El president i líder parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, afirma que l’anunci genèric de Martí és “reconèixer que les polítiques que ha estat fent han fracassat”. En concret, “és una constatació del fracàs de la política del candidat Espot, a qui el cap de Govern deixa ara en molt mala posició”. Recorda López que el ministre d’Afers Socials s’ha mostrat en moltes ocasions contrari a l’intervencionisme, per exemple, sobre els preus dels lloguers, quan ara l’executiu és planteja limitar-ne l’increment. “Martí va en contra del que defensa Espot”, remarca el parlamentari socialdemòcrata, que assegura que això mostra que “hi ha nerviosisme a DA” i quan Martí “es posa nerviós és capaç d’engegar-ho tot a rodar”.
López: “Martí va en contra del que defensa Espot” Gallardo: “Només reacciona quan veu perillar les eleccions”
Des de Liberals d’Andorra, el president del grup, de la formació i candidat a les properes eleccions, Jordi Gallardo, qualifica les mesures, sense embuts, “d’electoralistes. Només ha volgut reaccionar quan ha vist perillar les eleccions”. Mentrestant, el conseller general de la mateixa formació, Ferran Costa, va una mica més enllà i afirma que l’anunci de Toni Martí “és gairebé propi del Dia dels Innocents. A sis setmanes de les eleccions i després de vuit anys de goovernar, sembla mentida que ara se n’adonin que no han estat governant per als ciutadans”. Costa ha acusat DA de govern “només per alguns” i “des del despatx”, amb la qual cosa, mantenir aquesta formació al poder voldria dir, a parer seu, més del mateix. “Tot plegat és esperpèntic. Sóc mesures populistes, desafortunades i que no aportaran solucions reals per als ciutadans”.
També des del bloc majoritari del grup mixt, el format pels actuals consellers d’Unió Laurediana (UL) i els independents de la Massana, tots ells escindits liberals, les propostes ‘martinianes’ es veuen amb molt poc rigor. Carles Naudi és sintètic però molt contundent en afirmar que “un Ibuprofè seria millor” i remarcar que no hi ha cap mena de concreció. El lauredià Josep Majoral hi afegeix que “són poca cosa més que electoralistes. Ja veurem què en diu la patronal”.
Majoral: “Són poca cosa més que electoralistes” Víctor Naudi: “Ara perd els papers. O potser es tracta d’una innocentada?”
Des de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), el conseller general Víctor Naudi també és prou contundent. “Es deu tractar d’una innocentada?”, es demana el parlamentari progressista, que hi afegeix que Toni Martí "ara perd els papers” i que "es demostra que després de vuit anys de les seves polítiques estem pitjor que el 2011 quan va entrar”, amb la qual cosa es demostra “la incapacitat” de gestió del Govern actual. Naudi acaba fent una altra reflexió. Si Martí anuncia mesures com a resposta a la protesta ciutadana, “està establint un procedent. Què farà el 17 amb la manifestació de la Funció Pública? Retirarà la llei?”
Sobre Llei de Funció Pública i de la que ha de regular el cos de l’educació n’ha de parlar el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP). El comitè executiu del SEP ha convocat per al proper 10 de gener una assemblea general extraordinària per acordar quines accions realitzar davant l’eventual aprovació d’aquests dos textos. En relació amb les mesures anunciades pel cap de Govern, el secretari general de l’organització sindical, una de les que amb més força i insistència va promoure la protesta ciutadana del passat 17-D, David García, afirma que “és parlar per no dir res”. I hi afegeix: “Que concreti les mesures i ja parlarem després de si són bones o no!!”
García (SEP): “Parlar per no dir res. Que concreti i ja en parlarem!” Ortún (Podem): “Han vist les orelles al llop. Arriben tard”
També molt crítics es mostren des d’una altra de les formacions, polítiques en aquest cas, que més insistentment van promoure la concentració al passatge Biscariet i que, ara per ara, no tenen representació parlamentària. Joan Seguí i Adrià Ortún són dues de les cares visibles de Podem Andorra. El portaveu oficial de la formació manté que “el Govern de DA ha tingut dues legislatures per atendre millor les necessitats del dia dia del poble. La manifestació de l’altre dia demostra un grau important d'indignació ciutadana. Que el senyor Martí ara vulgui suavitzar sense concretar evidencia tan sols un moviment electoralista de cara als propers comicis. Sense donar confiança, caldrà estar atents al programa electoral que presentarà DA”.
Més rotund es mostra Adrià Ortún. "Sincerament, per mi arriben tard. Després de 8 anys de govern, on han tingut temps per realment afavorir al poble i ajudar a les classes treballadores que ho estan passant malament han preferit mirar pels seus interessos.” El jove vocal de Podem assegura que "tot això em recorda l'entrada a la UE. Tothom sap que volem un acord, però ningú no sap sota quines condicions. Això es el mateix. Tothom sap que el poble necessita ajuda però ningú no sap què faran. Em sembla que ara que li veuen les orelles al llop es volen posar les piles, però ja es tard”. Per al jove activista social, “la manifestació els ha fet molt mal. S'han adonat que ara cal actuar de pressa i corrents quan havien tingut vuit anys per fer-ho, molt temps. Ara s'ha d’arreglar el tema dels lloguers i de la riquesa ciutadana, però ho podrien haver fet abans i llavors sí es podrien tirar floretes de que han estat al costat dels mes desafavorits. El que estan fent ara té un clar objectiu: no perdre l'estatus actual que tenen. Com dic, li han vist les orelles al llop, i aquest llop, que ja no pot aguantar aquesta situació, es menjarà al Govern”.
Finalment, el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USd'A), Gabriel Ubach, recorda que la seva organització "ha fet moltes propostes que DA ha ignorat tant com per les pensions com per als salaris". I a partir d'aquí ironitza en relació a les propostes 'deixades anar' per Toni Martí: "Ara li ve d'aprovar mesures; suposo que augmentarà un 20% els salaris i les pensions; fixarà la tretzena paga obligatòria a les empreses privades; i acotarà a un màxim de 7 euros el metre quadrat el preu dels lloguers. Tota la resta és parlar del sexe dels àngels, pura campanya electoral".
La posició demòcrata
Mentrestant, des de les files demòcrates s’està a l’expectativa de què és el que realment acaba plantejant el Govern. El cap de l’executiu, en l’entrevista al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió va assegurar aquest dijous que dimecres vinent analitzaran en consell de ministres la situació i l’impacte d’algunes de les mesures que han plantejat per veure quines són assumibles i quines no ho són. Des de l’entorn del grup parlamentari de DA, les fonts consultades asseguren que “la veritat és que cal fer-ho, però s’ha d’anar molt amb compte”. I en aquest sentit recorden que “a Paris, la Hidalgo -en referència a l’alcaldessa socialista d’origen espanyol- va limitar els lloguers i en dos anys l’oferta va caure més d’un 20%. El grup parlamentari n’haurà de parlar”.
Quan es demana a les fonts consultades si tot plegat no va tard, la resposta és “sí i no”. Amb el següent afegitó: “Ja tenim tancada la Llei de mesures urgents que passarà pel Consell del dia 10 i, per tant, ja no hi ha la possibilitat d'esmenar-la per aportar-hi més”. És a dir, a través de la llei òmnibus ja no es pot introduir cap més element. I pel que va insinuar el cap de Govern, ara potser es voldrien plantejar mesures que anirien en contra d’altres que inclou aquesta llei que encara no s’ha votat però ja està tancada. Segons les fonts demòcrates, però, “és una llei que aporta solucions com la possibilitat d'habilitar edificis que estan fora de normativa i posar pisos al mercat”.
Comentaris (6)