Mullar-se pel ràfting

La majoria comunal laurediana considera que l’activitat de festa major és una demostració que el seu projecte fluvial és una realitat i “continuarà”, però sense explicar sobre quins elements es basaLa primera baixada s’ha engegat amb tres quarts d’hora de retard perquè FEDA no ha pogut turbinar amb prou temps i l’aigua no arribava amb prou força a l’horari indicat

Sant Julià ja té ràfting. Durarà un, dos, quatre dies. Qui sap si serà aquesta festa major i mai més. Però tot i els dubtes que hi ha sobre el projecte, malgrat que ni el Govern ni FEDA no donen cinc cèntims per la qüestió, la majoria comunal considera que la seva promesa s’ha complert. Que sí, que el ràfting és ara una activitat de festa major però, alhora, que la proposta de Laurèdia en Comú és una realitat i “continuarà”. Com continuarà? Ningú no en té ni la més remota idea. Quins estudis hi ha? Silenci. Què costa? Algun dia se sabrà.

No hi ha respostes. L’única resposta és objectiva. Cal sí o sí la participació de FEDA per fer viable el projecte. Cal, doncs, condicionar la producció energètica per fer possible que les barques puguin baixar pel Valira. Aquest divendres, les quatre primeres embarcacions de Roc Roi, l’empresa pallaresa amb mitja pota instal·lada al Principat, han solcat el riu amb tres quarts d’hora de retard. Fins que no ha baixat prou aigua no hi ha hagut manera que els consellers Joan Vidal, Joan Gómez, Pere Práxedes, Josep Lluís Donsión i companyia s’hagin llançat a conquerir el món. Per a ells, damunt la barca, era com un triomf. “Funciona, això va”, cridaven exaltats mentre s’enfrontaven al riu.


Els quatre consellers que han participat en la primera baixada i la responsable del gabinet de cònsols preparats per embarcar. | ALTAVEU

Els cònsols tenien altres obligacions que en la primera de les baixades els ha impedit posar els peus al riu. Potser no es volien mullar. Els qui no ho han fet han estat dos dels consellers de la minoria, Joan Albert Farré i Rossend Duró. Farré, irònic, ha deixat anar un: “De moment, ens estimem més no mullar-nos la roba”. L’oposició no veu viable el projecte del ràfting. Una altra cosa és la tirolina. Aquesta atracció sembla més possible si la proposta de gestió ambiental i econòmica cassen. Per ara, la minoria no creu que hi hagi sobre la taula prou informació. Ni del ràfting ni de la tirolina. I escoltant les explicacions de la majoria, sembla ben bé que és així.

El conseller Joan Vidal assegurà que la proposta "està embastada i apunt de tirar endavant"; el representant de la minoria Joan Albert Farré no ho té tan clar: "Ens estimem més no mullar-nos la roba"

O no hi ha la informació necessària o no es vol donar. Perquè hi ha tècnics de KPMG -sempre en segon terme- que fa anys i panys que estan instal·lats a la setena planta de l’edifici del Molí dirigint moltes de les directrius polítiques de l’actual majoria. Les que tenen a veure amb Naturlandia, com és el cas, totes. “El projecte continuarà, és una realitat”, ha afirmat el conseller d’Urbanisme Joan Vidal, que ha actuat de portaveu de la majoria. De moment, però, la realitat és que es tracta d’una activitat de festa major. Res més.

Vidal ha explicat que la voluntat de la majoria és mantenir “el projecte tal i com el tenim des de bon principi. Una activitat per a la gent del poble, del país i per als turistes que puguin venir”. Aquests dies hi haurà baixades a les 12.30 hores, a les 15 i a les 17. La sortida des del Prat del Senzill. I sense neoprè. Tres embarcacions per a un màxim de sis persones que poden arribar a ser sis. No es fixa objectius, el comú. Tampoc aclareix la inversió realitzada. S’inclou en el total de les despeses per la festa major.

Què passarà després de dimarts? Ningú no ho sap. És clar que el ràfting és una activitat d’estiu i no està actualment el riu preparat per anar més enllà de final de mes. Acabada la festa, Roc Roi s’endurà les embarcacions. Vidal no ha negat les dificultats que suposa la manca d’aigua al riu. La contribució de FEDA és condició sine qua non. I la producció energètica i el ràfting, ara per ara, semblen “incompatibles”, segons el conseller de la minoria Joan Albert Farré. “No tenim cap constància que això sigui possible”, ha assegurat el polític d’Unió Laurediana en relació amb el ràfting. Per la qual cosa, Farré ha qualificat de “més propagandística que una altra cosa” l’activitat de festa major, que ni tan sols estava inclosa en el programa d’actes.



“El projecte el deixem com el tenim: embastat i apunt de tirar endavant”, ha assegurat Vidal demanat per l’herència que deixaran a la futura corporació, perquè l’actual poca cosa més podrà fer. Bé, sí, pot continuar comprometen inversió. Com l’ampliació de contractes d’adequació d’espais per a una activitat que ningú no sap si continuarà mai més després de dimarts. Tampoc això no és un inconvenient per a la majoria comunal actual. Si els que vinguin no estan interessats en la qüestió que rescindeixin els contractes, diu Vidal. I tan pinxos.



El cònsol refreda la continuïtat del projecte

El cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, ha tret molt ferro, sense dir-ho explícitament, a la possible continuïtat de projecte del ràfting. Aquesta tarda ha aprofitat la darrera de les baixades programades per la jornada inaugural per provar l’activitat que, ha remarcat, “és un acte de festa major” i va “en la línia del que vam explicar: donar la cara al riu, tractar-lo bé, netejar-lo”. Vila ha remarcat que l’important és passar-s’ho bé i ha restat transcendència a la possible continuïtat del projecte. “No ens podem mullar; i mai millor dit”, ha assegurat de manera gràfica i metafòrica. Això sí, ha agraït “la col·laboració” de FEDA i de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. Ha augurat que el ràfting serà “l’activitat estrella” de la festa major i s’ha estimat més no parlar de la tirolina projectada per a Naturlandia.

El cònsol, entre dos monitors de Roc Roi, remant amb força. | ALTAVEU


 

Comentaris (3)

Trending