El descontentament pel resultat de l'enquesta sobre l'abstenció porta el CRES a fer canvis

Comentaris

El descontentament pel resultat de l\'enquesta sobre l\'abstenció porta el CRES a fer canvis
El descontentament pel resultat de l\'enquesta sobre l\'abstenció porta el CRES a fer canvis

O els resultats o la metodologia emprada per dur a terme el darrer estudi que s’ha fet al Centre de Recerca Sociològica (CRES) depenent de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) no ha convençut. El fet que el treball fet per encàrrec -i encara millor dit, amb el finançament- del Consell General sobre “L’abstenció electoral al Principat d’Andorra” hagi revelat una creixent desafecció política en un país que fins fa quatre dies es vanagloriava de tenir uns altíssims índexs de participació en les cites amb les urnes ha comportat canvis en la manera de treballar dels enquestadors del CRES.

Així, segons que han indicat diverses fonts, si fins ara els col·laboradors de l’ens sociològic podien fer el seu treball de consultes i processament de dades des de casa, a partir de fa ben poc estan obligats a acudir a les instal·lacions del CRES, situades a l’edifici del Molí de Sant Julià -això és, en l’immoble que comparteixen el comú lauredià i el ministeri d’Educació- per fer la seva feina. Segons algunes fonts, hi ha dubtes sobre el treball que s’està realitzant. I no ha convençut gens el fet que la classe política, a partir de la confirmació sociològica presumpta, surti malparada de la consulta de la ciutadania vist que l’abstenció creix sense aturador, un fet, d’altra banda, que no és diferent a altres països de l’entorn.

De fet, hi ha com a mínim dos elements que fa molt temps que tenen el CRES en l’entredit. Les consultes en general i les polítiques en particular no són fàcils de fer en un país amb un cos electoral molt petit i amb poca cultura de respondre. I més encara, de respondre amb sinceritat. A més, no és la primera vegada, i no sols pels temes polítics, que es posen en dubte resultats de treballs del CRES, ja sigui perquè la mostra des del carrer es considera molt petita -metodològicament els experts del centre en defensen la idoneïtat en representar els estàndards habituals- o perquè en algunes ocasions ha funcionat el ‘cuinatge’. 

En qualsevol cas, no sembla molt alarmant, pel fet que no pugui ser així, que l’abstenció creixi. I creixi, i molt, entre els joves dels nuclis més urbans. Sia com vulgui, els enquestadors no podran estar tant a casa com fins ara. O, almenys, fins que no es trobi el remei al suposat mal que s’hauria detectat.

 

Comentaris

Trending