El cònsol de Canillo 'encomana' una carta a la FIS per defensar la plataforma, enaltir Soldeu i arraconar el Tarter

Comentaris

El cònsol de Canillo \'encomana\' una carta a la FIS per defensar la plataforma, enaltir Soldeu i arraconar el Tarter
El cònsol de Canillo \'encomana\' una carta a la FIS per defensar la plataforma, enaltir Soldeu i arraconar el Tarter
  • Mandicó mostra una missiva en què l'organització internacional assegura que la passarel·la és necessària perquè l'Avet pugui acollir totes  les proves de la Copa del Món
  • El també president del consell d'administració d'Ensisa acusa Viladomat d'estar "molt mal informat" i defensa la legalitat del projecte i la necessitat de l'aparcament
  • El polític canillenc assegura que treballaran fins al darrer instant per evitar el trencament de Grandvalira malgrat que ho dóna gairebé per fet

El cònsol major de Canillo i president del consell d’administració d’Ensisa, Josep Mandicó, ha consumat aquest dimarts la marginació del Tarter per tal de coronar Soldeu, com si tots dos veïnats no fossin canillencs o les pistes d’esquí que acullen no fossin explotades per la mateixa societat. En finalitzar una sessió de consell comunal ordinària, Mandicó ha mostrat una carta signada el 20 de juny per la Federació Internacional d’Esquí (FIS) en què aquesta organització, a petició d’Ensisa, avala la necessitat de la plataforma esquiable per tal que Soldeu pugui acollir les finals de la Copa del Món. Es refereix, però, especialment, a competicions masculines que, fins ara, mai s'havien fet al Principat però que sí que estan ja adjudicades per al 2019. 

Mandicó ha deixat clar, això sí, que la passarel·la del Calbó és necessària perquè totes les proves puguin fer-se a Soldeu. No perquè es pugui fer a Andorra, al Principat. No obstant això, la celebració de la Copa del Món femenina, concedida des de fa anys a Andorra, en cap cas estava en perill per al país. Alts responsables de la FIS van assegurar fa un parell d’anys que la federació és partidària de fer totes les proves que configuren la Copa del Món, sempre que es pugui, en una mateixa pista. I que, en aquest cas, es decantaven per la pista de l’Àliga, que és al Tarter. A Canillo. A Ensisa. La societat, però, es decanta per la pista de l’Avet per raons òbvies d’ordre societari. Segurament si calgués un projecte similar al Tarter no hi hauria tantes cuques. De fet, fa uns quants anys, ja es va desestimar un ‘resort’ immobiliari al Tarter.

La carta l'ha mostrat el cònsol major de Canillo i director general d'Ensisa, Josep Mandicó, en acabar el consell de comú d'aquest dimarts al migdia. El seu contingut respon les acusacions arribades tant de l'oposició parlamentària com del mateix Joan Viladomat, màxim accionista de Saetde. Mandicó també ha explicat que no ha fet pública la carta abans per no "polititzar" la sessió del Consell General de dijous passat, 22 de juny, on es va debatre la moció de revocació de la declaració d’interès nacional que va ser tombada. La carta "no deixa cap mena de dubte" sobre la necessitat de construir la plataforma. El cònsol, però, ha obviat que el que es qüestiona, amb la llei del sòl actualment vigent, és l’esmentada declaració de l’interès nacional.

Mandicó també ha defensat les 450 places d'aparcament que s'hi construiran, per solucionar una "mancança de vint anys al poble" de Soldeu, una mancança que tampoc ningú no ha qüestionat mai. Una altra cosa és que un pàrquing pugui tenir la consideració d’equipament d’interès cultural o educatiu. En relació amb la carta, signada pels presidents dels dos circuits, masculí i femení, Mandicó ha lamentat que se'ls hagi acusat de mentir sobre la necessitat de la plataforma, i també ha lamentat que s'hagin vist en la necessitat de parlar amb la FIS perquè fessin una missiva d'aquestes característiques. La veritat és que la del 2012 sols recomanava la infraestructura perquè l’Avet pogués acollir algunes proves concretes que sense la passarel·la no seria molt recomanable o molt difícil de celebrar-les allí.


El mandatari assegura que la zona on construirà la infraestructura no experimentarà "cap canvi de qualificació urbanística"; evidentment sí que hi haurà una operació indirecta de revalorització del terrenys


El màxim responsable d'Ensisa també ha volgut respondre el conseller delegat de Saetde i soci d’Ensisa a Nevasa, Joan Viladomat, pel que fa a les acusacions sobre la plataforma "molt il·legal", al seu parer, perquè es tracta d'una "requalificació urbanística" encoberta. "En cap cas hi ha hagut cap canvi de classificació del sòl" ni "cap canvi de qualificació urbanística", ha assegurat Mandicó. Així mateix, ha plantejat que "si nosaltres sabéssim que la plataforma és il·legal el que hauríem de fer és aixecar-nos i marxar". "Estem convençuts que és legal", ha afegit. Les acusacions de Viladomat demostren, per tot plegat, "que està molt mal informat"

En relació a les dades d'audiència de les finals, magnificades al parer de Viladomat, des de Grandvalira també s'ha facilitat un informe fet per Infront (la propietària dels drets de la Copa del Món), amb totes les dades dels darrers esdeveniments similars. L'estimació dels 700 milions d'espectadors potencials s'ha fet partint de les finals de Meribel del 2015 (748 milions) i de St. Moritz el 2016 (596 milions). Sempre es tracta d’audiències potencials. Les reals queden molt per sota. Però molt.

Pel que fa al procés de dissolució de la marca Grandvalira, Mandicó ha assegurat que des d'Ensisa encara no s'ha fet cap estudi ni hi ha cap avaluació de les conseqüències (sí que se n’estan fent en relació a una possible reorganització de la companyia), perquè ara estan centrats en "esgotar fins al final" les opcions de mantenir la marca. Després de catorze anys i 75 milions d'euros invertits des de la seva societat, "intentarem trobar una solució". No obstant això, "vistes les declaracions" de Viladomat "se'ns fa difícil que n'hi pugui haver", ha reconegut. Tot queda pendent de l'assemblea extraordinària del proper 3 de juliol.

Amb informació i foto de l’Agència de Notícies d’Andorra

Comentaris

Trending