El comú de Sant Julià pretén negociar un conveni amb FEDA per fer viable el ràfting

El cònsol major lauredià fa un balanç “molt positiu” de l’activitat aquàtica de festa major en què haurien participat unes 300 persones, però no aclareix ni costos ni facturació

El cònsol, Josep-Miquel Vila (segon per la dreta), en una de les baixades.
El cònsol, Josep-Miquel Vila (segon per la dreta), en una de les baixades.
“Si es pogués negociar un conveni…” El cònsol major de Sant Julià, Josep-Miquel Vila, no llança la tovallola amb el projecte del ràfting després de l’activitat aquàtica de festa major que, assegura, unes 300 persones -una vintena per baixada- han ‘tastat’ els cinc dies festius. Vila s’ha mostrat “francament content” pel desenvolupament d’una experiència “molt positiva” i que a parer seu dóna arguments més que suficients per considerar que l’activitat podria funcionar i ser una eina més des desestacionalització turística.

És clar, però, que cal establir un acord amb FEDA per fer ‘navegable’ el riu els mesos centrals de l’estiu. Com a mínim durant mig juliol i tot l’agost caldria que la companyia que produeix energia hidroelèctrica facilités durant unes hores cada dia, i especialment els caps de setmana, prop de 6 metres cúbics d’aigua. El mandatari comunal ha explicat que disposar de l’esmentat cabal suposaria una despesa de 1.000 euros per cada dia que fos necessari alliberar aigua. Xavalla, ha vingut a dir. I més quan l’empresa que ha dut a terme la prova ‘festivalera’, Roc Roi, assegura la viabilitat econòmica del projecte, segons Vila.

El mandatari comunal reconeix que només amb l’aportació de cabal es pot dur a terme la proposta lúdica i que alliberar aigua costa 1.000 euros per dia que es turbini

El cònsol ha deixat mig entreveure -no ho ha acabat d’aclarir, no sol aclarir mai res, tampoc si pretén optar a la reelecció- que es podria intentar establir un conveni amb FEDA per deixar encara més embastat el projecte. El que és clar és que haurà de ser la propera corporació la que haurà de decidir la continuïtat de l’activitat de festa major per convertir-la en permanent… o no. “Estem francament contents, ha anat francament bé”, ha insistit en un parell d’ocasions el cònsol, tot explicant que a les embarcacions s’hi han enfilat des d’infants de 5 anys a persones de 75. 

Per a Vila, si el recorregut tingués algun quilòmetre més -l’activitat s’ha fet sobre uns tres quilòmetres; des del pont de Fontaneda a la frontera- no passaria res, alhora que s’ha aprofitat aquests dies per retirar més ferros del llit del riu. “El balanç és molt positiu”, el projecte “és possible, és viable”, “està clar que podem donar la cara al riu”, “l’activitat funciona”, han sigut algunes de les frases del cònsol que ha afirmat, també, que l’empresa responsable de l’activitat hauria assegurat que l’aigua de què han disposat ha estat “suficient”.

Però l’aigua hi ha estat gràcies a la col·laboració de FEDA, que té molt clar que una cosa és una festeta i l’altra, una activitat permanent. Difícilment la parapública entri a negociar res i és impossible que l’actual comú lauredià faci res més relacionat amb el ràfting -negociacions i despeses al marge, potser- en el que resta de mandat. Vila tampoc no ha pogut, o no ha volgut, concretar ni el cost de l’activitat ni la facturació que ha generat a Naturlandia, que és qui formalment la promovia.

Vila deixa en mans de la futura corporació la continuïtat del projecte, que considera viable, i explica que li han faltat un parell d’anys per dur a terme totes les iniciatives preteses

Josep-Miquel Vila, que ha estat qüestionat en diverses ocasions sobre la seva disponibilitat a tornar-se a presentar en unes eleccions, ha afirmat que “nosaltres no parem mai; però potser no som prou ràpids”. En aquest sentit, ha assegurat que al mandat li han faltat un parell d’anys per poder fer realitat tots els projectes o iniciatives que la majoria de Laurèdia en Comú pretenia impulsar. Vagament, el cònsol també ha parlat de la tirolina que es projecta per a enllaçar la cota 2.000 amb la 1.600 de Naturlandia.

En aquest sentit, el mandatari comunal ha explicat que la tala d’arbres necessària és molt poca i, entre altres coses, és menys important atès que s’ha modificat la sortida per evitar haver de tallar més arbres dels ara previstos. Vila ha explicat que s’està pendent de les autoritzacions governamentals i ha restat transcendència a la campanya iniciada a través del portal change.org per aconseguir la paralització de la construcció del nou giny a la Rabassa. Ara, si la recollida de signatures acaba sent molt important, “reflexionarem” i “prendrem les mesures que escaigui si escau prendre’n alguna”.

Comentaris (1)

Trending