El desenvolupament de la negociació amb la UE no convenç gens ni mica la Mitra

Comentaris

El desenvolupament de la negociació amb la UE no convenç gens ni mica la Mitra
El desenvolupament de la negociació amb la UE no convenç gens ni mica la Mitra

La Mitra està decebuda amb el rumb de les negociacions entre el Govern i els comandaments de la Unió Europea (UE) per l’acord d’associació. En el món diplomàtic se sol fer poc soroll, però de tant en tant s’envien missatges prou eloqüents perquè totes les parts, si ho volen, entenguin què passa. I des de la Seu s’hauria tramès ja algun senyal inequívoc: el Coprincipat episcopal creu que no s’està defensant prou bé els interessos del país. I ha deixat entreveure que els negociadors andorrans han de ser més ferms. 

Les pressions dels diversos lobbys econòmics són fortes. Com no podia ser d’una altra manera. I han arribat fins al Palau Episcopal, on es veu amb preocupació el fet que d’assolir-se un acord amb la UE, aquest no acabi ni tan sols salvant aspectes que es consideren bàsics per l’Estat. O dit en d’altres paraules: la Mitra considera que més que negociar, la delegació andorrana està cedint a les pretensions de Brussel·les sense ni tan sols exigir el respecte a les línies vermelles (com per exemple l’Acord duaner) que la Seu creu que s’haurien d’haver posat sobre la taula de forma clara, contundent i irremeiable. Deixant clar que hi ha aspectes que són irrenunciables, sense arribar a dir que, fins i tot, innegociables. 

En aquest sentit, les fonts consultades han indicat que la Seu hauria demanat al Govern, sempre de forma molt discreta i a nivell intern, que promogui canvis en l’equip negociador per tal que la incorporació de noves persones permeti posar nous aspectes sobre la taula, permeti reenfocar la negociació. Les mateixes fonts han assegurat que si no hi ha canvis en les converses que es mantenen amb Brussel·les, fins i tot podria ser necessari un relleu en la cúpula del ministeri d’Afers Exteriors que des del 2011 comanda el lauredià Gilbert Saboya. El missatge hauria estat molt clar, segons les fonts, però sempre de portes endins.

Roda de contactes

Relacionat amb el Coprincipat mitrat, avui el seu titular, l’arquebisbe Joan-Enric Vives, ha iniciat una roda de contactes amb els representants dels diferents grups parlamentaris. Per començar les trobades, Vives ha rebut al Palau Episcopal els consellers generals de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi i Sílvia Bonet. La primera de les trobades del copríncep amb els grups "ha transcorregut en un clima de cordialitat i els dos membres del grup mixt han informat al copríncep episcopal dels principals punts d’interès i inquietuds del seu partit” en relació amb les necessitats del país i les polítiques que s’estan aplicant.

Comentaris

Trending