El comú intenta posar ordre a Capesa incòmode pel nou càrrec i els 3.700 euros de salari de López Mirmi

Comentaris

El comú intenta posar ordre a Capesa incòmode pel nou càrrec i els 3.700 euros de salari de López Mirmi
El comú intenta posar ordre a Capesa incòmode pel nou càrrec i els 3.700 euros de salari de López Mirmi
  • Els estatuts de la companyia distribuidora d'aigua, del 1994, són extremadament rígids però, en canvi, possibiliten que el president sigui també director general
  • El màxim responsable institucional i executiu de la societat pretén continuar dins la junta que dirigeix el consell d'administració, que la corporació pretén controlar més

El comú d’Escaldes mira de posar ordre, no pas sense dificultats, a l’embolic burocràtic que producte d’uns estatuts antiquats i inflexibles -per a segons què- manté la companyia d’aigües (CAPESA) en un mar de dubtes però, paral·lelament, ha permès al president del consell d’administració autodesignar-se com a director general de la societat i imposar-se un salari no pas testimonial: uns 3.700 euros el mes. Això sí, Eduard López Mirmi s’haurà de deduir d’aquesta xifra el percentatge de la seguretat social que correspon a l’empleat (6,5%)

López Mirmi forma part de la nova llista de persones que assumiran les regnes del consell d’administració. Encara no s’han definit, però, els càrrecs. Majoritàriament, però, el consell continuarà sent controlat per l’actual president i ara també director general de la companyia. El moviment natural de l’entorn de López Mirmi seria que l’actual vicepresident i home de prou confiança de l’actual màxim mandatari, Josep Pubill, faci el salt a la presidència. Però encara s’ha de veure com acabarà la composició última atès que les vacances estivals retardaran tot aquest procés.

López Mirmi ja ha deixat clara la seva voluntat de mantenir el càrrec executiu que es va adjudicar i, alhora, formar part del consell d’administració amb veu i vot, no sols pel fet de ser el director general de la companyia si no per formar part de la candidatura escollida. El president hauria estat nomenat director general per un acord del consell d’administració, una circumstància que segons totes les fonts consultades els estatuts permeten, sense que en la darrera assemblea se’n donés cap informació. El contracte laboral el va firmar el secretari d’aquell consell d’administració en representació de l’empleador.

Aquest doble rol de López Mirmi, el fet que s’hagi autoinstituït director general -un càrrec que inclou funcions de direcció tècnica atès que aquest darrer lloc feia un temps que estava vacant- i la remuneració que s’ha fixat (en principi, el màxim responsable de Capesa tenia la seva activitat professional com a arquitecte tècnic associat a un important grup empresarial del país al marge dels vincles amb la distribuïdora d’aigua d’Escaldes) incomoda moltíssim el comú escaldenc, tot i que López Mirmi fes sempre costat a la corporació durant les crisis que va patir el servei i que políticament els darrers temps hagi virat dels liberals cap als demòcrates.

Però el comú, segons fonts coneixedores de la situació, està amoïnat per la situació administrativament insostenible que afecta Capesa. Qualsevol modificació sensible dels estatuts necessita un quòrum per poder després prendre la decisió del 50% o més de l’accionariat. I els propis estatuts estableixen la prohibició que una persona física pugui tenir més del 2% de les accions. Per tant, aspectes com l’ampliació de capital de la societat manifestament són impossibles. Ni tan sols fent un esforç per ‘captar’ delegacions de vot, d’accions, amb prou feines s’arriba al 25% del capital social representat en una assemblea.

La corporació, segons les fonts consultades, busca vies, més de sentit comú que no pas legals -encara que sense ser il·legals, és clar- per poder anar assumint protagonisme dins de la companyia (ara tot just té el 6%) i, a poc a poc, anar arreglant el desgavell. En aquest marc, no és descartable que López Mirmi es mantingui al capdavant de Capesa com a director general. Però, en tot cas, d’una forma més ordenada i sense duplicitat de càrrecs i altres interrogants que aixeca el seu ‘autoanomenament’.

Comentaris

Trending