Trending