El departament d'obres i urbanisme del comú de Canillo, en l'ull de l'huracà

Comentaris

El departament d\'obres i urbanisme del comú de Canillo, en l\'ull de l\'huracà
El departament d\'obres i urbanisme del comú de Canillo, en l\'ull de l\'huracà

Que no hi hagi minoria, o oposició, al comú de Canillo no vol dir, encara que costi, que els passos que fa la majoria integral demòcrata no siguin mirats amb lupa. Tant que ara mateix hi ha diversos departaments en l’ull de l’huracà i, fins i tot algun, com el d’obres i urbanisme, sota sospita. I, en algun cas, amb demandes judicials pel mig. La recent decisió d’acomiadar l’arquitecte comunal -que aviat serà substituït per una persona de la confiança de la majoria- i la contractació de forma eventual de la parella de la consellera general independent Sílvia Bonet han encès algunes alarmes. Evidentment, el comú garanteix la licitud de tots els passos donats i que tot s’ha fet de manera correcta. L’ombra de dubte hi és i l’actuació del conseller que lidera el departament, Rafel Casal (a la foto petita), comença a ser qüestionada per diversos sectors de la parròquia.

El primer que haurà de resoldre el comú, de fet, l’únic que haurà de resoldre formalment, és la demanda per acomiadament improcedent que ha interposat contra la corporació l’encara arquitecte comunal i cap del departament d’obres i urbanisme alhora que representant canillenc a la comissió tècnica d’urbanisme (CTU) Lorenzo Gabella, que fa un parell de mesos ja va ser advertit que se’l despatxa. Pocs dies després de reincorporar-se d’una baixa que el va mantenir unes setmanes parat, a mitjan març, el comú va decidir que prescindiria dels serveis de Gabella, que treballa a la corporació des del 2008 i que el 2009 va ser confirmat com a agent de l’administració amb caràcter indefinit per ocupar el lloc de tècnic superior d’obres, i li va donar el preavís. El comiat ha de fer-se efectiu el 16 de juny.


L'arquitecte ha demandat la corporació pel que considera un acomiadament il·legal comunicat fa dos mesos; està apunt de nomenar-se la successora


Però l’arquitecte no s’ha quedat de braços creuats en el que sembla, asseguren algunes fonts, una mena de guerra oberta amb el conseller de l’àrea. Un, el tècnic, defensa una política urbanística ‘heavy’, és a dir, de control estricta, rigorosa. L’altre, Rafel Casal, voldria, asseguren les fonts, una política urbanística més ‘light’, amb el que això implica. La resolució de tot plegat és la sortida de Gabella. La seva representació legal ja ha denunciat preceptivament un suposat acomiadament il·legal i ha reclamat que se’l mantingui -o se’l retorni si la sentència ferma, com és clar, arriba després del 16 de juny- en el seu lloc de treball. Manté la representació de l’urbanista que essent agent de l’administració no s’ha fet el procediment escaient atesa que no hi ha cap causa ajustada a Dret per prescindir d’ell. El comú defensa que el procés d’acomiadament és correcte i que no hi ha res a discutir.

De fet, el 22 de març del 2017, la junta de govern comunal va acordar publicar la convocatòria per proveir un lloc de treball d’arquitecte superior per al departament d’obres i urbanisme. Només es va presentar, segons algunes fonts, una persona per al càrrec. Una persona, una dona, que estaria exercint en un despatx de la parròquia i que seria de l’òrbita de la majoria comunal. En pocs dies s’hauria de fer públic el seu nomenament (tot apunta a Beatriu Candela Callejero). Més que res perquè l’actual titular de la plaça n’haurà de sortir en tres setmanes, quan es faci efectiu el preavís d’acomiadament. I tot plegat enmig d’un bon ‘pollastre’ urbanístic. N’hi ha molts. La CTU ho sap prou. Però ara mateix la reina és la plataforma de Soldeu.


La parella de Sílvia Bonet ha estat contractat com a cap adjunt eventual de la brigada d'obres; en tots dos casos la institució defensa la licitud dels processos


I més enllà de l’arquitecte queda la brigada d’obres. Que s’ha vist reforçada recentment. De fet, la junta de govern canillenca va aprovar el 15 de març del 2017, via edicte, la convocatòria de la contractació d’un agent de l’administració de caràcter eventual per a un període de temps de sis mesos per a proveir el lloc de treball de tècnic per al departament d’obres. El 12 d’abril va finalitzar el termini de presentació i, segons les fonts, tampoc no hi va haver gaires candidats. Probablement sols un postulant. I hauria estat el contractat.

És una plaça de nova creació que, al final, tindrà, més o menys, la denominació de responsable adjunt de la brigada d’obres. Coordinarà els treballs, com el responsable principal, i podrà redactar alguns petits projectes. Tot s’ha fet correctament segons el comú. Edicte, eventualitat… però en l’òrbita política, malpensada com és, hi ha qui veu una ‘Sindicaturaconnection’. Tot plegat, potser, una simple fal·làcia. O potser no. En qualsevol cas la dada objectiva és que el contractat és la parella de la consellera ‘viatgera’, la parlamentària Sílvia Bonet, que recentment ha deixat Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i està immersa en una mena de batalla campal amb la seva antiga formació. L’ombra del dubte és molt allargada. I en el cas del departament d’obres i urbanisme s’hi està projectant de mala manera. L’àrea està en l’ull de l’huracà.

Comentaris

Trending