El cònsol de Sant Julià claudica: no hi haurà ràfting permanent

El mandatari comunal no aclareix què passarà amb els lloguers ni amb la despesa ja realitzada i s’escuda en què el projecte era més ampli i la parròquia vol donar la cara al riu

Josep Miquel Vila preparant-se per la baixada que va fer divendres.
Josep Miquel Vila preparant-se per la baixada que va fer divendres.
A contracor, el cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, ha donat aquest divendres per liquidat el projecte de ràfting permanent en el tram lauredià del riu Valira. Després de donar tombs i tombs, no ha estat fins que FEDA ha deixat clar, per enèsima vegada, que turbinar aigua per les necessitats de l’activitat aquàtica és inviable i insostenible, que al comú de Sant Julià no s’han donat per al·ludits i han claudicat. ¿Què passarà ara amb els diners invertits en la qüestió -pel cap baix prop de mig milió d’euros- i els contractes de lloguer de dos immobles que encara estan vigents? Ningú no ho sap.

¿Tindrà la valentia l’actual majoria comunal de rescindir els contractes dels edificis que havien d’acollir, per exemple, els vestidors pel projecte i que ni tan sols han entrat en funcionament durant l’activitat de la festa major? La callada per resposta. Vila s’escuda en el fet que el projecte dissenyat per Laurèdia en Comú era molt més ampli que no pas el ràfting. Que la voluntat era i continua sent situar la parròquia de cara al riu. “El projecte no està acabat, ha estat una prova pilot per analitzar totes les activitats al voltant del riu. El projecte del passeig del Riu és més ampli que el ràfting”

FEDA ha deixat clar que turbinar l’aigua necessària per permetre baixar les embarcacions és insostenible i inviable, i espera que d’una vegada per sempre s’enterri la idea

A més, recorda el cònsol, gràcies a la voluntat de voler fer baixar embarcacions riu avall s’han extret 56 tones de runa, de brossa, del llit del Valira, “una tona i mitja la setmana anterior a la prova pilot”. El mandatari comunal ha volgut tornar a agrair a FEDA que hagi facilitat l’aigua necessària per poder dur a terme les baixades festives “coneixedors que a l’estiu falta més aigua que a la primavera igual que a l’estiu falta més neu que a l’hivern”. No obstant això, Vila ha recordat que “en coordinació amb FEDA, les activitats al voltant del riu són viables i dimensionables segons l’època de l’any”

I de quines activitats parla el cònsol, el comú lauredià? Canoes, pesca, visites guiades per famílies al voltant de la fauna i la flora, tallers sobre medi ambient... tot plegat al voltant del passeig del riu. Caldrà veure, però, si en el tram que s’ha fet el ràfting, per exemple, hi ha gaire fauna i flora d’interès o caldrà programar, per exemple, visites a la depuradora, que també és un equipament més que necessari i de gran interès de veure funcionar. Però que de ben segur no té l’atractiu que durant més de dos anys Vila i el seu equip han estat venent com si fos la salvació de la parròquia.

La majoria laurediana afirma que hi ha altres activitats -canoes, pesca, visites guiades per famílies al voltant de la fauna i la flora, tallers sobre medi ambient- que es poden realitzar

FEDA ja ha deixat clar que no està per gaires floritures. I igual que molts funcionaris del comú de Sant Julià, la parapública, com el Govern, esperen l’arribada de les eleccions comunals per veure’n el resultat i mirar quines prioritats tindrà la futura corporació comunal laurediana. La continuïtat de Vila és altament improbable. Ara mateix és molt complicat que acudeixi a la reelecció per molt que públicament no s’ha pronunciat. En privat està buscat aliats per poder tornar a presentar-se. Però sense gaire sort ara mateix.

I quan es demana al cònsol i al seu entorn que se n’ha de dir dels contractes de lloguer de dos immobles -un, un edifici tot sencer d’una família notable de la parròquia que, a més, la corporació n’haurà contribuït a pagar la reforma gairebé integral- res no se’n sap. Com a molt, una explicació genèrica sobre l’evolució financera suposada del comú. La corporació ha rebaixat vuit milions d’euros l’endeutament (de 23 a 15), diuen les fonts, i n’ha gastat uns quants més en inversions i iniciatives vàries, entre elles temes vinculats al riu. En fi, glòria al ràfting, un projecte que va néixer per fer aigües.

El cònsol, Josep-Miquel Vila (segon per la dreta), en una de les baixades.

Relacionat

El comú de Sant Julià pretén negociar un conveni amb FEDA per fer viable el ràfting
-

Relacionat

Mullar-se pel ràfting

Comentaris (6)

Trending