El conveni laboral de Ctrasa continua sense estar en vigor dos mesos i mig després de ser votat

Un 68% dels treballadors de la planta incineradora van donar el seu suport al text la segona setmana de gener però Treball ha detectat un seguit de deficiències que s’han de refer

Edifici del centre de tractament de residus.
Edifici del centre de tractament de residus. ARXIU
El del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) és el clar exemple de la complexitat que hi ha al Principat per impulsar convenis col·lectius laborals. Després de mesos i mesos de negociació, potser algun any i tot, i després d’aconseguir un suport del 68% en les votacions que es van dur a terme la segona setmana de gener, el conveni encara no ha entrat en vigor. El departament de Treball no l’ha validat encara. De fet, dilluns, representants dels empleats de la planta incineradora, van tornar a entregar el document amb els canvis suggerits-imposats per l’àrea depenent del ministeri d’Interior, segons fonts de Medi Ambient.

La parlamentària socialdemòcrata Rosa Gili havia sol·licitat poc després del procés de votació, que es va fer la setmana del 8 al 12 de gener, tota la documentació referida al nou conveni col·lectiu de Ctrasa. La conseller general del PS volia fer el seguiment de la qüestió, més encara tractant-se d’una societat ara amb control públic total. La informació, per terminis, li hauria d’haver estat lliurada fa uns dies. Però segons ha pogut saber l’Altaveu això no ha estat així i l’argument esgrimit és que a Ctrasa no hi ha conveni.

Però fonts properes a Medi Ambient han assegurat que això no és ben bé així. El 12 de gener va finalitzar el termini de votació fixat per als 30 empleats de la planta d’incineració. Un dels treballadors estava de baixa. Malgrat que inicialment semblava que el text no obtindria el suport dels empleats, alguns canvis introduïts just abans de sotmetre el conveni a votació va fer girar la truita. El text va rebre 18 vots favorables per 8 de contraris. Els canvis tenien a veure amb el còmput d’hores que ha de treballar el personal d’explotació i el fet de donar 22 dies laborables de vacances en lloc de 30 de naturals.

El text s’hauria modificat en aquelles parts que contenien errors de forma i dilluns va tornar a ser presentat de nou; mentrestant, l’alta rotació de personal continua al forn

Una vegada aprovat el conveni a l’urna es van fer els passos necessaris, segons les fonts, per presentar el text a Treball. Però s’hi van detectar, almenys, tres defectes de forma relacionats amb detalls que no canviarien l’esperit del text, segons les fonts, però sí que obligaven a modificar algunes parts del redactat del mateix. No hauria estat fins aquest darrer dilluns quan s’ha tornat a presentar el document a Govern per tal que Treball el validi.

I enmig del procés per intentar validar d’una vegada per sempre el conveni laboral, i tot i que semblava que el clima laboral s’havia tranquil·litzat, l’alt nivell de rotació entre el personal continua. Segons les fonts consultades, des de l’inici de l’any fins ara haurien deixat el forn incinerador mitja dotzena de persones, seguint així una proporcionalitat similar a la del 2017.

Etiquetes

Edifici del centre de tractament de residus.

Relacionat

El Tribunal de Corts analitzarà el cas del sobrecost en l’obra de construcció del forn incinerador

Relacionat

Un parell de millores d’última hora a la proposta de conveni de Ctrasa permeten aprovar-lo amb el 68% de suport dels treballadors
Edifici del centre de tractament de residus.

Relacionat

Ctrasa posa a votació una proposta de conveni després de dos anys de negociació i un 2017 de creixent malestar

Comentaris

Trending